Клубът готов с българските си награди за 2023-та година

Citadelata-collage

Националният клуб за фентъзи и хорър “Цитаделата” е готов с първата си партида награди за 2023-та година. Става дума за категориите за български творци, които по традиция гласуваме в състав от феновете, записали се за редовните ни участия в Дом на Културата “Средец”. През месец октомври избрахме:

  • Българска книга на годината: Наградата за миналата година бе спечелена от фентъзито “Случаят с третата сила” на Цветина Цолова. На върха за тази застава майсторска хорър антология от обичан автор на ужаса у нас.
  • Български автор на годината: Призът за 2022-ра бе спечелен от доцент д-р Искрен Иванов заради издадената на английски език Pandemics Among Nations. През 2023-та за пръв път в историята на клуба Българският автор на годината ще е жена.
  • Преводач на годината: През януари отличието за отминалата година в тази категория остана за Мартина Андреева заради великолепните й аниме преводи. Тази година успехът е за семеен дует, превел нова книга от любима наша поредица.
  • Издателство на годината: Легендите от “Плеяда” спечелиха грамотата за 2022-ра. Новият победител е младо издателство, специализирало се в азиатска и младежка литература на най-върхово ниво.
  • Сайт на годината: За предходната година победители бяха аниме феновете от “Отаку България”. Новите шампиони отново се специализират по произведения от Азия, но основно игрални филми и сериали.
  • Фен на годината: В началото на 2023-та нашият читател Емануел Добрев взе отличието за 2022-ра. През януари следващата година с титлата за тази ще бъде награден дългогодишен наш фен, помагащ ни на изключително професионално ниво с прекрасните си фотографии.

Фентъзи клуб “Цитаделата” също така гласува и наградата “Феникс” за класика в жанра. Журито избра за победител върхов представител на анимацията, разказващ една от най-великите приказки за животни, измисляни някога. Той ще влезе в галерията носители на това наше специално отличие, в която за последно през миналата година включихме “Челюсти” на Питър Бенчли.

През месец ноември клубът ще пристъпи към публичните гласувания в категориите от годишните награди, в избора на които могат да участват всички наши читатели. Първата категория ще бъде за Сериал на годината следващия уикенд. Имената на победителите пък ще бъдат разкрити на церемонията по връчването на отличията ни през януари, като очакваме за поредна година това да стане в Дом на Културата “Средец”.

cvetina

 

 

Оставете отговор