Клиника в средата на нощта

klinika v sredata na noshta
“Клиника в средата на нощта” от Димитър Цолов е първата книга от бързо придобиващата статуса на класика колекция “Дракус” от издателство “Гаяна”. Това е голяма отговорност, но “Клиника в средата на нощта” не просто е достойна да започне споменатата колекция. Тя спокойно може да започне и някоя от епичните поредици на Саймън Р. Грийн. Това е върхово постижение в жанра, брилянтно съчетание на фентъзи, фантастика, екшън и драма, с великолепно изграден свят, ярки персонажи, кинематографично действие, изключително заплетен сюжет и убийствен финал.
Д-р Арчибалд Кимерия е доктор в клиника от далечното бъдеще, когато хората живеят съвместно с вампирите и върколаците. Той приема и лекува пациенти, станали жертви в техните жестоки войни. Една нощ в клиника е приет млад върколак, пронизан от сребро. Момчето е почти обречено, но лекарят успява да го закрепи до степен, че възстановяването да зависи само от собствения му организъм. С това обаче докторът си навлича враждата на поръчалия го вампир, един от най-опасните криминални босове, който незаконно изцежда човешка кръв, организира гладиаторски боеве и има слуги и агенти навсякъде. Неговите хора отвличат Шели, красивата самодива нестинарка, която е съпруга на Арчи. За да я освободят, изискват от него немислимото, да прекрачи Хуманната клетва, да отнеме живота на свой пациент, да погуби ранения върколак.
Вампирите обаче не знаят с кого се захващат. Д-р Кимерия не винаги е бил лекар. Някога той е бил Кукер – част от смъртоносна банда бандити. Убил е първите си кръвопийци още като дете. И макар трагедия в миналото да го е накарала да обърне гръб на престъпността, сега старите инстинкти се събуждат. Ще може ли обаче докторът да достигне до влиятелния си враг… и на каква цена ще се случи това?
Аз започнах със суперлативите още в началото на ревюто, но накрая ще опитам да бъда малко по-детайлен. Ако сте искали да прочетете българско фентъзи със собствен свят и митология, богати като в книгите на Саймън Р. Грийн, Касандра Клеър и Ан Райс, е това е книгата. Помня, че на премиерата на “Мечове в космоса” авторът простодушно си призна, че е искал да напише нещо в стила на филмите от поредицата “Подземен свят”. Какъв “Подземен свят” бе, братко, това е в пъти по-добро.
Главният герой е уникален. Предполагам, че Димитър Цолов е дал нещо от себе си за лекаря и това е помогнало много, тъй като специфичния медицински жаргон допринася за изграждането на атмосферата. Иначе героят е корав тип и ми напомня малко на персонажите на Лиъм Нийсън, на пръв поглед благ и дистанциран, но когато се наложи мега хардкор. Ако някой кретен от Холивуд се реши да направи филм, който да не е ребуут, римейк или продължение, да вземе да научи български и да прочете тази книга.
Вселената е уникална. Съчетава футуристичното бъдеще на една фантастична вселена, обогатена с елементи от фентъзи и хорър, която ми напомня за невероятните градове Шадоус Фол и Найтсайд на Саймън Р. Грийн. Самодиви, върколаци, вампири, кукери, всички те се срещат на страниците на тази книга, представени са изключително адекватно спрямо света, който населяват и самите те са силни персонажи, които не отстъпват на протагониста.
Сюжетът е добре заплетен и се разкрива равномерно пред читателя, като в същото време го зарибява така, че да прелиства страниците. Екшън има много и е на ниво – ето един автор, който не се свени да описва пукотевици. Що се отнася до избора на оръжията, аз съм си момченце и обожавам такива сцени в стила на Терминатора. Димитър Цолов е измислил пушкало за всяка ситуация и аз се накефих на макс, докато четях описанията.
Но най-силен е финалът. Няма да ви кажа никакви спойлъри, но книгата има един плюс, който е специфичен за българските автори. Истинска е. Затова е истински и финалът.
Много често на читателите в “Цитаделата” им е правило впечатление, че представям книги, които не са излизали на български и трудно се намират. Е, тази книга не само е на български, но е и от наш автор и се намира лесно – трябва просто да я поръчате от “Дракус” и няма да съжалявате. Това е върховото фентъзи, което българските читатели заслужават. Не пропускайте!

2 коментара за Клиника в средата на нощта

  • Alexander  :

    Книгата отново е в наличност – поръчайте я от издателството или автора!

  • Цитаделата  :

    […] „Клиника в средата на нощта“ от Димитър Цолов, ИК „Гаяна“, […]

Оставете отговор