Кери Фишър

carrie_fisher_2013

Кери Фишър е американска актриса, известна на цели поколения фенове като принцеса Лея от “Междузвездни войни”. Освен това, тя е успешен писател, сценарист и активист за борбата на хора с психични заболявания.
Кери е родена на 21 октомври 1956-та година в Бевърли Хилс, дете на певец и актриса. Като малка тя много е обичала да потъва в света на книгите и дори се е самоопределяла като “книжен червей”. Още като тийнейджърка обаче, Кери започва да участва в мюзикъли, а на 19 приема ролята на принцеса Лея във филма “Междузвездни войни”, решение, което променя изцяло кариерата й.
“Междузвездни войни” става най-успешният филм на своето време, а Кери печели овациите на фенове, критици и колеги с образа на храбрата и язвителна принцеса Лея, която дръзва да се изправи срещу мощта на галактическата Империя. Фишър си партнира на голям екран с Харисън Форд, с когото имат романтична закачка, а също и с Марк Хамил. С участието си в продълженията “Империята отвръща на удара” и “Завръщането на джедаите”, Кери се утвърждава като едно от лицата на цялата поредица, създадена от Джордж Лукас.
Макар да има и други роли след края на сагата, Кери не повтаря същия успех като актриса, но пък за сметка на това работи по много сценарии и е автор на редица успешни книги. Над успеха й обаче виси тъмна сянка – самата тя признава, че на младини е прекалявала както с алкохола, така и с употребата на забранени стимуланти, а това на пръв поглед лекомислено поведение прикрива сериозен проблем – Кери е болна от биполярно афективно разстройство, смазващо психично заболяване, което предизвиква резки промени в настроението и смяната на манийни с депресивни епизоди. В крайна сметка Фишър признава за болестта си и решава да се бори с нея, като на няколко пъти влиза в клиника. Решена да помогне на други хора като нея, Кери разказва за стигмата да си психично болен и окуражава хората да не се срамуват от това, че им се е случило да страдат от подобно заболяване.
Кери Фишър се завръща в поредицата “Междузвездни войни” през 2015-та година, когато отново изиграва ролята на Лея,  вече генерал срещу възродената Империя на Първия ред. Година по-късно, нейният подмладен компютърно лик отново се появи на големия екран в приключението “Rogue One”.
Принцеса Лея ще се появи и в “Епизод VІІІ” от поредицата, но за съжаление Кери Фишър няма да има възможност да се види на големия екран. След като е приключила работата си по снимките на филма, в края на година, белязана от кончината на много известни личности като Алън Рикман и Дейвид Бауи, актрисата получава сърдечен удар по време на полет и след няколко дни в болницата почива. Нейното ярко присъствие на големия екран, както и колоритният й живот обаче ще я оставят завинаги жива в сърцата на многобройните й почитатели.
Поклон пред светлата й памет!
carrie-beautiful

Оставете отговор