Кори Бъртън

corey

Кори Бъртън е американски актьор и озвучител с участия в множество анимационни сериали и пълнометражни филми. Може би най-известната му роля е на Шокуейв в оригиналната анимация за “Трансформърс”, но той записва участия също така в продукции на “Дисни”, DC и “Марвел”, което го прави един от най-успешните артисти в своята област.

Бъртън е роден на 3-ти август 1955-та година в Лос Анджелис. Той започва да играе още на 17 години, като се учи с класическите радио актьори в Холивуд. Първоначално се колебае дали да следва кариера в това направление, тъй като е доста срамежлив и страда от синдрома на Аспергер, но има възможност да започне работа в парковете на “Дисни”, които са много толерантни към него и това го окрилява.

Активната му кариера започва през 80-те, като той печели ролята на Гущера в тогавашна анимация за Спайдър-мен. През 1984-та той дава гласа си на няколко герои от “Трансформърс”, като любимото му изпълнение за феновете става това на десептикона Шокуейв. Бъртън споделя, че е бил вдъхновен за него от персонажа на Сарк в стария “Трон” с Джеф Бриджис.

За Бъртън, който всъщност е роден като Кори Грег Вайнбърг следват включвания в златните анимации на “Дисни”, където изпълнява ролите на Груби от “Гумените мечета” и Дейл от “Чип и Дейл”. Същевременно той участва и в няколко игрални филма, сред които фентъзито “Мечът и магьосника”, както и филми на ужасите като “Критърсите” и “Полтъргайст 2”.

corey burton

През 90-те години Кори записва роли в хитови анимации като “Аладин”, “Цар Лъв” и “Херкулес”, както и в сериалите, продължаващи сюжетите им на малкия екран. Може би най-успешната му роля обаче за това десетилетие е в анимациите по комиксите на DC, където озвучава архизлодея Брейниак.

През новия век Бъртън става част от вселената на “Междузвездни войни”, като първо замества Кристофър Лий в сериала за Войните на клонираните, където озвучава граф Дуку, а после добавя и други образи в амплоато си като най-известен е убиецът Кад Бейн, затруднил дори джедаите Кеноби и Вос в битка.

През 2007-ма година Кори се завръща в любимата си роля на Шокуейв за сериала Transformers Animated, а паралелно с него озвучава и страховития Мегатрон. Въпреки това Бъртън отказва да участва в игралните филми на Майкъл Бей, като заявява, че няма интерес към “подобни мегабюджетни продукции”.

Освен за анимации, Кори Бъртън дава гласа си и за игри, като е озвучавал Зевс от God of War. Забележителен и обичан актьор, той си заслужава биографията в Цитаделата.

corey burton roles

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор