За нас

citadelata purple

Фентъзи клуб “Цитаделата” е основан през 2001-ва година с името Национален Клуб за Фентъзи и Хорър “Конан” или на кратко “Конан-клуб”. Негов основател е писателят Пламен Митрев, известен като автор на книги за Конан Варварина под псевдонима Питър Дж. Тайлър. При създаването на клуба той кани членовете на малкия училищен фентъзи клуб “Дракон”, създаден през 1999-та година в НГДЕК, които се вливат в новата организация. Привлечени са също и водещи издателства като “Бард” и “Орфия”. Рожденият ден на клуба е на 20-ти октомври в кино “Урвич”, а за събитието идват десетки фенове от цялата страна, които гледат прожекция на филма “Конан Варварина”.

През първите години от съществуването си клуба се събира в различни кафенета, а през 2003-та година се мести в Дом на Културата “Средец”. Тогава г-н Митрев се оттегля от ръководната роля и председател става Александър Драганов, който до този момент е ръководил училищния клуб “Дракон”. През следващите години клубът утвърждава ежеседмичните срещи на различни фентъзи дискусии и задълбочава съвместната работа с уебсайт “Цитаделата”, основан от Васил Мирчев-младши в памет на баща му. Това води до обединение, при което клуба приема името на сайта, а последния става собственост на Драганов.

citadelata new logo

Фентъзи Клуб “Цитаделата” играе важна роля във фендъмите на “Хари Потър” и “Междузвездни войни”, въпреки наличието на специално обособени общности за тази поредица. В края на първото десетилетие от новия век клубът се насочва към популярни младежки поредици като “Здрач”, “Пърси Джаксън” и “Реликвите на смъртните”, преди да се насочи към по-зрели произведения като фентъзи епосите на писатели като Саймън Р. Грийн и Гав Торп, както и романи на ужаса от автори като Стивън Кинг и Греъм Мастертън. През последните години клубът добавя и анимето към фендъмите, които следи.

Към днешна дата фентъзи клуб “Цитаделата” се е върнал към традициите от първите години на съществуването си, с неформални срещи в различни заведения и по-малко специални събития на места като Дом на Културата “Средец” или Книжен Център “Славейков”. Цитаделата е в партньорски отношения и с писателския хорър клуб “Лазарус“, като често двете общности участват в съвместни проекти.

Повече информация за дейността ни може да получите в групата на Цитаделата във “Фейсбук“. Кои са членовете на екипа днес пък може да видите ТУК!