Кимба, белият лъв

kimba poster 1

Кой живее в черна Африка?
Кой донесе на джунглата слава?
Кой е цар на животните в Африка?
Името му е Кимба, белият лъв!

“Кимба, белият лъв” е класическо аниме от 1965-та година, адаптация по манга поредицата на Осаму Тезука (“Дороро”). Това е първото цветно аниме в историята на Япония и неофициално вдъхновение на “Цар Лъв”. По него има продължение, официален римейк, пълнометражни филми и ребуут, а главният му герой става изключително популярен, като дълго време е талисман на бейзболен отбор от Страната на изгряващото слънце. Но много по-важно е, че само по себе си то е много силна и трогателна история.

cute kimba

Кимба е бяло лъвче, което остава сирак още малко, тъй като баща му бива прострелян от ловци, а майка му потъва в океана, след като бива отвлечена от хората. Самият той обаче успява да се спаси и бива отгледан от стар бабуин. Надарен със свръхестествени сила и интелигентност, Кимба се изправя срещу белязания лъв Клоу и неговите хиени, за да създаде нов ред в джунглата, така че животните да живеят помежду си в мир. Но Кимба има и по-голяма амбиция – да създаде хармония и разбирателство между хора и животни, така че повече да няма зверове, погубени от кръвожадни и алчни ловци…

kimba poster 2

Първоначално ми беше малко трудно да свикна с анимацията на “Кимба, белият лъв”, тъй като от съвременна гледна точка тя е доста остаряла. Когато обаче това се случи, успях да оценя красивия рисунък и дори да изпитам известно носталгично чувство, макар анимето да е много по-старо от самия мен. Макар и видимо предназначени за деца, сериите от историята са вълнуващи и трогателни, с много ценни житейски поуки. Кимба е силен, умен и жертвоготовен, но понякога горделив и упорит, а преодоляването на ината му е част от неговото личностно израстване. Забавен е кастингът му от поддържащи герои, както и разнообразните злодеи, от Клоу и хиените му, очевидно вдъхновили Скар през различните ловци, най-опасна от които е една маниакална млада жена с амнезия, та до свръхестествените същества – гигантски паяци, скакалци, гущери, както и един мамут, който обаче играе положителна роля. За мен беше огромно удоволствие да гледам “Кимба, белият лъв” и при първа възможност ще се насоча към продължението. Това е наистина класическо аниме, наслада за сетивата и обогатяващо личната култура. Връх в жанра си!

Ревю на Александър Драганов

П.С. Поне една от версиите на “Кимба, белият лъв” е била излъчвана под заглавието “Кимба, бялото лъвче” и у нас. Преводът на имената и стихотворението в началото не е съгласуван с българското предаване, за което се извинявам на всички, израснали с него.

Оставете отговор