Корнелия Функе

cornelia funke

Корнелия Мария Функе е немска писателка на фентъзи романи, като някои от тях са били издавани и на български език. Тя е най-известният автор за деца в Германия днес, като най-известните й творби са получили и филмови адаптации.

Функе е родена на 10 декември 1958-ма година в Дрезден. Като дете мечтае да стане космонавт, но в крайна сметка учи педагогика в университета на Хамбург. След като завършва обучение работи три години като социален работник и през този период среща много деца, израснали в лишения. Така Корнелия натрупва житейски опит, който по-късно много й помага в писането.

thief lord

Функе изгрява в края на 80-те и началото на 90-те години с фентъзи романите за деца от серията “Ловците на призраци”, първата част от която бе издадена и на български език в края на миналата година от издателство “Миранда”. Първоначално успехът на книгите й е ограничен до родната Германия, но това се променя в началото на новия век, когато Бари Кънингам, издателят на “Хари Потър и философският камък”, я забелязва след възмутено писмо от читателка, направила забележка, че книгите на Функе ги няма на английски. Той публикува “Повелителят на крадците” във Великобритания и така пътят към световната слава за Функе е открит. Книгата излиза и на български език, благодарение на издателска къща “Бард”, а освен това бива филмирана и от “Уорнър”.

Най-големият си успех Функе постига през 2003-та година, когато издава “Мастилено сърце”, фентъзи за деца, което се превръща в глобален бестселър, печели й престижни награди и вдъхновява серия от продължения. Оригиналната книга, подобно и на “Повелителят на крадците”, излиза на български със знака на “Бард”, а по нея бива направен и филм с участието на Брендън Фрейзър от “Мумията” и Анди Серкис от “Властелинът на пръстените”.

inkheart

Функе споделя, че за да започне да пише, трябва да има идея, която при нея се заражда по всевъзможни начини – “отвсякъде и отникъде, отвътре и отвън”, като казва, че има толкова много хрумки за книги, че цял живот няма да й стигне да ги напише всичките. Тя съветва начинаещите автори да бъдат любопитни, да четат много и да не вярват на хора, които им казват какво може и какво не може. В творчеството си Функе се стреми да представи децата като имащи собствени сили, а не само да ги хвали, че може да се държат като възрастни.

Функе се жени през 1979-та година и има две деца от съпруга си, но за съжаление овдовява, след като той почива от рак. Днес живее в Тоскана, Италия. Тя е много успешен и обичан автор, с който родната публика се срещна отново през 2022-ра, когато на български излезе “Ловците на призраци по ледена следа”, една от най-хитовите й книги, през 2015-та година получила и филмова адаптация. Стискаме палци на български да се появят и продълженията – Корнелия Функе го заслужава!

Lovtsi-na-prizratsi_Cover1

Статия от Александър Драганов

Оставете отговор