Катя Брандис

katja-brandis

Катя Брандис е немска писателка, известна у нас със своята фентъзи поредица за юноши “Деца на гората”. Освен нея тя е написала още над 70 романа, сама или в екип с други автори, най-вече за деца и тийнейджъри, но също и някои книги за възрастни.

Истинското име на Катя Брандис е Силвия Енглерт. Тя е родена през 1970-та година и прекарва младостта си в района на Франкфурт, където учи немска, английска и американска литература. Псевдонимът избира заради любимия си автор Марк Брандис, чието истинско име е Николай фон Михалевски.

fire guild's betrayal

Първата й книга Der Verrat der Feuer-Gilde (“Предателството на огнената гилдия”) излиза в началото на века и дава началото на трилогия, а авторката печели вниманието на критиката и с наръчника си за млади писатели “Работилница на думи”. През следващите години Брандис не спира да твори, като пише десетки книги на разнообразни теми, както под псевдонима си, така и с истинското си име Силвия Енглерт. Най-успешният й проект “Деца на гората” започва през 2016-та година с “Превъплъщението на Караг”, роман за превръщенец, сменящ образите на пума и човешко момче. Тази книга печели на Катя сравнения с “Хари Потър” на Дж.К. Роулинг и постига голям успех на книжния пазар в Европа, като бива преведена и на английски език.

karag3

Сагата “Деца на гората” набъбва до шест книги, излезли само за три години, а после продължава с няколко странични романа, както и отделна сага “Деца на морето”, в която се разказва за герои, подобни на Караг, но превръщащи се в морски животни. Досега на български език са излизали само първите три книги от поредицата “Деца на гората”, като четвъртата се очаква най-скоро. Галина Златарева от издателство “Архипелаг” ме увери на последния Панаир на книгата, че сагата се радва на читателско внимание и ако всичко е наред не само ще излезе докрай, ами ще видим и морската история на Брандис у нас.

seawalkers1

“Превъплъщението на Караг” спечели номинация в основната категория от годишните награди на Цитаделата, а именно за Книга на годината. В нея и излизалите й на български продължения силно впечатление направи умението на Катя Брандис да разказва забавна и увлекателна история, като в същото време засяга много сериозни теми като отношенията между човека и природата, приятелствата по време на израстването, каква е цената на отмъщението. Това е чудесна фентъзи сага, която връща младежкото направление на жанра в най-добрите му години, когато Роулинг завършваше “Хари Потър”, а Риърдън тепърва започваше “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”. Стискаме палци книгата да получи признанието на читателите, което заслужава и ще следим с интерес по-нататъшното развитие на авторката!

karag bio

Статия на Александър Драганов

 

Оставете отговор