Фентъзи Клуб “Цитаделата”

Фентъзи клуб “Цитаделата”, основан като Национален Клуб за Фентъзи и Хорър “Конан” е мястото, където тези, които обичат жанра “фентъзи” или искат да се запознаят с него ще се почувстват като у дома си. Той съществува като един от клубовете, които работят в Дом на Културата “Средец”.
Клубът е основан през октомври 2001-ва година. Идеята му е да събира фенове, които да обсъдят със сродни души интересни книги, филми или пък компютърни игри, свързани с меча и магията – идея, която се осъществи и след като избистрихме тези теми минахме на хоръри, трансформъри и спейс маринци. Но не се тревожете – в тях също има мечове и магии, а и понякога обръщаме внимание и на по-нормални неща, които и другите хора четат. Важното е, че онези, които копнеят да споделят впечатленията си от най-новата интересна история за дракони например, вече можеха да го сторят. Но нещо повече – в клуба се оформиха и чудесни приятелства между хора със сродни интереси, а това е много по-трайно от другарствата по формален признак (в класа, в университета, работата и пр.).
В клуба участваха предимно млади хора – тийнейджъри и студенти – но сега те вече са попораснали и ходят на работа. Всеки обаче е добре дошъл, а по-малките не бива да се притесняват – ние сме заклети инфантили.
Клубът поддържа и връзки с различни автори и издатели, които е издирил през годините.
От време на време “Цитаделата” организира различни екскурзии из България, като сме посещавали страхотни места като Варна, Шабла, Враца, с. Христо Даново, различни хижи на “Витоша”.
Клубът организира и Годишните Награди на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър “Конан”. По традиция то се състои началото на годината във Дом на Културата “Средец”. На него се изтъкват най-добрите книги и филми, както и най-видните фенове.
Основатели на клуба са д-р Йордан Антов от ИК “Бард” и писателя Пламен Митрев, автор на бестселъри за Конан Варварина.
Днес председател на клуба съм аз, Александър Драганов, а сред членовете на клуба са и моите съекипници от “Цитаделата”.

Клубът организира множество неформални и няколко големи срещи всяка година. Ако искате да се присъедините към него, свържете се с нас във “Фейсбук”!