Китай започва втора Културна революция?

xi chairman

Китайската комунистическа партия е наложила нова и по-стриктна цензура срещу популярната култура в страната. Новините затова се съобщават през последните дни първо от официални източници като “Глобал Таймс” и “Синхуа”, а после и от западни медии като “Гардиън”. Съобщаваме това, тъй като поради размера си Китай е голям пазар, а освен това и създател на много произведения, така че това, което се приема като закони там може да има ефект върху целия свят.

На първо място, вече има сериозни ограничения върху игрите. На деца и тийнейджъри се разрешава да играят не повече от два часа седмично и то само през уикендите. Такъв драконов закон нанася тежък удар върху индустрията, която в последно време беше силно фокусирана върху Поднебесната империя. Ограничения на гейминга там ще имат много сериозен ефект върху фирмите по целия свят.

На второ място, ръководството на компании като “Тенсент” е било привикано от функционери на китайската комунистическа партия с предупреждение да започне да разчиства от платформите си музикални идоли. Цензурите на ККП наричат този тип певци “женчовци”, които промотират “хомосексуализъм”. Тази мярка напомня прочутите закони на Владимир Путин в Русия и на Виктор Орбан в Унгария, но е дори по-строга, тъй като се базира на база външен вид, а не поведение.

На трето място Китай засилва антагонизма си към Япония. Цяла търговска зона в страната, наричана “малкото Киото” е била унищожена, а популярни изпълнители, ходили на военно светилище в Страната на изгряващото слънце са били изтрити от Интернет платформи – все едно никога не са съществували. Подобно нещо се случи с идол, само заради обвинение на фенка в изнасилване – нещо като #MeToo на Запад, но на анаболи.

Всичко това кара много наблюдатели да се страхуват, че президентът Си Дзинпин започва нова Културна революция, като тази на Мао Дзедун преди години, в която загинаха хиляди. Това би било неблагоприятно развитие за страната, която в последно време започна да оспорва лидерските позиции на САЩ в правенето на филми, на Япония за анимета и на Южна Корея за популярна музика. Разбираемо е, че някои процеси в западния свят по линия на т.нар. социална правда – феминизъм, BLM и десетки джендър идентичности – будят загриженост в президента Си, както и прекалената меркантилизация, която се наблюдава в западната индустрия. Въпреки това едно решение на проблемите със сърп и чук вместо с хирургически скалпел може да намали привлекателността на страната в останалия свят, което едва ли ще й помогне в стремежа да се превърне в глобален лидер. Затова се надяваме забраните да пропуснат помежду си талантливите китайски писатели, музиканти и актьори, които ни накараха да заобичаме културата на Поднебесната империя толкова много през последните години.

Тагове:  ,

Оставете отговор