Китайският екзорсист

Screen Shot 2022-07-17 at 11.40.30 PM

След нелека за мен седмица, в която се надявах да преоткрия една любима поредица, сядам да пиша това ревю с огромно облекчение. Този понеделник рубриката Азиатско каре ще ни отведе към една съвсем прясна продукция, която излезе през юни месец тази година – Китайският екзорсист. Китайските истории за екзорсизъм са доста популярни в наше време тъй като черпят вдъхновение от Таоизма, който се намира в период на възраждане сред младото поколение азиатци. Младият режисьор Донг Уей, който има няколко филма, посветени на династията Цин прави повече от успешен дебют в нашия жанр. Тук е мястото да отбележа, че половината от атмосферата се дължи на страхотния саундтрак, чиито автор за жалост не успях да издиря.

Screen Shot 2022-07-17 at 11.44.22 PM

А сега е време да се отправим към едно китно китайско градче, където художникът Дин Бо Нян неуспешно се опитва да пробута карините си на забързаните минувачи. Отчаят, че не е успял да се продаде нищо, той решава да се самоубие. След като се покатерва на планината, която опасва града, Дин се хвърля от един висок хълм, но вместо да полети към скалите, силният вятър отнася тялото му в мрачна пещера. Когато мъжът се свестява той чува зловещ глас, който го вика от недрата на тъмната бездна. След като се престрашава да влезе, Дин намира огромна желязна порта, запечатана с печат на Лао Дзъ (основателят на Таоизма и божество в по-късните му интерпретации). Омаян от гласа, който го вика художникът разкъсва печата и отваря вратата. Вътре го чака приказно красива жена, който обещава да изпълни всяко негово желание, ако той я освободи. Дин приема…и скоро започва да усеща последиците от тази сделка.

pJBrBBVRmMa89cmf4AKGD4rVkff

Учителят Лин е един от най-известните екзорсисти в Империята, помогнал на много хора, нападнати от зли духове. Но неговият житейски път не е лек. Когато е все още млад чирак, зъл демон обсебва и убива дъщеря му. Оттогава Лин дава обет, че няма да се привързва към никого и тръгва по трънливия път на отшелничеството. Когато разбира, че нещо нередно се случва в близкия град, той решава да отиде и да провери. Скоро осъзнава, че му предстои сблъсък със стар враг.

Screen Shot 2022-07-17 at 11.53.42 PM

Лю Зе е ученикът на Лин. Намерен от учителя си като съвсем малък, изоставеното дете е възпитано в най-строгите традиции на Таоизма. Но когато навършва младежа възраст Лю се влюбва и моли учителя си да му даде месец почивка за да се сгоди. За беда се оказва, че бащата на любимата му се занимава с магия, което го поставя в незавидната ситуация да й обясни, че демоните съществуват. В крайна сметка Лю успява да изобличи коварният дух, но така започват бедите му.

a32f2f23bb7347eab932948440f26657

Невероятен филм с непретенциозни ефекти, Китайският Екзорсист остава за мен едно неповторимо преживяване, което ми оправи настроението след надеждите ми да попадна на нещо хубаво. Поуките, които ни дава този филм няма да видите в новите западни продукции по много причини. Но за тези, които се досещат само ще припомня, че всеки човек има свободна воля и тя може да му послужи както за добро, така и за лоши. Похвално е, че днес можем да видим тези послания, съхранени в съвременната китайската култура вече цели 5000 години.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор