Колеблив старт на втория сезон от “The Exorcist”

the-exorcist-fox-image

Вторият сезон от сериала “The Exorcist” е посветен на писателя Уилям Питър Блати, създал поредицата през 70-те и започна излъчването си вчера в Щатите. Първият сезон бе изключителен успех сред феновете, макар и да не бе толкова гледан, поради което “Фокс” решиха да направят и втори. След началото му обаче не съм сигурен, че това е толкова добра идея.

Шест месеца са минали от битката на екзорсистите Маркус и Томас с демона Пазузу, шест месеца, в които те явно са обикаляли Щатите, за да стигнат до зловещия случай на обсебена родилка, изгубила детето си. За да спасят душата й, двамата свещеници са я отвлекли от дома й, което им създава и смъртни врагове – въоръжени. В същото време социална работничка посещава приемно семейство на проблемни деца, които по време на една уж невинна разходка успяват да се забъркат в свръхестественото…

Преди излизането на втория сезон от сериала, режисьорът Джеръми Слейтър каза, че ще търси вдъхновение от романа “Легион” на Уилям Питър Блати, но аз поне не го виждам. Нещо повече, цялата история за момента ми напомня на ехо от поредицата “Заклинанието”, която е съвсем друга история, с неприятни оттенъци на вторият филм на “Заклинателят” от Джон Бурман, който е най-шумният провал в историята на хорър жанра. Рано е обаче сериалът да бъде отписван, тъй като в сюжета има хляб за добро развитие, стига обаче сценаристите да пипат умно – ако сбъркат, ще се оплетат като пате в кълчища.

Стискаме им палци да успеят, но трябва да се има предвид, че конкуренцията в хорър жанра на малкия екран е страшна – “Мъглата” по Стивън Кинг наскоро падна нейна жертва и бе срязан още след първия си сезон. За сметка на това “Странни неща” на “Нетфликс” става все по-силен и след като направи реплика на “То” в първия си сезон, за втория се насочва към цитати от Х.Ф. Лъвкрафт, съобщиха създателите на поредицата. Такава жестока надпревара за вниманието на зрителя е винаги добре дошла, но и намалява пространството за стъпки накриво пред продуцентите и екипите зад сериалите. Следете “Цитаделата” и за други хорър новини, включително и от новия филм за “Хелоуин”, който излиза догодина, за да върне на голям екран шедьовъра на Джон Карпентър, изличавайки вкуса от продълженията, чиито сюжет (след втората част) ще бъде игнориран, както наскоро съобщи режисьорът Дейвид Грийн.

Оставете отговор