Китай каза “Не” на “Последните джедаи”

the last jedi logo

Въпреки масираната рекламна кампания на “Дисни”, осмият епизод от поредицата “Междузвездни войни”, носещ заглавието “Последните джедаи”, не успя да се наложи във втория най-голям бокс-офис в света, а именно този на Китай. Новият филм на Райън Джонсън спечели едва 28 милиона долара при дебютния си уикенд в Поднебесната империя, като остана далеч зад романтичната комедия за момчета The Ex-File 3, взела 87 милиона. Във втората си седмица.

Този резултат рязко контрастира с Щатите, където филмът е спечелил над половин милиард и дори останалата част от света, където също е успешен, поне финансово. В Китай обаче “Последните джедаи” излязоха сравнително късно, след като отзивите на зрителите вече се появиха в Интернет, а и марката никога не е била особено силна там. Поне такива бяха обясненията на “Дисни”, а малко по-късно се появиха и обвинения, че китайците са сексисти и затова не гледат новия “Star Wars”. Разбира се, всеки който е гледал жена воин от китайски екшън знае, че това обвинение дори не заслужава коментар, но е вярно, че в азиатската страна няма феномен като екстремния феминизъм, който директно мрази мъжете, както е в Америка днес – нещо, предизвикало критични коментари дори в Европа от страна на френската актриса Катрин Деньов и много нейни колежки. Освен това китайците може би несъзнателно връщат “жеста” на американците, които не гледаха техния супер хит Wolf Warrior II и го критикуваха, че е – какво друго – политнекоректен. Такава е критиката и към The Ex-File 3, между другото. Дори може да се направи меме – когато критиката в демократична страна звучи по-комунистически от тази в комунистическата…

Разбира се, засега приходите на “Последните джедаи”, които са над милиард, не могат да се окачествят другояче, освен като успешни. В света се наблюдава обаче рязко раздалечаване на ценностите в крайбрежните щати на Америка, където се прави поп-култура и други държави, които са с по-умерени или консервативни виждания. Това може да доведе до това, че за в бъдеще да видим още по-големи амплитуди от гледаното в САЩ и по света и дори профилиране на филмовата индустрия за отделни пазари, стига разбира се да не се мине към директна пропаганда от страна на либералните студия. Едва ли обаче от такъв ход би спечелило изкуството.

Оставете отговор