Китайски приказки

Chinese Tales Cover

Китайски приказки” е сборник на издателство “Миранда”, излизащ с прекрасните илюстрации на художника Либико Марайа. Той излезе за Алеята на книгата тази седмица и аз реших да си го купя поради големия ми интерес към китайската култура. Докато взимах книгата, издателят Марин Канушев ми сподели:

“Нямаш представа колко е различно и колко е красиво!”

Оказа се прав. Книгата е едно истинско бижу, което доставя наслада за сетивата на читателя и мога само да си представям в какъв възторг щях да бъда, ако я бях прочел в детска възраст. Дори така обаче останах очарован от историите вътре, а що се отнася до картините на Марайа те са великолепни и макар едва ли някой да се е съмнявал в това, пак останах възхитен от умението му.

Първата приказка се казва “Хуан и Духът на гръмотевиците” в който младеж решава да нахрани изгладнял странник с неутолим апетит, без още да подозира, че това е небесен дух, скитащ по земята. Доброто му дело ще бъде възнаградено, а как ще разберете като прочетете приказката и се насладите на илюстрациите й.

В “Чудното приключение на Лиу” млад и лекомислен студент е скъсан на изпитите си. Сега той се прибира в мрачно настроение, пътуващ на джонка, но когато около нея започват да танцуват духове, решава да не последва съвета на останалите  и да ги види с отворени очи. Но дали ще бъде наказан за дързостта си или напротив, ще му се случи нещо хубаво?

Принцът костенурка” пък разказва историята на Фън, младеж толкова добросърдечен, че обеднял заради това как услужва с пари на всички, а пък те после се правят, че не го познават. Едното изключение е рибар, който се мъчи да му се отплаша за добрината, като му носи костенурки. Едната от тях обаче е необичайно голяма и Фън решава да я пусне – решение, което ще се окаже най-доброто в живота му…

Дворецът на Принц Дракон” е може би любимата ми приказка в сборника. Тя разказва историята на А-Туан, ловък и красив гмурец, който обаче един ден ненадейно изчезва в реката. Близките му решават, че е загинал, но истината е друга – А-Туан е отвлечен в двореца на Принц Дракон, където ще намери любовта на живота си… Романтична и прелестна история.

За десерт е оставена “Господин Ху“, приказката, която вероятно най-много ще допадне на нашите читатели. Сян е младеж, който разказва чудата история – че в пагодата, където не ходи никой заради мълвата, че е обитавана от духове той говори с тайнствения и невидим господин Ху, който е на повече от хиляда години. Приятелите му го закачат, че лъже, а за да им докаже правотата си, Сян ще помоли господин Ху за помощ срещу местната вещица, която лъже за пари хората, че ще ги лекува, но е съвсем умела в това да кълне…

chinese tales banner

Всяка една от тези приказки носи невероятното очарование на Далечния изток и красотата на китайската култура. Героите са чаровни и смели, а поуката, че стореното добро се отплаща е точното послание за младите читатели. Лично на мен добро впечатление ми прави и духът на уважение, в който тези истории възпитават читателя, нещо, което е характерно за нравите в ония земи и може да послужи за полезен пример за нас тук и сега. За оживяването на приказките в ума на читателя най-голяма роля играят илюстрациите на феноменалния Либико Марайа, чиито цветове и образи помагат по перфектен начин в душата на четящия да се появи специфичното и така ценно усещане за приказност.

Китайски приказки” с илюстрации от Марайа се продава от издателство “Миранда” в меки и твърди корици, като което и издание да изберете, може да сте сигурни в качеството му. Така трябва да се оформя една детска книга, а с издаването на подобни класически истории от цял свят от “Миранда” помагат за сформирането на култура от най-ранна детска възраст и запълването на една празнота, появила се през последните години. Става дума за това, че покрай многото “актуални” хитове, което ще рече седмични бестселъри, забравихме вечните, непреходните книги за деца. Благодарение на “Миранда” това вече не е така, затова им стискам палци да продължат със силната си серия! За себе си знам, че “Китайски приказки” няма да е последната тяхна книга, която чета.

Chinese Tales ad

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор