Китай заплашва да обърне гръб на Холивуд и анимето

В началото на годината много политически наблюдатели бяха стреснати от изострения тон в отношенията между САЩ и Китай, които изборът на нов американски президент не успя да оправи. По разбираеми причини обаче малко бяха тези, които са мислели затова как подобно враждебност може да се отрази на любимите ни фантастични жанрове, на популярните филми, дори на анимето, което идва от другата голяма азиатска сила Япония. През последните дни и седмици има сигнали, които заплашват, че перспективите не са добри.

shadow03

Китай дълго време беше известен като вторият най-голям филмов пазар в света, способен да даде рамо на една поредица (“Трансформърс”) или да удари друга (“Междузвездни войни”) с интереса или липсата на такъв както от страна на феновете, така и от страна на комитетите, определящи кои филми и за колко време могат да бъдат излъчвани в Поднебесната империя. Върхът на тази сила обаче бе демонстриран в началото на тази година, когато китайските фенове решиха, че “Аватар” трябва да бъде най-касовият филм на всички времена, а не “Отмъстителите: Краят” – нещо, което стана възможно след като филмът беше пуснат по кината там. Това обаче не е всичко.

AAAABaNuy6FEYUSYzKEgiTj2KSE3aGXwwD1ejsPwJFVVSp-4-bjVENZq6LGaJe-uU-DcG4UVLWLg_RJqEi52__4ZjoBl_0-4

След кризата с коронавируса, която удари изключително сериозно западното киноразпространение, Китай изпревари САЩ и се превърна в най-големият кинопазар в света. През 2020-та година най-касовите филми бяха китайски, картината не се променя и през 2021-ва, като четири от петте най-успешни в бокс офиса продукции са дело на Народната република, а най-силната от тях, Hi, Mom мачка “Годзила срещу Конг” с 821 на 391 милиона долара. Надеждата на американците е това да се промени с напредъка на ваксинациите в западния свят, но това се затруднява както от нежеланието на част от избирателите да си поставят препарат, свързано с потулените проблеми за кръвни съсиреци, така и от възхода на екстремната политическа коректност в Холивуд, идеология, която си печели презрението на китайските комунисти, наричащи западните левичари с обидното прозвище “байзуо” (буквално “бял левак”, човек, който дотолкова е загрижен за различните малцинства, че е забравил тревогите на работниците, оценка, която длъжни сме да признаем, е доста справедлива). Наскоро руският политолог Андрей Мартянов разкри, че елитите в Китай и Русия са доволни от политкоректността дотолкова, доколкото тя намалява “меката” сила на САЩ в техните държави, където домашните продукции вече са предпочитани пред американските.

mulan

Резултатите от тази политика се видяха още през миналата година, когато китайските критици смляха римейка на “Мулан” от “Дисни”, а потребителите се присмяха на провалилия се кандидат хит с описанието, че прилича на “западен китайски ресторант” (пържените храни, с които свързваме тази кухня са нещо, което не е особено популярно в самата страна или поне така се представят нещата в медиите). Подобна, изглежда, ще е съдбата и на “Шанг Чи”, чиито трейлър бе посрещнат на нокти от зрителите в Поднебесната империя, определили го като “расистки” и с “типичния за Холивуд дръпнат азиатец”. Това може да звучи странно на западния човек, но ако видите героите в продукции като The Untamed, “Сянка” или “Учителят Ин-Ян”, ще видите какво предизвиква раздразнението на феновете.

untamed duo

Китайският дракон обаче започва да съска и срещу по-класическите западни продукции. Именно в тази страна опитът на “Дисни” да наложи новите “Междузвездни войни” се пропука, тъй като, свободни от зомбирането по социалнии медии като “Туитър”, зрителите там отказаха да гледат комични и жалки опити като “Последните джедаи” и “Соло”. Разбира се, там публиката е манипулирана по други канали, скрити зад Великата дигитална стена, вдигната от администрацията на сегашния президент Си Дзинпин и неговите предшественици и по-зловещо това се прояви през последните седмици, когато феновете там обърнаха гръб на излезлия наново “Задругата на Пръстена”, определяйки го като скучен и объркан. Нещата стигнаха дотам, че таблоидът Global Times, изразяващ неофициалната позиция на Комунистическата партия, обяви “краят на епичния филм” – смазваща новина за холивудските студия, разчитащи на пазара в Китай, за да компенсират загубите от последните година и половина. Неприятно е да се замислим какво може да го замени от друга новина в таблоида, която показва, че продуцентската къща BiliBili, позната на мен с прекрасното аниме Heaven’s Official Blessing, започва да пропагандира идеите на марксизма сред младите. Друга политкоректност, от стария съветски тип, познат от 45-те години тоталитарна власт и в България…

Heaven_01

Като казах анимето, страната, която може да пострада дори повече от Щатите заради тези мерки е Япония. Предишният неин министър-председател, Шиндзо Абе, имаше прагматични отношения със Си и успяваше умело да балансира политиката на страната между Китай и САЩ. Той обаче се разболя и бе заменен от Йошихиде Суга, който тръгна заедно с американците срещу Поднебесната империя, като на всичко отгоре вбеси Пекин и с това, че започна контролирано да излива замърсените води от Фукушима в морето, нещо, което освен китайския гняв, си спечели неодобрението и на Южна Корея. Резултатите не закъсняха и феновете в Народната република обърнаха гръб на новия аниме филм, внесен в нея, а именно поредната част на Detective Conan. Колкото и странно да звучи, приемът на тази серия обикновено е лакмус за отношенията между двете държани, но ако в миналото Китай беше бедна развиваща се страна, сега той е пазар на анимето, по-голям от самата Япония и значително по-голям от САЩ, където форматът е заклеймяван често като политнекоректен. Ако китайците се затворят за японската анимация, както новините за затегнат контрол върху стрийминга там подсказват, това може да е съкрушителен удар върху индустрията, която е вероятно Пекин да опита да замени със своя. Донгхуа или китайските анимета, напоследък са все по-качествени, макар липсата на политическа свобода да се отразява върху сюжетите им, а някои от създателите на историите, като Мосян Тунсю, мистериозно да изчезват. Засегнати ще бъдат и игралните филми от Страната на изгряващото слънце, които наскоро Global Times подигравателно определи като “все по-слаби и по-слаби”, нещо, което според мен новите части на “Скитника Кеншин” имат силата да опровергаят напълно, но трудно, ако достъпът им до зрителите бъде отрязан.

einishi hubavec

Мисля, че вече всички са чували проклятието затова да живееш в интересни времена. За нещастие днешните са точно такива, а ожесточеното политическо противопоставяне в Азия между САЩ и Япония от една страна и Китай (и донякъде Северна Корея) от друга по неприятен начин се пренася към нашите жанрове, като заплашва развитието на свободния обмен на културни произведения, които сближават хората и намаляват шанса от деструктивни конфликти, напомнящи трагедиите от миналия век. Никакъв е шансът препоръките на локален фен сайт като нашия да бъдат чути, но компромисът, толерантността и взаимното сътрудничество в областта на културата, екологията и политиката нямат алтернатива. Любимите ни приказни произведения могат да сближат хората, стига да са разказани така, че да не накърняват чувствата на зрителите от различните държави. Затова и се надяваме политиците да оставят творците да разказват хубави истории, а не да пропагандират едни или други идеи, за да може феновете от цял свят да бъдат съпричастни на една любима на всички приказка.

Алтернативата е немислима!

Duo-Wang-as-Heshouyue

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор