Коледен Панаир на Книгата 2015 – Ключ

egmont zala
Преди малко се прибрах от първия ден на Коледния Панаир за Книгата тази година. Много съм доволен от видяното, макар да не можах да присъствам на самото откриване тази сутрин – бях зает с последен прочит на Aftermath, поредната книга по пътя към “Междузвездни войни – Силата се пробужда”, която преведох заедно с колегата Мартин Янков. Мога да ви кажа, че за разлика от друг път Панаирът изглежда супер и си заслужава да го посетите от днес до 13-ти декември, когато е последния ден. Ето най-интересното, което видях от разходката си днес:
~ На първия етаж интригуващи са Artline Studios, издали “Голиат”, последната книга от трилогията “Левиатан” на Скот Уестърфийлд, преведена от мен, а също и PRO Book, които могат да ви изненадат приятно с убийствени намаления от вампирската поредица на писателката Джули Кагава /номинирана за Автор на годината от “Цитаделата”/. Аз се възползвах от тях, а от издателството ми споделиха, че много са се борели за издаването на Кагава и сега се мъчат да я наложат у нас. Ако успеят, може да видим у нас новите й книги от драконовота поредица Talon, както и обичните ми Iron Fey. Призовавам да помогнете! На промоция е още и новото издание на класиката “Джурасик Парк” от Майкъл Крайтън 🙂
~ На втория етаж са сладурите от MBG Books, твърдо решили да ви разорят с намаленията на техните епични фентъзита, сред които и ревюираната от Ивета Станиславова поредица “Странни нишки”. Както винаги, при MBG атмосферата също е на ниво и ви потапя в свят като Толкиновата Средна Земя, но населена с Джуджетата на Маркус Хайц.
~ На третия етаж са великаните от “Бард”, които изненадват с рисувателна книжка по “Игра на тронове” от Джордж Р.Р. Мартин, “Плясъкът на крилете му” от Пол Хофман и “Планината на троловете” от Матю Райли. Аз обаче ви препоръчвам да идете и до щанда на “Ибис”, където е за мен книгата на Панаира – хорър сборника “Априлска жътва” на Бранимир Събев.
~ На четвъртия етаж е златната мина за любителите на българска фантастика. На масичката на сдружение “Книги-игри” освен нови приключения, в които героят си ТИ ще откриете и антологиите от фантастичната колекция “Дракус” на издателство “Гаяна”. Аз имах удоволствието да се видя с издателя Явор Цанев, от който получих и подарък – антологията Home, Sweet Home. До тази масичка пък е щанда на издателство “Монт”, които също издават много българско фентъзи, като аз се сдобих с “Жажда” от Денис С.Н.
~ На петия етаж, най-високо в Двореца, е зала #8, където ще ви се разкрие магията на издателство “Егмонт”. Новото издание на “Хари Потър” + класическите стари версии на поредицата, романите за “Междузвездни войни“, най-новото и най-добро от тийн литературата, илюстровани енциклопедии изкушават читателите, а всеки ден “Егмонт” ще имат събитие, като днес например гостува писателката Людмила Филипова, а през седмицата очакваме видео разговори със световни автори на издателството.
Абсолютно сигурно е, че има много страхотни издателства, които не съм могъл да видя и опиша, затова ви препоръчвам сами да се разходите до НДК и да се потопите във вълшебството на книгите. В тези вълчи за духовността времена нашите издатели и писатели са като рицари, борещи се с чудовища, които, улисани в ежедневието и битовите проблеми, възприемаме като вятърни мелници, както е казал философа. От нас зависи да им помогнем 🙂

Оставете отговор