Кралят на мургите (Малореон #2)

king of the murgos

“Кралят на Мургите” е втората книга от поредицата “Малореон”, продължение на оригиналната сага “Белгариад”, излязла изпод перото на безсмъртния майстор на фентъзи жанра Дейвид Едингс (1931-2009).

Белгарион вече знае истината за случилото се с невръстния му син Геран – малкият принц на Рива е бил откраднат от Зандрамас, мистериозна фигура, която го е отвлякла в безбрежната Малорея, друг континент, до който се стига през враждебното кралство на мургите. Заедно със своите спътници, сред които освен съпругата му Се’Недра са още безсмъртните вълшебници Белгарат и Поулгара, както и майсторът шпионин Силк, Гарион тръгва на опасно пътешествие, като на пътя му го очакват магьосници, чудовища, убийци и заговори. Но колкото повече напредват в пътя си, толкова повече нашите герои научават, че премеждието им е отдавна предсказано в звездите, а новото им пътуване ще е наистина последното – след което светът завинаги ще бъде покорен или от абсолютното добро… или от абсолютното зло.

 

King_of_the_Murgos

Сладкодумният разказвач Едингс няма да разочарова читателите си и в тази вълнуваща книжка, звезда в която е и титулярният характер, който е нов за поредицата. Ургит е един твърде различен владетел на мургите, който придава ново измерение на досега еднозначно злата им раса, като е симпатичен, недостатъчно уверен, но чаровен с чувството си за хумор и съвсем човешките си слабости и страхове. Встрани от това книгата изобилства с характерните за автора саркастични диалози, които заедно с разнообразните подвизи, извършвани от героите правят “Кралят на мургите” страхотно епично фентъзи, от времената, когато жанрът беше млад – не само като развитие, но и по дух. Истинското разгръщане на сагата “Малореон”, която продължава с “Господарят Демон на Каранда”, обаче предстои тепърва…

 

king-murgos

Тагове:  ,

Оставете отговор