Конникът и звездните шерифи

 

Конникът и звездните шерифи

saber rider

 

Децата от 90-те години едва ли са забравили следобедите по телевизия “7 дни”, когато между телевизионните игри, в които раздаваха качамак, политическите предавания, в които пенсионери си оплакваха болката и телевизионните “шопи”, се излъчваха и две от най-яките анимации за гигантски роботи на всички времена – “Конникът и звездните шерифи” и “Волтрон – Защитникът на вселената”.
“Конникът и звездните шерифи” всъщност е преработеното аниме за “Звездния мускетар Бисмарк”, което се радва на умерена популярност в Япония. World Events Productions, които преди това обаче са адаптирали и “Волтрон” за световния пазар го вземат, като преработват сюжета и добавят свои епизоди, за да го издадат под името, с което е познато по целия свят, включително и България – Saber Rider and the Star Sheriffs!
Сюжетът на историята ни пренася в далечното бъдеще, когато човечеството е започнало да колонизира галактиката, а някои от планетите напомнят на Дивия запад от нашето минало. Докато пътуват към звездите обаче хората са се натъкнали на ужасен враг – извънземните от Изпарителната зона, ръководени от страховития Отмъстител /Nemesis/. Тези извънземни разполагат с по-мощна и развита технология от човечеството, като най-страховитата й част са Корабите Ренегати, способни да се превръщат в гигантски чудовищни роботи. За да се изправят срещу Ренегатите, хората сформират суперотбор от четирима приключенци и им построяват кораба “Титан” /Bismark в оригинала, Ramrod на английски/ – последна надежда на човечеството.

Водач на тези герои е Конникът /Ричард Ланселот в японското аниме/. Този млад и загадъчен воин идва от планините на Шотландия и като повечето бойци от този край на света има почти легендарни умения във фехтовката със сабя, а също и роботизиран кон, с който препуска на къси разстояния. Оттам, както може да заподозрете, идва и името му – Saber Rider, буквално Сабленият конник. Конникът е джентълмен с отлично възпитание и винаги запазва хладнокръвие, дори в най-напрегнати ситуации.
Огнегръм /Шинджи Накари в японското аниме, Fireball на английски/ e бивш автомобилен състезател и най-младия световен шампион в историята. Освен, че е майстор зад волана на своя Red Fury Racer-Turbo, Огнегръм е още и добър боец с доста пламенен нрав и мой любим герой в детското.
Колт Уилкокс е ловец на глави, идващ от Щатите и е изграден по модела на каубоите от старите уестърни. Колт е отличен стрелец, изключително самоуверен и склонен към флиртове, а в битка разчита на личния си кораб Bronco Buster. По мои впечатления любимият герой на повечето фенове.
Ейприл Игъл /Мариан Лувр в японската версия/ е дамата в отбора. Бивша тенисистка, Ейприл е дъщеря на командира на звездната отбрана Игъл и е инженерът, отговорен за направата на кораба “Титан”. Ейприл обаче е добра и в битка, тъй като владее бойни изкуства, а има и роботизиран кон, подобно на Конника.
Тези четирима герои пътуват сред звездите на борба на кораба “Титан”, огромен трансформър, озвучен в американската версия от легендата Питър Кълън /Оптимус Прайм от “Трансформърс”/. При среща с Корабите Ренегати, Титан претърпява трансформация и се превръща от звездолет в гигантски боен робот, способен да срази всеки противник с могъщите си оръжия, направлявани от екипажа на борда му.

Противниците му обаче хич не са малко. Извънземните от изпарителната зона идват от мрачно измерение, способни да се маскират на човешки същества. Те са изхабили природните ресурси на своя свят и сега живеят на изкуствена планета, а смисъла на съществуването им е един – завоевания. Злият гений, който ги управлява е огромния Отмъстител, гигантска черна фигура, напомняща Дарт Вейдър от “Междузвездни войни”. Освен на неубиваемите си воини и чудовищните Ренегати, Отмъстителя разчита още на своите опасни слуги Гатлър и Ванко /който е направен като латиноамерикански злодей с пончо и сомбреро/, както и на Джеси Блу. Джеси е може би най-интересният персонаж от злодеите, млад мъж, който някога е бил влюбен в Ейприл, но после е предал човечеството и е минал на страната на извънземните от Изпарителната зона, като в същото време е толкова амбициозен, че иска да измести Отмъстителя и да стане техен господар – нещо, което обаче е по-лесно да се каже, отколкото направи.
Всички тези герои и злодеи се борят в рамките на 52 епизода на незабравими приключения, изпълнени с престрелки, битки с мечове, сблъсъци на огромни роботи, неочаквани обрати и дори малко любов. Страхотният саундтрак, отново напомнящ музиката от уестърните, придаваше допълнителен чар на цялото приключение, което едва ли може да бъде забравено от моето поколение фенове. За това поколение ще е интересно да научи, че в момента се събират средства за направата на видео игра, която да ни върне в златната епоха на най-смелите герои в космоса – КОННИКЪТ И ЗВЕЗДНИТЕ ШЕРИФИ!

Сайтът на играта!

 

Оставете отговор