Кирил Ненов: Първото издание на „Lost Age“ мина повече от чудесно!

Kiril Nenov

Фото: Jiniya Fey

В края на миналия месец имах възможността да присъствам на фентъзи фестивала “Lost Age”, където бях поканен да представя книгите си. Преживяването ме зареди с много положителни емоции и ме накара да потърся организатора на събитието Кирил Ненов за интервю. Той се оказа достатъчно отзивчив и затова сега ви предлагам да прочетете какво ни разкри за работата по фестивала “Lost Age”!

Здравейте и Ви благодаря, че се съгласихте да дадете интервю за „Цитаделата“. Представете се с няколко думи на читателите ни – кой е Кирил Ненов?
Здравейте! И аз благодаря за поканата! Най-общо занимавам се със средновековна българска история – работя като асистент в Института за исторически изследвания – БАН и издавам академична историческа литература, а освен това свиря в група „Kutsulan“ и съм организатор на фентъзи фестивала „Lost Age“.

Кога и как започнахте да се интересувате от фентъзи изкуство? Какво провокира този интерес – книга, филм или може би песен?
Oще като малко момче бях запленен от комикс списанието „Дъга“, което за първи път ме срещна с героя Билбо Бегинс, с писателя Дж. Р. Р. Толкин и, разбира се, с художника Сотир Гелев. Историята на хобита дотолкова ме очарова, че често, когато си рисувах в онези дни, се опитвах да пресъздавам някои от героите на Средната земя или да измислям други подобни. Един от любимите ми филми тогава, който имахме в семейния архив от видеокасети, беше „Конан Варварина“. Между другото и досега неговият саундтрак за мен си остава най-красивата музика, която съм слушал някога. Увлечението ми по фентъзи културата се допълваше и от някои аркадни игри, популярни по онова време – като „Knights of the Round“, „Golden Axe“, „The King of Dragons“ и др. По-късно, през ’90-те, успях да си набавя и прочета и всички преведени на български произведения на изключителния Толкин, както и на някои други фентъзи автори. Същевременно продължих да събирам български комикси, а освен това се запалих по книгите игри, които не бяха познати като жанр преди това.

Вие сте организатор на фестивала „Lost Age“. Разкажете ни нещо повече за него, как се роди идеята за такова събитие?
Миналата година, след като осъществих като организатор Пловдивския средновековен фестивал, по покана на Калин Йорданов от „Irfan“ посетих холандския фентъзи фестивал „Castlefest“, който особено силно ме впечатли с визията си и настроението си. Това беше първото ми съприкосновение с формàта фентъзи фестивал. Вдъхновението, което натрупах на холандска земя, се пренесе и в България и благодарение на него се роди идеята да се създаде български фентъзи фестивал по модела на тези в Западна Европа.

Elven maiden

Как премина тазгодишното издание на фестивала „Lost Age“? Доволни ли сте от посещаемостта?
Първото издание на „Lost Age“ според мен мина повече от чудесно. Получи се невероятна атмосфера, наситена от чисти, красиви и приказни емоции. Публиката беше много доволна от преживяното и настояваше догодина да присъства на второ издание на фестивала. Като се има предвид, че това е некомерсиален и същевременно непознат формат за България, беше естествено събитието да се приеме с известна доза колебливост, а посещаемостта да не е особено висока. Но това е фестивален тип, който тепърва ще се развива у нас, така че неговата популяризация изисква време и търпение. Освен това „Lost Age“ не е нездравословно мероприятие от рода на фестивалите по надяждане и надпиване и няма как бързо да акумулира масов свръхинтерес.

Трудно ли се организира събитие от такъв мащаб? Кое е най-сложното при планирането и провеждането на „Lost Age“?
Със сигурност не е лесно. От една страна, се създава, малко или много, оригинален формат, което изисква определени творчески запаси, а от друга – се създава събитие, което трябва да удовлетвори различни страни от фентъзи общността. Но всичко хубаво изисква време и усилия. Определено музикалната програма е най-сложна откъм организация.

metal in bg

Срещате ли подкрепа и разбиране от общината и държавата при организацията? Какъв според вас е приемът сред родния фендъм?
На този етап получаваме пълно съдействие от страна на Община Пловдив, за което сме много благодарни. Надяваме се и за в бъдеще да имаме подкрепата на държавните институции. Родният фендъм, към който принадлежа и аз, до голяма степен подпомага изграждането на образа на „Lost Age“, така че по участниците може да се съди и за приема, който според мен е доста приветлив.

Лично за Вас коя е най-интересната и коя любимата част от фестивала „Lost Age“?
Специално аз гледам на „Lost Age“ като на симфония от преживявания, които не деля на повече или на по-малко интересни или любими. Всеки елемент, който е част от програмата, е еднакво интересен и любим за мен. „Lost Age“ би трябвало да се осъзнава като сборник от разкази на различни автори, въоръжени с различни инструменти – перо, лира, меч, като пътешествие в свят на магия, в който можеш да срещнеш различни магьосници.

dancing ladies

Планирате ли събитието да се разрастне за в бъдеще и ако да, в каква посока?
Определено имам желание събитието да стане традиционно и да се разрасне като мащаб по отношение на времепротичането, мероприятията, площта, участниците и публиката.

Вие самият сте музикант и в някаква степен творите в жанра. Разкажете ни повече за музиката си!
Проектът „Kutsulan“ като замисъл съществува още от края на ’90-те, но като жива група е едва от година. Все още той няма напълно завършен облик и, малко или много, експериментирам в различни насоки. Предстои запис на концептуален албум, чийто текст ще представи реконструкция на част от българската митология. Музиката е вдъхновена именно от езическия свят на нашите предци.

Харесвате ли други събития, сходни на „Lost Age“? Какво е отношението ви към „Анивенчър“, „Таласъмия“… Като конкуренти ли ги възприемате?
По-скоро бих казал, че тези събития имат допирни точки с „Lost Age“. Програмата и духът на „Lost Age“ са доста по-различни. В никакъв случай не гледам на тези събития като на конкурентни. Ако някой прави нещо добро, може да получи само моята подкрепа.

Сигурен съм, че като фен имате свои любими фентъзи произведения. Бихте ли ги споделил пред нашите читатели?
Едва ли ще изненадам някого, ако споделя, че най-любимите ми фентъзи автори са Дж. Р. Р. Толкин и Дж. Р. Р. Мартин.

Кажете нещо за довиждане на нашите читатели!
Надявам се да се видим на следващия „Lost Age“!

the fire rises

Интервюто взе Александър Драганов

Оставете отговор