Клайв Баркър

clive-barker

„Видях новото лице на ужаса – и това е Клайв Баркър“. С тези думи Кралят на ужаса Стивън Кинг описва човека, за когото ще ви разкажа днес. Един от символите на английската литературна школа, истинска перла в короната на хорър жанра, писателят, който се превърна в образец за мнозина други. Баркър всъщност се явява основател на цяло едно направление в хоръра, защото тенденциите, които той задава ще доминират литературата и киното в жанра десетилетия напред. Но кой е той и какъв е неговият път към успеха?

unnamed

Клайв Баркър е роден в Ливърпул, Обединеното Кралство в семейство на интелектуалци. Майка му – Джоан Руби е художник и социален работник в училище, а баща му – Леонард Баркър, директор на колегиум от английски синдикати. Основното си образование получава в училището Довдейл, а средното – гимназията Куори Банк, която също се намира в Ливърпул. След това младията Клайв кандидатства за висше и е приет в Ливърпулския университет, специалност английски език и философия. Баркър споделя, че още в първи курс му направило впечатление плоското мислене на колегите му. Нежеланието им да проникнат отвъд онова, което пише в учебниците, неспособността им да проявяват творчество просто го влудявала. Ето защо той намерил утеха във фентъзи жанра, където открил, че може да каже всичко онова, което не може да изрази със сухите философски фрази, на които го учели неговите преподаватели. С годините неговите интереси ставали все по-изчистени. Когато вече напреднал в студентския живот Клайв не просто се интересувал от фентъзи. Той живеел в свой собствен свят, пълен с чудовища и призраци. И тогава той осъзнал, че предпочита мрачните и тъмни вселени на хоръра, отколкото много светли истории, изпълнени с герои, които побеждават злодея. Онова, което най-много го привличало в подобни истории били образите на хора, които доброволно пристъпвали в мрака, търсейки необяснимото. Тогава младият Клайв завинаги преминал на страната на хоръра. Баркър и досега не може да обясни напълно избора си. Но все пак той се връща към една история от детството си – когато бил на три видял как френският авантюрист Лео Валентин катастрофира с аероплана си. Смъртта на Валентин оставила трайна диря в съзнанието на детето.

CliveBarker

Както знаем Англия далеч не е най-лесното място, където човек може да започне кариера на творец. Докато е все още в училище Клайв взема участие в две театрални пиеси – „Вуду“ и „Ад“. Това се случва в далечната 1967 година, когато подобни продукции взривяват публиката. След като завършва университета Клайв Баркър остава на улицата. Очевидно неговите родители не харесват избора на сина си, настоявайки той да наследи тяхното поприще на една „по-сигурна“ работа. Но бъдещия принц на ужаса отказва. За да изплаща наема си той е принуден да работи като жиголо. За целия този период той участва в шест малки продукции, сред които „Театърът на Илюзиите“ и „Денят на Кучето“. Много от тези роли по-късно ще окажат силно влияние върху книгите му. Първият значим пробив на Клайв идва през 1978 година, когато той става съосновател на театралната трупа „Кучешка компания“. Неговата професионална група се състои от бивши съученици и колеги, които по-късно ще станат неговите най-близки съмишленици. Част от тази група е и небезизвестният актьор Дъг Брадли, още по-известен на феновете като Пинхед.

39d219aba575bec28dc08e11952d7f73

През същата година Баркър се запознава с Питър Аткинс. Тяхното приятелство дава здрави корени, тъй като по-късно Аткинс пише сценария на първия филм от култовата поредица „Хелрейзър“. През следващите години Клайв организира девет самостоятелни продукции, сред които и пълнометражни филми, сред които „Историята на дявола“ и „Влюбеният Франкенщайн“. И ако 70-те години са време за експерименти, то 80-те бележат истинския възход на принца на ужаса. Тогава Баркър пише поредицата „Кървавите книги“, която прави фурор сред хорър феновете. През 1985 година излиза още един негов хит, който привлича към таргет аудиторията му и фентъзи феновете – това е шедьовърът „The Damnation Game”, чието ревю може да намерите и в нашия сайт. Спомняйки си носталгията по фентъзи Клайв решава да попише малко и в тази посока. Така той завършва своето присъствие в хоръра през това десетилетие с новите си две книги „Weaveworld” и “The Great and Secret Show”. Краят на миналия век носи нови успехи на Баркър. Книгите му „Imajica” и “Sacrament” продължават да радват феновете и заедно с останалото му творчество стават причина той да получи похвала лично от Краля на ужаса – Стивън Кинг.

BoB

Но освен като автор принцът на ужаса се изявява и като режисьор. През 80-те години той ще бъде запомнен с перфектната си работа по първия филм на поредицата „Хелрейзър“. И въпреки че Баркър решава да излезе от екипа на поредицата още тогава по-късно той признава, че е допуснал огромна грешка, защото не е предполагал колко печеливша ще се окаже неговата концепция. 90-те години са изпълнени с още творчески изяви на Клайв, сред които се откроява невероятният хорър филм „Господарят на илюзиите“. След този филм принцът на ужаса успява да привлече вниманието на компанията “Уолт Дисни”, които му предлагат да работят заедно по филмовата адаптация на поредицата „Абарат“. В хода на работата обаче Баркър решава да прекрати сътрудничеството си с Железния Плъх, поради значими различия във визиите между него и компанията.

1589575

Новото хилядолетие носи още успехи на Клайв Баркър. През 2005 година той и филмовият продуцент Хорхе Саларего създават собственото филмово студио – Midnight Picture Show. Тяхната амбиция – да вадят по два хорър филма на година не се осъществява, но и до днес компанията им остава встрани от мръсните интриги на големите филмови корпорации. За сметка на това през 2015 година Баркър създава концепция за свой хорър сериал, който да отразява фолклорни и градски легенди, облечени във филмова стилистика. В това си начинание той получава далеч по-почтено предложение от Уорнър, от което се възползва. А на 7 Октомври 2020 година излезе и филма по легендарната поредица Кървавите книги.

images (2)

Към всички тези неща можем да добавим още, че принцът на ужаса е наследил дарбата на майка си и рисува отлично. Неведнъж той илюстрира оригиналните издания на собствените си книги и се превръща в един от основоположниците на хорър комиксите. Тези огромни приноси на Клайв Баркър го правят един от най-харесваните автори, които завинаги оставят отпечатъците си в културния живот на жанра.

18+

Представен от Искрен Иванов

Оставете отговор