Конклав от Светлина и Мрак

conclave

Писателският хорър клуб “Лазарус”, фентъзи клуб “Цитаделата” и клубът по фантастика “Аркадий и Борис Стругацки” организираха много приятно събитие, което се състоя през изминалия уикенд в хотел “Престиж”, застанал на брега на река Дунав в красивия град Белене. Кръстено остроумно “Конклав” поради това, че участието за него ставаше само с покани (за разлика от откритите конвенти), то бе първото подобно събиране на цитаделци след останалите далеч назад в миналото минифестове “Конаниада”, които се провеждаха преди години, но много по-мащабно, макар поради затворения си характер да не бе така голямо като старозагорските Таласъмии. Въпреки това мисля, че всички си изкараха великолепно и се надяваме това да е началото на нова традиция, която постепенно да започне да се разраства.

Hotel Prestige

Хотел “Престиж” предлага прекрасни условия за гостите си.

За организацията на събитието аплодисменти и поздравления заслужава изключително Бранимир Събев, който направи връзката с хотел “Престиж” и уреди перфектни условия на гостите, а освен това се ангажира лично и с поканите на фенове от цялата страна и резервацията на места. Работата му даде плод и десетки почитатели на жанра дойдоха в събота за откриването на фестивала, като аз бях пристигнал ден по-рано и имах удоволствието да гостувам на Бранко. Неуморният Събев започна събитието с приказна разходка из крайдунавския град в която видяхме статуята на папа Йоан Павел ІІ, красив католически храм, както и останки от древна римска крепост.

Roman Fortress

Реката пред погледа на римската крепост

Убеден съм, че малко хора подозират колко красиво място е град Белене, иначе известен на широката общественост главно с плановете за АЕЦ и печалното минало, когато тоталитарната власт е държала затворници в концлагер на един от дунавските острови. В действителност мястото е чудесно и може да се превърне в туристически център. Това полека-лека става – от хотел “Престиж”, който предлага първокласни условия на гостите си ми съобщиха, че Белене предизвиква интереса на орнитолози, които наблюдават от там редки видове птици. Не е за подценяване и притегателния чар на самия Дунав, макар плуването в него за съжаление да е забранено.

Danube River

Величествената река Дунав. Поглед от брега на хотела.

Вечерта продължих аз с представяне на любимия ми автор Саймън Грийн, като опитах да разпаля интереса на гостите към богатото му творчество от над 60 книги от различни и все пак свързани помежду си поредици. След пауза за хапване Иван Величков от клуб “Стругацки” направи киновечер с класически филми на ужаса – “Тиквената глава” с Ланс Хенриксен и “Полицаят маниак”, като общото между тях бе темата за отмъщението. Прожекциите се състояха на малък киноекран и вървяха ръка за ръка с качествен алкохол и мезе, което не мисля, че може да се уреди по моловете.

me conclave

Едно си баба знае, едно си бае. Пак говорих за Саймън Р. Грийн!

Неделният ден започна с писателска работилница на Бранимир Събев. Авторът на множество хорър сборници и носител на редица награди разкри тънкости в занаята, като се спря най-вече на упражнения, които помагат на младия писател да овладее изкуството на писането. Макар да имам няколко публикувани произведения, със сигурност ще се възползвам от предложенията за упражнения, които Бранко направи.

vankata i branko

Иван Величков и Бранимир Събев в един от веселите моменти на Конклава

Подир доста вкусен обяд думата отново взе Иван Величков с изключително ударна тема, която разкри основите на постапокалиптичния жанр с произведения на автори като Мери Шели и Джек Лондон, за да стигне до съвременния майстор на тази тематика Брайън Кийн. Иван впечатли с изключителна ерудиция и невероятен ентусиазъм и затова представянето ми продължи дори повече от очакваното. Това не попречи на мен и Сибин Майналовски да представим най-новите си засега книги, респективно “Звездата на гибелта” и “Симфония на мъртвите”, но мисля, че истинската звезда стана младият автор Милен Колев, който разказа много интересни подробности за дебютния си роман “В търсене”.

milen book

Милен Колев представи дебютния си сборник и обеща, че той е само началото.

След още една пауза присъствах на една от най-забележителните лекции за фантастика, които съм чувал. Юрий Илков, може би най-големият фен на жанра у нас, известен с прякора си Генерала, разказа за историята на най-ранните произведения в българската фантастика, като започнем от “Последния ден от ХХ век” на Иван Вазов и стигнем до първите родни опити по тематики като пътуването във времето, роботите и други. Страшно интересна и информативна, тази лекция разкри дълбоките корени на жанра у нас, за жалост потънали в мъглите на миналото.

general lecture

Генерала ни разказа невероятни неща за историята на българската фантастика

Финалът на програмата за неделния ден бе свободна вечер с ядене, пиене, разходки из града и по течението на Дунава, приятна раздумка с други фенове, на която обсъждахме автори като Стивън Бруст, Дейвид Уингроув и Греъм Мастертън, различни филми от любимите жанрове и разликите между големия американски и малкия наш пазар. На самия Гергьовден се разотидохме след хубава закуска и макар да се долавяше меланхолия от това, че хубавото събитие е отминало, положителното затова, че се е състояло надделя и се надяваме то да даде крак на още срещи между приятелите на фантастичното.

sibi conclave

Сибин Майналовски – както винаги душа на компанията и автор на много от снимките на Конклава

Статия на Александър Драганов

Един коментар за Конклав от Светлина и Мрак

  • Цитаделата  :

    […] Той бе прожектиран на частна прожекция по време на Конклава от Светлина и Мрак заедно с “Тиквената глава“, като и двата филма […]

Оставете отговор