Клаудандус

felidae sphynx

Пророкът Клаудандус е полулегендарна фигура и герой от романа “Котки” (Felidae) на писателя Акиф Пиринчи, по който е направен и пълнометражен анимационен филм.

Според историята, разпространявана сред култ от котки, предвождани от стария проповедник Жокер, Клаудандус е великомъченик на котешкия род, който в миналото страдал много от ръцете на хората и умрял от ръцете им. Господ обаче се смилил над него и го възкресил, а Клаудандус използвал новопридобитите си сили, за да освободи други измъчвани котки, като се смята, че споменът за светостта му ще извиси рода на тези животни до светло и красиво бъдеще.

Тази е историята, която котаракът Франсис научава от местните котки за митичния Клаудандус, докато разследва серията жестоки убийства на негови събратя и посестрими, случили се в квартала. По време на разследването си обаче той се натъква на друга, още по-обезпокоителна история, в която престарял котарак на име Говорителя на мъртвите събира телата на стотици убити животни и твърди, че е чувал гласа на самия пророк. По-късно внучката на проповедника, наричан Жокер, потвърждава пред Франсис, че Клаудандус в действителност е оцелял, макар местонахождението му в момента да остава загадка.

В действителност историята на Клаудандус е поне отчасти истинска. Той е котарак, върху който жестокият д-р Претериус е тествал лекарства, от които той поне частично се е възстановил, но е изгубил невинността са ни жовотно. Надарен със свръхестествена интелегентност, той убедил Претериус да го пусне, след което успял да прегризе гърлото му и да го убие. Циболд, асистентът на Претериус, измъчван от чувство за вина, го взел като свой домашен любимец, но не и преди Клаудандус да успее да освободи останалите опитни животни.

pascal

Клаудандус, който вече е известен като Паскал, използва свръхестествената си интелигентност, за да измисли план, с който да помогне на котките да се освободят от хората, които той вижда до един като зли животни, незаслужаващи пощада. Той започва да селектира кои двойки биха позволили на потомците си да се върнат към оригиналното си диво състояние от миналото и започва да избива онези, които не отговарят на стандарта. Понеже има славата на мил и възрастен котарак, никой не се усъмнява в него и той успява да избие невероятното количество от 450 котки в продължение на няколко години. Крайната му цел е да получи питомци от новата свирепа порода, които в уречения час да се обърнат срещу стопаните си и да доведат котките до господство.

Този налудничав план обаче среща затруднение, когато Паскал заболява от рак, нещо, което му оставя броени месеци живот. Той си набелязва Франсис, също изключително интелигентен котарак, за свой наследник и започва да разследва с него убийствата, които самият той е извършил, полека разкривайки философията си пред него. Паскал дори гордо отбелязва, че има парапсихически способности, с които изпраща кошмари на младия си приятел, с които да го убеди да приеме неговия план, наречен на латинското име на котешкия род Felidae.

Франсис не приема плана на Паскал и бива отвратен от приятеля си, който нарича с истинското му име – Клаудандус (с двояко значение на латински – този, който трябва да бъде затворен или скрит). Разгневен, Паскал решава да убие другия котарак, така, както е сторил със стотиците си други жертви, но губи последната си битка и издъхва. Преди смъртта си, той само казва, че макар да е станал зъл, някога е бил добър, но на света има само мрак.

Клаудандус е един от най-забележителните злодеи от анимация за възрастни, както и едно от най-страховитите животни, измисляни някога. Въпреки чудовищните си деяния, той обаче е колкото зловещ, толкова и трагичен герой, жертва на обстоятелствата и човешката жестокост, превърнала го в злодей. Затова и ние с уважение добавяме неговата биография в списъка с образи, представeни от Цитаделата 🙂

Claudandus the Great Prophet

Фен илюстрация на художника Skit, базирана на филма. В книгата Клаудандус е черен котарак от породата Хавана Браун.

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор