Клетвата

kletvata

Невидим убиец преследва жертвите си в романа “Клетвата” на Франк Перети, хорър от автора на бестселъра “Мракът на този свят“, който ревюирахме в “Цитаделата” по-рано тази година.
Всичко започва когато фотографът Клиф Бенсън намира смъртта си на семеен излет. Съпругата му е намерена на пътя близо до миньорското градче Хайд Ривър, изгубила ума си от ужас, размахала счупен нож срещу приближаващ камион. Братът на убития, Стив, прави свое разследване на случая, който властите обясняват с атака на мечка гризли. Действително жертвата е разкъсана от някакво животно, но според Стив, който цял живот е изучавал мечки, следите не са като на гризли, а изследване от слюнката на звяра сочат по-скоро за присъствието на някакъв вид гущер. Объркан от това, Стив започва да разпитва жителите на Хайд Ривър дали знаят нещо, независимо от предупрежденията на местната шерифка Трейси, че хората там са недружелюбни и ревниво пазят тайните си. Стив действително бива отблъснат от обитателите на западащото градче, които настойчиво го предупреждават да не си пъха носа където не му е работа и да приеме на доверие обяснението за мечка стръвница. Бенсън обаче е упорит, с което си навлича неприятности не само с местните, но и със съществото, което пазят с КЛЕТВАТА за мълчание – истински, огнедишащ дракон от Ада…
За разлика от “Мракът на този свят”, където Франк Перети разглежда невидимите битки на ангели и демони, “Клетвата” е повече като притчата за Свети Георги, осъвременена в история, която силно напомня класиката “Сянка над Инсмут” от Х.Ф. Лъвкрафт, само дето градчето не е крайморско, а планинско. Това обаче не ми попречи да се насладя на книгата, която е добре разказана, има красива поука и предлага високо напрежение на читателя, независимо от на моменти разточителните описания, разгърнали я до нас 600 страници. Ако искате да си представите как би изглеждала битка с дракон в наши дни, препоръчвам.

Тагове:  

Оставете отговор