Кимба

the jungle emperor

Белият лъв Кимба, известен и като Лио, Императорът на джунглата, е измислен от японския автор на манга д-р Осаму Тезука през 60-те години на миналия век. Той е главен герой в поредица анимета, сред които първият цветен японски рисуван сериал и продължението му през 60-те, още една поредица римейк през 80-те, пълнометражен  филм за голям екран през 90-те и телевизионна версия на историята от 2009-та година.

cute kimba

Кимба е син на Панджа (Цезар в американския превод), митичен бял лъв, потомък на зверове, някога почитани като божествени в древния Египет. За жалост в наши дни лъвовете са жертва на алчни ловци и тази съдба сполетява Панджа, а майка му е отведена бременна в кораб към зоологическа градина в Щатите. На борда тя ражда Кимба и когато той се закрепва, майка му го кара да избяга от хората. Лъвчето предприема невъзможната мисия да изплува по океана до родната си Африка, но успява да се справи и се връща в родната си джунгла, макар преди това да преживява известно време с добронамерени към него хора.

new kimba

В джунглата Кимба се запознава с газелата Бъки и папагала Поли, които му стават приятели, като получава напътствия и от мъдрия бабуин Даниил. За жалост обаче Кимба трябва да се изправи и срещу досаден враг – белязания лъв Клоу и подчинените му хиени. Този сюжет кара мнозина фенове на героя да смятат, че историята му е копирана в тази на Симба от “Цар Лъв”, класическия анимационен хит на “Дисни”, макар от американската корпорация да отричат.

kimba

Надарен с невероятна сила и висока интелигентност, Кимба успява да срази Клоу и подчинените му, сред които е и черната пантера Тото, като така се утвърждава в ролята на владетел. Кимба налага режим, в който животните не враждуват помежду си, а имат ферма, след което започва да се бори с хората, като се мъчи да ги убеди да не ловуват в джунглата му. Стратегията му е донякъде успешна, макар често да се налага да се бори с човеците, които отново надвива с невероятна изобретателност и хитрост. Понякога Кимба се изправя и срещу по-опасни противници, като мутирал гигантски скакалец например.

leo full moon

Когато пораства, Кимба приема името Лио (в оригиналната японска версия обаче винаги се е казвал така, макар че на този език се произнася Лео) и продължава да управлява джунглата, като се изправя срещу други лъвове, като митичния син лъв, алчни хора, както и могъщи чудовища от миналото като саблезъб тигър и дори динозаври. Една от причината за сблъсъците му със свръхестествени противници е митичната планина Муун, която се явява само при определени обстоятелства и друг път не може да бъде достигната. В нея Лио намира верен приятел в лицето на гигантски женски мамут, въплъщаващ духа на Майката Земя.

leo and his son

Лио има и любима, лъвицата Кити, от която има две деца лъвчета. Той обучава сина си да го наследи на трона, като понякога е извънредно строг в методите си. Развръзката обаче настъпва, когато в джунглата нахлуват ловци, съпътствани от чума. Тяхната цел е планината Муун, в която има руда на скъпоценен камък с невероятен енергиен потенциал. Историята се развива по различен начин в алтернативните версии на вселената, като в мангата (японски комикси) и игралния филм от 1997-ма година Лио губи живота си, заедно с този на жена си, макар чумата и ловците да биват побеждавани. В оригиналното аниме от 60-те години Лио спасява лъвицата с помощта на стар лекар и оцелява след последното си пътешествие в планината Муун, като след това продължава да готви сина си за ролята на цар или император на джунглата.

white lion pic

В научнофантастичната версия на историята от 2009-та година, Кимба е бяло лъвче, родено в изкуствен резерват, което се бори да преведе животните на свобода, като заедно с човешко момче се изправя срещу управителя на парка, страдащ от мегаломания, както и срещу човекоядната пантера Тото.

white lion wow

През годините Кимба, бялото лъвче се е утвърдил като един от най-любимите анимационни герои в историята и макар понякога да бива сравняван със Симба от “Цар Лъв”, в действителност има собствен и много различен характер. Кимба се натоварва с много отговорности от съвсем детска възраст и е изключително себеотрицателен, като винаги поставя другите над себе си. Той е благороден герой, отправящ много актуално послание към зрителите на поредиците за него – да пазят дивата природа и на съчувстват над обитателите й, така че за в бъдеще хора и животни да могат да живеят в мир едни с други.

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор