Кентаро Миура

kentaro miura

Кентаро Миура е японски автор на манга, считан за един от най-добрите творци във формата на всички времена. Неговото най-известно произведение е мрачната фентъзи сага Berserk.

Миура е роден на 11-ти юли 1966-та година в префектура Чиба. Започва да твори още като ученик, като на 10 години е готов с първата си манга Miuranger, която започва да излиза в училищния вестник и достига 40 броя. През 1977-ма година той е готов с втората си манга, “Пътят на меча”, за която ползва китайско (известно още и като индийско) мастило. Две години по-късно Миура въвежда професионални техники в начина си на рисуване и така стила му рязко се подобрява.

През 1982-ра, като тийнейджър, той започва да самоиздава свои творби с приятеля си Коджи Мори. Миура опитва да чиракува при Джордж Морикава, създателя на популярната боксова манга Hajime no Ippo, но получава отказ. Причината – според Морикава младия Кентаро е толкова добър, че няма на какво повече да го научи! Една от картините, които Миура предлага за оценка е на мрачен воин с огромен меч…

През 1985-та Кентаро Миура е приет в университета “Нихон” след като им изпраща кратката манга “Още веднъж” като входящ изпит, а по-късно тя бива издадена в популярното списание “Седмичен Шоунен”. Следващото произведение на автора, НОА, няма голям успех, но той постига известна популярност като илюстратор на поредицата “Краля на вълците”. Големият удар обаче нанася през 1989-та година, когато започва да издава “Берзерк” – мрачната история за загадъчен мечоносец с огромен меч, който обикаля невъзможен свят, за да отмъсти на злото, сторено му от оновога, който е считал за най-добър свой приятел.

guts and skull king

“Берзерк” постига невероятен успех и донася огромна слава на създателя си. До днес тази манга е продала над 50 млн бройки от изданията си, която я прави една от най-касовите за всички времена, особено предвид факта, че е от жанра “сейнен”, а именно непрепоръчителна за лица под 18 години. За създаването й Кентаро Миура цитира влиянието на големи европейски художници като Гюстав Доре и Йеронимус Бош, както и Го Нагай, култовия автор на манга поредицата “Девилмен”. От своя страна “Берзерк” е споменавана като вдъхновение за редица произведения във фентъзи жанра, от игрите Final Fantasy VII и Devil May Cry до аниме и манга серии като “Синият екзорсист” и “Черният иконом”.

През 1997-ма Миура надзирава първата аниме адаптация на мангата, която е много успешна и паралелно продължава да работи по броевете й, макар постепенно да започва да ги вади все по нарядко. В същото време той действа и по други проекти, като мангата “Япония” например. През 2002-ра година значението му за света на мангата е признат с награда в памет на Осаму Тезука, фактическият основател на този формат. За голямо съжаление по-рано тази година Кентаро Миура почина от дисекация на аортата, спешно състояние, водещо до голяма кръвозагуба и смърт. Макар да почива на 6-ти май, близките на Миура съобщават за станалото чак на 20-ти и го погребват в тесен кръг.

С произведение като Berserk обаче Кентаро Миура ще остане безсмъртен в спомените на феновете. Поклон пред светлата му памет!

berserk rip

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор