Килмонгър

killmonger

Ерик Килмонгър е злодей от комиксите на “Марвел” за “Черната пантера”, изигран от актьора Майкъл Джордан във филмовата екранизация на режисьора Райън Куглър, като за целта на статията ще се спрем върху тази версия на образа.

Ерик Стивънс (роден Н’джадака) е агент на ЦРУ и терорист, който е син на принц Н’Джобу от африканската държава Уаканда, която мнозина считат за страна от Третия свят, но в действителност е изключително могъща, макар и затворена за външния свят. Бащата на Ерик е смятал, че тя следва да използва своите ресурси, като суперметала вибраниум, за да помогне на чернокожите хора по целия свят да се измъкнат от безрадостния живот, който водят. Ала владетелят на Уаканда, Т’чака не е бил съгласен с това, считайки за недалновидно и рисково отварянето на родината му към външния свят. Когато принцът се опитва да го предаде, кралят отнема живота му и така Ерик остава сирак. Момчето успява да се развие като изключително опасен мъж, обучен да прави държавни преврати, като в същото време не губи фокус от основната си цел – да отмъсти за баща си и да реализира плановете му, като вземе трона в Уаканда. Заради свирепостта си, проявена по време на мисии в Ирак и Афганистан, Ерик си печели прозвището “Килмонгър”.

killmonger mask

Плановете му потръгват, когато той успява да се съюзи с Юлисес Клоу, крадец, откраднал вибраниум от Уаканда. Килмонгър печели доверието му, а после го убива, като носи трупа му в африканската страна и заради това е посрещнат като герой, тъй като Клоу е убил мнозина, за да вземе вибраниума. После той разкрива благородническия си произход и побеждава Т’чала, синът на стария крал, възкачил се на престола. Битката минава успешно за свирепия Килмонгър, който става монарх и приема правото да се превърне в супергероя Черната пантера, носител на високотехнологичен костюм, който владее и свръхестествени сили, дадени му от синя билка.

killmonger suit

Веднъж възкачил се на трона, Килмонгър разкрива истинската си същност на безмилостен тиранин, унищожава наличните билки в двореца, за да няма заплаха за властта му и заповядва масова атака над останалия свят, като планира да раздаде оръжия от вибраниум на различни чернокожи групи, за да започне световна революция. Плановете му обаче пропадат, тъй като Т’чала е жив и се завръща като истинския носител на званието на Черната пантера, за да вземе трона си обратно. Двамата с Килмонгър влизат във втора битка, която не е така успешна за узурпатора, който я губи и е смъртоносно ранен. Законният владетел му предлага лек и пощада, ала Ерик не желае да живее като затворник и решава за умре, загледан в залеза на своята родина Уаканда.

При излизането на филма “Черната пантера” Килмонгър печели овациите на критици и фенове като един от най-добре направените злодеи на “Марвел”, редом до Танос и Локи. Освен, че е изигран великолепно от Майкъл Джордан, той е образ, който поставя на масата редица реални проблеми за социалното неравенство и това, че много чернокожи хора живеят угнетени и онеправдани. В същото време Килмонгър показва и риска от радикални решения на тези проблеми, превръщайки се в това, срещу което твърди, че се бори – безжалостен тиранин и агресор, който в името на едно предполагаемо благо е готов да убива наред, включително и хора от своя народ.

Ерик Килмонгър е сравняван и със Скар, основният антагонист от класиката “Цар Лъв”, но за разлика от него действително има някакви идеи, с които да управлява, а не се стреми просто да властва заради самата власт. Той е един от най-сполучливо направените суперзлодеи на нашето време и затова си печели и статия в сайта 🙂

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор