Конаниада

Минифест, съществувал в първите години от съществуването на клуба. По-долу има описание на събитието от онова време.

Всяка година феновете в клуба се събират и отиват на почивка сред природата, където се потапят по-добре в любимата фентъзи-атмосфера. През 2002 година фестивала се проведе в град Клисура, в полите на Балкана, а феновете бяха приютени във великолепните къщички в базата на СБА. С разходки, игри и истински пиршества запалените по фентъзито буквално влязоха в любимите си светове, а в последния ден раздадохме и специални за фестивала награди, в които отличихме както следва:

Автор на 2002г: Реймънд Фийст

Славяноезичен автор на 2002г.: Ник Перумов

Български автор на 2002г.: Пламен Митрев

Най-активен участник: Любомир Николов

Най-атрактивен участник: Христо Пощаков

Издателство на годината: Бард

Световно издателство на годината: Северозапад-Прес

През 2003 година дългоочакваната почивка бе в почивен дом “Брезовица”. Отново феновете се събраха заедно с издатели и писатели, но този път в снежна Витоша. В центъра на вниманието този път бяха ролевите игри. Насядали край весело пукащия в печката огън феновете се потопиха в серия невъобразими приключения из богатия свят на Forgotten Realms.

Както и през 2002, имаше награди:

Автор на 2003г: Р. А. Салваторе (избран с пълно единодушие)

Български автор на 2003г.: Христо Пощаков

Млад автор на 2003г.: Йото Йотов

Най-активен участник: Радослав Андреев

Най-атрактивен участник: Васил Мирчев-младши

Издателство на годината: Бард

След тях феновете слязоха пеш от Витоша до София.

2004 година отново събра клуба на хижа – този път “Алеко”. И този път имаше разходки в планината, отново не липсваха и ролевите игри, пак във вълшебния свят на  Forgotten Realms.

Естествено, не липсваха и наградите:

Автор на 2004г: Тери Брукс

Български автор на 2004г: Васил Тучков

Най-активен участник: Даниел Тодоров.

Както може би забелязвате, броя на наградите постепенно се смалява, тъй като част от тях се пренасочиха към церемонията в кино “Одеон”.

През 2005 година финансови и организационни проблеми провалиха зимуването из планината – къщата, на която разчитахме не бе готова да посрещне фентъзи-феновете. Затова, въоражени с въображение и добро настроение, феновете си направиха една освежаваща разходка из гората на Борисовата Градина, минавайки край паметници и игрални площадки.

Край една от тях обявихме и традиционните класации:

Автор на 2005г: Дейвид Едингс

Български фен автор на 2005г: Александър Драганов

Най-активен участник: Иво Златаров

През 2006 година обаче плана е отново да идем на къща и сме сигурни, че ще успеем. Планираме и нови награди, които да заместят отпадналите.

 

Конаниада 2006

Между 1-ви и 3-ти декември в хижа “Алеко” на планина Витоша се проведе петата подред “Конаниада” – фестивал на феновете от Националния Клуб за Фентъзи и Хорър, които се събраха да подишат чист въздух, да обсъдят любимия си жанр в по-автентична атмосфера и просто да се повеселят.
След път, изпълнен с премеждия – лифтът не работеше в петък и се принудихме да вземем такси, ние успяхме да се качим до така жадуваната хижа когато вече се мръкваше. Гледката на падащата в планината вечер е неописуемо красива, макар, че не мога да отрека, че мъглата-смог, обвила София е доста подтискаща, ако и впечатляваща гледка. Ние обаче се разходиме набързо по баирчето и из близката гора, наслаждавайки се на невероятната атмосфера – тук заснежен склон, там напален от дървосекачите огън. Колко му трябва на човек да си представи, че се е озовал някакси я в Нарния, я в света на “Белгариад” или Средната Земя.
Хубавата разходка отваря и хубав апетит и скоро ние обратно се озовахме в хижата (първата вечер бяхме сами), хапнахме юнашки хубави български ястия и сетне проведохме кратка церемония, на която обявихме наградените в годишната ни класация за фестивала. Автор на годината стана Робърт Станек, чудесния автор, написал бестселъра “Историята на Пазителя Мартин”. Неговия успех е доказателство, че мечтата на малкия човек, преборващ големите издатели-динозаври е още жива. Станек е започнал да се издава сам, а ето, че вече го превеждат и у нас! Припомням, че “Цитаделата” бе тази, която първа “откри” за България този автор; ние преди две години успяхме да му вземем и интервю.
Втория награден ни бе дори по-скъп, това бе носителят на приза за изгряващ автор на “Цитаделата” – Християн Йовчев, която ни заплени с разказа си “Сребърно Сияние”. Третата награда бе за човека, направил най-хубави фентъзи дарове през изминалата година – Радослав Балабанов. На мен и Християн той подари прекрасни статуи на дракони.
След това преминахме през номинациите за годишните награди на клуба. Вече са ясни повечето победители, като най-значими са носителите на наградата “Феникс” – приз за непреходност в жанра “фентъзи”, който за пръв път се появи миналата година. Тази година негови носители ще са “Първият Крал на Шанара” на Тери Брукс и “Хрониките на Нарния” от проф. К. С. Луис. Друга интересна новина е, че, както обещахме, ние от “Цитаделата” не участвахме в конкурса и сайта на годината е нов победител, който аз лично много обичам и харесвам. Наградените фенове също ще са достойни победители, но за това – по-нататък. Бих искал да подчертая, че най-важните награди за Книга и Международен Хит на Годината все още не са известни.
Ето кои са номинациите:Международен Хит на Годината (номинации):
– “Leven Thumps and the Whispered Secret”, Obert Skye
– “Darth Bane – Path of Destruction”, Drew Karpyshyn
– “Armageddon’s Children”, Terry Brooks
– “The Younger Gods”, David & Leigh Eddings
– “Magic Moon”, Wolfgang & Heike Hohlbein
– “Road of the Patriarch”, R. A. Salvatore
– “Into a Dark Realm”, Raymond E. Feist

Книга на Годината(номинации):
– “Историята на Пазителя Мартин”, Робърт Станек
Инфодар
– “Пробуждането на Демона”, Р. А. Салваторе
Инфодар
– “Легенди за Войната на Разлома”, Реймънд Фийст
Бард
– “Междузвездни Войни – Епизод І”, Тери Брукс
Труд
– “Лицето на Сянката”, Ерик Л’ом
Хермес
– “Дракони на Изчезналата Луна”, Маргарет Вайс и Трейси Хикман
Инфодар
– “Първороден”, Кристофър Паолини * (предстояща премиера)
Хермес

След тежкото и отговорно гласуване, пристъпихем към най-забавната част: ролева игра, провела се в моя фентъзи свят Ралмия, където героите на играчите трябваше да преминат през напрегнати битки със зли стражи, блатни духове и цял алигатор, неразумно призован от елф-друид.
Подир толкова премеждия и приключения, очаквано беше да легнем да спим. :)
На втория ден си направихме много по-дълги разходки, дойдоха още повече фенове, отново хапнахме подобаващо и вечерта проведохме и много интересна дискусия за мечовете в жанра фентъзи. Изтъкнахме предимствата както на великия Меч на Риванските Крале, носен от Гарион в “Белгариад”, така и на Меча на Грифиндор, с който Хари Потър уби Базилиска или пък Меча, който дядо Коледа връчи на Питър в “Хрониките на Нарния”. Разбира се, не пропуснахме и ефектните светлинни мечове от “Междузвездни Войни”. А дали самите ние имахме мечове… да! Малко въображение и една тояжка е единственото, което ни трябваше в случая:)
Тогава и в този дебат се реши наградата за най-атрактивен фен на “Конаниада”-та, взета от Димитър Тончев, който непрекъснато ни разсмиваше.
Последва нова порция сън и на тази сутрин се прибрахме по лифта, чието клатушкане леко ни напомни за “Хилядолетния Сокол” на Хан Соло :)
И така до следващата Конаниада!