Космически кораб “Победа”

2El37_4f

Невероятен, вълнуващ, разбиващ! Това е оценката ми за корейската спейс опера, която ще ревюирам специално за вас в рубриката Азиатско каре този понеделник. Режисьорът Сонг-Хи Йо прави нечовешки дебют с този филм, който събира на едно място не само ценни и важни послания, но поднася едно незабравимо виртуално преживяване, което не се забравя. Непрестанният екшън, динамичният саундтрак и липсата на лигави драми превръща тази продукция в перфектния зрелищен залък за една киновечеря.

E1c-ejcWYA4oFA7

Годината е 2092. Земята, обитавана от нашата цивилизация в продължения на хилядолетия, вече е на предела на силите си. В тези условия корпорацията UTS успява да изгради малък орбитален дом около планетата, на който работят учени, посветили живота си на това как да колонизират най-близката достъпна планета – Марс. Амбициозният ръководител на проекта – д-р Джеймс Съливан е твърдо решен да направи червената планета нов Рай за хората, където те да живеят във вечен мир и разбирателство. С времето обаче орбиталният дом, създаден от него се разраства дотолкова, че се превръща в малка изкуствена луна, която постоянно обикаля Земята, която все повече изнемогва. И така, светлото бъдеще, обещано Съливан се превръща в денонощен кошмар. С времето неговото влияние се засилва толкова много, че корпорацията му става по-влиятелна от земните правителства. Така хората са разделени на две: UTS-citizens и non-citizens (граждани на корпорацията и такива, които не са). Гражданите съставляват около 10% от земното население. Това са най-богатите хора, които с дарения успяват да си купят жилища на изкуствената луна и заживяват там. Що се отнася до останалите – както се досещате, те духат супата, живеейки в мизерия на Земята. Но зад целия този проект дреме още по-чудовищен план, с който ръководството на UTS се надяват да се превърнат от учени в богове.

space-sweepers-photo

Ким Тае-хо е бивш военен, служил в силите за отбрана на корпорация UTS. С времето той се издига до чин на командир, но в една от битките става свидетел на това как екипът му извършва мъчения над беззащитно семейство. Когато подава оплакване до ръководството на корпорацията е обвинен в нелоялност, след което е разжалван лично от д-р Съливан. Така Ким остава на улицата и е принуден да изкарва прехраната си на комар. Скоро съдбата го среща с нови приятели и двамата започват да кроят планове как да станат богати.

Space-Sweepers-11-1024x576

Кот-ним е малко момиченце, което има специална дарба, от която д-р Съливан с основание се страхува. Когато разбира за съществуването й, Съливан обявява момичето за заплаха, която може да заличи цялата цивилизация и праща армията си по петите й. По случайност, Ким и приятелите му откриват Кот-ним на едно от космическите си пътувания и когато разбира кого всъщност са приютили пред тях стои сложна дилема – да я предадат или да я скрият. Когато момичето им показва каква е дарбата му, Ким разбира, че тя е не заплаха, а най-големият шанс за това Земята да се възроди отново.

tumblr_5ae64000cb25affaa39114809b95b3c2_182eeaa4_1280

Д-р Джеймс Съливан е гениален, но зъл учен, който тайно мечтае да се превърне в бог. С помощта на адските си технологии, той успява да удължи живота си в продължение на 150 години, по време на които създава орбиталния дом около Земята. Пред хората той е винаги любезен, учтив и добронамерен. Но зад милия и благороден вид на възпитания учен дреме ловък хищник-фанатик, който решава, че единственото неговата луна заслужава бъдеще.

Space Sweepers

Отново ще кажа, че съм очарован от Космическо Кораб „Победа“. Филмът ни дава доста ценно послание за хората, чиито амбиции могат да ги накарат да се обърнат срещу тяхната собствена раса и нейните деца. Същевременно, по съвсем ненатрапчив начин виждаме как безпощадното разделение между много богати и масата бедни унищожава доброто бъдеще на нашата цивилизация. Урок, който империите, които владяха Земята така и не научиха.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Оставете отговор