Коледен Панаир на Книгата 2005

Коледен Панаир на Книгата 2005

 Между 14 и 18 декември в НДК се проведе традиционния Коледен Панаир на Книгата, в който издателствата представиха своите предложения за празниците и разкриха малко от плановете си за следващата година.

Ето кой, как и с какво се отчете пред читателите и феновете:

На щанда на “Егмонт България” бе голямата шумотевица заради прясноизлезлия шести том от любимата сага – “Хари Потър и Нечистокръвния Принц”. Освен него, феновете можеха да си закупят и интересни продукти, свързани с четвъртия филм- календар за 2006 година със снимки от лентата и особено интересен албум с плакати по “Хари Потър и Огнения Бокал”, в който освен постерите има и изключително любопитни интервюта с актьорите, като най-подробно е естествено това с играещия главната роля Даниел Радклиф.

Фентъзи-издателството на годината “ИнфоДар” не пропусна да поздрави феновете с нов хит, а именно “Магия” на Анджи Сейдж, първи том от новата сага “Септимъс Хийп”. Това, което предизвика нашия по-голям интерес обаче е каталога, с който издателството анонсира бъдещите си планове. Това е една мащабна програма, която ако се реализира ще бетонира “ИнфоДар” като доминатор на фантастичния пазар у нас.

На първо време повод за празник имат феновете на Р. А. Салваторе, които могат да очакват среща с най-интересната и зряла творба на автора: трилогията “Demon Wars”. Почитателите на Тери Брукс също могат да са доволни, тъй като освен забавилия се по независещи от издателството причини “Първи Крал на Шанара”, в програмата са обявени и най-новите саги на автора “Пътешествието на Джърли Шанара” и “Върховния Друид на Шанара”.

Големите поздравления и празненства обаче са за друго – в каталога най-сетне се появи и епоса “Keeper Martin’s Tale” на Робърт Станек, любима книга на “Цитаделата”, която препоръчвахме от дълго време.
Друг предстоящ хит с огромен потенциал е и “Амулетът от Самарканд” на Джонатан Строуд, прославил се на Запад бестселър в най-добрите традиции на Дж. К. Роулинг и Филип Пулман.

Допълнителни идващи любопитки са “Мъхнатата Крепост”, продължение на “Червената Стена” от Брайън Джейкс и историческото фентъзи “Ангъс: Първия Войн”. Разбира се, продължава се и с книгите по DragonLance.

Издателството с най-големи традиции във фентъзито у нас “Бард” наблегна на представянето на новата си епична трилогия, издадена в един том – “Орки” от Стан Никълс. Въпреки това интереса бе другаде и това бе ясно за всички. 11-тия том от “Колелото на Времето” от Робърт Джордан се чака в края на януари-началото на февруари, а 4-тата част от “Песен за Огън и Лед” на Джордж Р. Р. Мартин към момента е фиксирана за април-май. Личното мнение на д-р Йордан Aнтов бе, че новото “Колело” е драстично по-добро от предходния том, но очакванията към Мартин трябва да са по-скромни, тъй като много любими герои не участват в последната му книга.

Също без голяма фентъзи-премиера, но пък с интересни планове ни се представиха издателство “Ера”. На първо време след Нова Година ще пристигне третия том от “Сказанието за Сарамир” на Крис Удинг, а пролетта можем да дочакаме и третата книга по играта “Ултима” от Остин Андрюс. От ИК “Труд” пък най-горди бяха с новите лъскави издания на класическата сага на К. С. Луис “Хрониките на Нарния”. За следващата година те обещават финала на сагата на Майкър Кюб-Макдоуъл по “Междузвездни Войни”, а “би трябвало” (по техните думи) след нея да излезе и новия том на Тимъти Зан на същата тематика – “Outbound Flight”. Голямата изненада за феновете, обичащи Разширената Вселена на Лукасовата Галактика обаче идва от “Артлайн Медия”, които от догодина започват чистак новата серия комикси “Knights of the Old Republic”, първия брой от които излиза в САЩ през януари. За самия панаир “Артлайн” освен досегашните комикси по Войните зарадваха феновете и с рядко красив плакат на любимия злодей Дарт Вейдър. Имаше такъв и на демоничния супергерой Споон, както и премиерен комикс “Син Сити”.

Без поводи за радост ни оставиха “Прозорец”,  които на въпроса за втората част на “Шипковия Крал” ни отвърнаха със стандартното (и уви, очаквано) “Засега не”. За сметка на това “Хермес” ни обещаха за следващата година следващите части от “Книгата на Звездите” на Ерик Лом и “Амос Дарагон” на Брайън Перо.

В прегледа си не можем да пропуснем “Сиела”, които гордо представиха новия си вампирски епос “Историкът” на Елизабет Костова.

В заключение – какво беше хубавото на Панаира? Освен Коледните отстъпки и хубавата атмосфера на толкова книги, официално събрани на едно място най-големия плюс бяха обявените програми на издателствата, които, дори да се изпълнят на 1/3 обещават рядко силна 2006-та за родните фенове. Лошото е, че ние на хубави, но неизпълнени програми сме се наслушали, а напоследък в потрес отбелязвам и още един неприятен фактор – ставащите все по-космически цени.

“Хари Потър и Нечистокръвния Принц” е 25 лева. Хайде, качеството наистина е чудесно, но – хора – колко деца или родители могат да си позволят такава цена. Ами албума с плакати по “Огнения Бокал” и Календара? Наистина са страхотни, но са по 5 лева, а това хич не са малко пари.

И за да не излезе, че плюя по “Егмонт”, ще спомена и другите: “Историкът” на Елизабет Костова и “Орки” на Стан Никълс са по 15 лева; “Септимъс Хийп”, който не е кой знае колко голям том е 12, тънките комикси по “Междузвездни Войни” са 3 лв бройката, не много по-дебелите книжки – по 10. И това далеч не изчерпва списъка – Нарниите не са евтини също, новата сага по “WarCraft”…

Обръщам се към издателите: Хора, осъзнайте се. Спрете се. Не можем повече. Искаме, но нямаме достатъчно. Аз самия се радвам на доста приличен жизнен стандарт, но оставих незакупени много заглавия, които бих искал да имам. Засега ми остава надеждата на следващия панаир да ги хвана преоценени, като томчетата “Траксас”, “Doom”, “Spynich”, които бяха три за пет лева.

Но нека не завършваме статията песимистично. Панаира беше хубав и интересен. А на издатели, читатели и фенове пожелаваме: Весела Коледа и Щастлива Нова Година!

 

Александър Драганов – Darth Sparhawk

Оставете отговор