Кошмар

nightmare anthology

Когато бях малък, в училище ни даваха не оценки, а пчелички – за тези, които сме се справили добре. Пчеличка заслужават както младите автори, публикувани в този сборник, така и издателите им от хорър клуб “Лазарус”, които успяха да издадат произведенията им в трудна за книгите година, каквато беше 2020-та.

“Кошмар” е резултатът от конкурса за хорър разказ от младежи, организиран от “Лазарус”. Много тийнейджъри се включиха в съревнованието, а жури определи кои са най-добрите. Впечатление прави големият брой девойки, класирали се на финала, макар да има и няколко момчета. Авторите, достигнали издаване и техните произведения са:

1. Биляна Филипова – Говор до края
2. Богослава Петрова – Тунелът
3. Даяна Караджова – Историята: коренът на световните злини
4. Елена Иванова – Капан
5. Елизабет Чолакова – Неправилен ход
6. Кирил Г. Иванов – Съхнещият клон
7. Любомира Атанасова – Ключът
8. Мартин Венциславов – Кошмар
9. Мухарем Рамадан – Рейчъл
10. Ралица Антонова – Аз, тя и морето
11. Селин Фикрет – Чудовищата в нас
12. Симеон Бояджиев – Кръстът
13. Траяна Калоянова – Непознатият

Част от разказите в книгата страдат от младостта на авторите си и липсата им на опит, като напомнят повече творчески импресии, отколкото завършени произведения, но има и някои попадения. Любимият ми разказ в книгата е далият заглавието й “Кошмар” от Мартин Венциславов. Той успява да предаде автентичен ужас, като много добре са описани както привидението на злата жена убиец, така и емоциите на жертвата, млад мъж, съмняващ се в собствения си разсъдък. Прозрението накрая е колкото логично, толкова и плашещо, като в същото време оставя в себе си нотка на съмнение, висш пилотаж в жанра. Много добро впечатление ми направи Траяна Калоянова, чиято история е вкусна и добре написана, с интригуващо звучащи образи – бездомно момче бива приютено в семейство, където има домашно насилие, но има обрат при това кой на кого ще навреди. Трети в моята импровизирана класация е Мухарем Рамадан с “Рейчъл”, който ми напомни творбите на ранния Бранимир Събев с историята си за дневника на свиреп убиец. 🙂

Като цяло “Кошмар”, сборник, който се разпространява само с идеална цел, е едно малко събитие в жанра на ужасите у нас, чудесна инициатива, която се надяваме да вдъхнови и други книги, даващи шанс на младите автори да блеснат. Пожелавам успех на всички автори, като вече си заплюх да следя някои от тях.

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор