Книги и пролетен дъжд

Spring Book Fair

Пролетният панаир на книгата бе открит по-рано днес в парка пред Националния Дворец на Културата, като въпреки излелия се по обяд проливен дъжд започна да събира читатели пред най-новите и хитови книги, издавани в България. На щандовете имаше и много интригуващи предложения, които ще зарадват почитателите на фантастичните жанрове.

Започнах обхода на Панаира от входа до “Фритьоф Нансен”, като в началото впечатление ми направи щанда на “Емас” с атрактивните корици на поредицата за героя Уилям Уентън, вече довършена и с издадени шест книги. Малко след това мярнах актуалното заглавие “Подкин Едноухия” от ИК “Таралеж”, което куриозно можеше да се намери и в другия край на Панаира, край входа за булевард “Витоша”. Представяли сме тази книжка пред читателите ни, като рецензията ни бе добра, нещо, което за съжаление не можем да кажем за продълженията. Припомнете си ревюто ни ТУК.

podkin bg

Минах покрай щанда на приятелите ни от “Плеяда”, като имах удоволствието да срещна големия наш издател и художник Димитър Стоянов-Димо, който стоеше до отличната селекция хитове на Стивън Кинг, Джонатан Баркър и Колийн Маккълоу, а после се видях и с Мартин Христов от “Ерго”. Неговото топ предложение от жанра е сборникът “Утробата на светлината” от Бранимир Събев, а до края на седмицата чакаме и “Холограмата на Титан” от Донко Найденов, така че неговият щанд е идеалният за почитателите на българската жанрова литература. Пак някъде там беше и масата на “Ерго” с книги за любителите на анимето от корейски и японски автори.

donko new book

Централният площад в парка преди ръкавите е запазен за големите издателства като “Изток-Запад”, “Сиела” и “Бард”, като нормално обаче най-високият интерес беше за “Жанет 45”, чиито автор Георги Господинов миналата година спечели наградата “Букър”, най-престижната за книги в цял свят. За мое огорчение днес нямаше бройки от лауреата “Времеубежище”, но получих обещание, че такива ще се появят още от утре, а на масата им имаше други книги както от Господинов, така и от други известни и не толкова известни наши писатели.

Тръгвайки по левия ръкав нагоре към Националния Дворец на Културата попаднах на “Вижън” с броевете на българския комикс “Бион” от Сатанасов, като към тях останах с впечатление, че има и нов такъв или поне така разбрах от разговора си с Петър Станимиров, още една жива легенда на книжните илюстрации у нас.

smyrtonosna-opasnost-deca-na-gorata-kniga-5

След това пристигнах до любимия си щанд, а именно този на “Архипелаг”, където се намираха новите четвърта и пета книга от сагата “Деца на гората” от Катя Брандис. Първите три части ми направиха страхотно впечатление, напомняйки ми за златните години на “Хари Потър” и очаквам с нетърпение да проверя дали авторката е продължила в същия дух или дори надградила историята със следващите томове “Катастрофален сблъсък” и “Смъртна опасност”.

Прехвърляйки се оттатък фонтаните към десния ръкав, който при смяната на посоката също се оказа ляв, попаднах на щанда на PRO Books, които ме зарадваха с това, че са издали “Железният крал” от Джули Кагава. Това е една от може би най-добрите книги в жанра на юношеското фентъзи, която представих преди много години в Цитаделата и никога не съм спирал да вярвам, че може да я видим на български език, колкото и трудно да беше това. Радвам се, че най-сетне появята й у нас е факт и я препоръчвам на всичките ни читатели, а рецензията ми за нея от изданието на английски може да прочетете ТУК.

zhelezniat kral

Слизайки надолу към изхода от Панаира срещнах старите ни приятели от “Миранда”, на чиито щанд бе изложена страхотната “Снежанка” от Братя Грим, а после и на “Инфодар”, които също бяха заредили красиво илюстрирани книги за деца. Д-р Стефан Недков ми призна, че макар епичното фентъзи вече да не е особено актуално като жанр, той е пуснал няколко изпаднали бройки от класически книги на Р.А. Салваторе на символични цени, така че ако сте ги изпуснали, сега е моментът да наваксате.

Като цяло Пролетният панаир на книгата се очертава като наистина празнично събитие с много богат избор за читателите, а българските издатели заслужават уважение, че представят у нас най-доброто както от родни, така и от преводни автори. Затова без колебание ви съветвам да посетите Панаира и да се заредите с хубави заглавия за четене през идващото лято 🙂

miranda beauty pics

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор