“Коварен капан” на върха в бокс-офиса с “Червената врата”

insidious red door

Жанрът на ужасите се качи на върха в американския бокс-офис след бляскав дебют на “Червената врата”, пети филм от поредицата “Коварен капан” на продуцента Джеймс Уон. Филмът, който е режисьорски дебют на участващия в главна роля актьор Патрик Уилсън печели 32,7 милиона долара приходи от кината в Северна Америка и това стига за първо място, впечатляващ резултат предвид това, че хорърът като цяло е по-нишово кино. Още 31 милиона долара добавя Insidious: The Red Door и от прожекциите си в останалата част от света, като така достига общ резултат от 64 милиона долара. Това никак не е лошо, предвид това, че този тип филми се снимат с по-ограничен бюджет, в случая 16 милиона долара, които вече не само са избити, но и продукцията е на печалба. Надяваме се да можем да я представим в най-скоро време.

На второ място в класацията за почивните дни се класира победителят от миналата седмица – “Индиана Джоунс и Реликвата на съдбата”. Също пети филм от поредицата, в който се завръща достигналият почтена възраст Харисън Форд. Резултата на продукта с негово участие е 26,5 милиона долара приходи за втория му уикенд, с който той слиза от върха. Преди седмица “Инди” взе 60 милиона долара, което означава, че има спад от 56% в гледаемостта. Общите му приходи по света възлизат на 247 милиона долара, от които в Щатите са спечелени 121. Къде е проблемът? “Дисни” са дали 300 млн долара бюджет на продуцентката Катлийн Кенеди да реализира това произведение, повече, отколкото на Джеймс Камерън за втория “Аватар”, а резултатите засега са заникъде. Като се добавят и разходите за реклама, филмът има нужда от 800 млн долара приходи, за да излезе на нула, предвид това, че студията прибират само половината пари продажби за билети – останалото остава за кината. Няма изгледи “Реликвата на съдбата” да постигне необходимият резултат, още повече, че скоро и в Америка ще тръгне първата част от “Пълна разплата”, новия хит от серията “Мисията невъзможна” на Том Круз.

Караме нататък. Доста далеч, на осмо място в класациите се намира “Възходът на зверовете”, седмият филм от сагата “Трансформърс” на продуцента Майкъл Бей. Този филм тръгна отлично в бокс-офиса, но после запецна. Сега има общи приходи от 146 милиона в САЩ и 407 в света при бюджет около 200 милиона долара. Има някаква печалба, но не е това, което се очакваше. Какво обаче да кажем за “Флаш”? Рекламиран от продуцента си Джеймс Гън като “най-добрият филм за супергерои правен някога”, хитът по комиксите на DC е извън Топ 10 за уикенда и е с общи резултати от 105 милиона в САЩ и 206 по света. И там бюджетът е 200 милиона, но без цените за реклама. Но с или без тях, филмът е на загуба, при това голяма. Затова ли махнаха Кавил и Скалата от поредицата?

“Малката русалка” с чернокожа актриса в главната роля изглежда по-добре – с половин милиард долара световни приходи. Но и тук бюджетът е четвърт милиард, отделно и реклама. Значи пак на загуба. Ами анимацията “Стихии”? Пак същата картинка – привидно прилични приходи от 251 милиона, но разходите са 200. Значи ако “Дисни” прибере половината, е навътре с доста пари, може би 75 милиона долара. Журналистката Мегън Кели изчисли, че с “Инди”, “Стихии” и “Русалката”, от компанията на “Мики Маус” за една година са се ощетили с 900 милиона долара загуби. А други компании като “Уорнър” с “Флаш” или “Парамаунт” с “Възходът на зверовете” и “Подземия и дракони” не се представят по-добре.

Ясни са причините. Бюджетите раздути, нови идеи няма, продължават се стари неща, вадят се старци да играят както преди 30-40 години, младите са подбрани по политкоректен кастинг, да са цветово и джендър многообразни, все едно дали това отговаря на историята. Някакви хора още ходят и гледат тези неща, но не достатъчно, за да компенсират амбицията на “Холивуд” и прекалено наглите им продуценти, като Катлийн Кенеди, която преди да пипне “Индиана Джоунс” успя да съсипе “Уилоу” и “Междузвездни войни” или Джеймс Гън, който на бърза ръка успя да изгони Джаред Лето и Хенри Кавил, първият от тях с доста грозни инсинуации по негов адрес, а после закопа DC заедно с обвинявания в криминални престъпления, но пък с “правилна” полова идентичност Езра Милър, определящ се с местоимения “те”.

Къде е спасението? В по-малките, но смислено направени филми. Сред тях на първо място са тези на ужасите, а най-добрият западен такъв творец е Джеймс Уон, който пак го доказа с “Коварен капан”, а наесен ще изригне и със Заклинанието. На изток пък имаме Джоко Анвар, който покори Индонезия с хитове като Impetigore, Gundala и Satan’s Slaves, а сега готви нов филм, Torture of the Grave, толкова страшен, че поиска от феновете си да се молят за него. Разбира се, хорърът понякога уморява, но и тогава е по-добре да се доверим на независими фентъзи филми като “Рицарите на зодиака”, японски анимации или класически хитове от доброто старо време, както прави и Цитаделата в ревютата си.

А кога ще се върне златната епоха, за която писах преди няколко седмици, годините, когато по кината излизаха бляскаво направени адаптации по любими поредици с умело подбран кастинг? Отговорът на това знаят само в Холивуд. Но е време да почнат да разсъждават над него, за да не се окаже така, че фабриката за мечти в един момент се превръща в изоставен лунапарк, където може да се види единствено някоя страхотия…

Тагове:  

Оставете отговор