Капитан Гъндам

captain-gundam-sd-gundam-force-5.54

Капитан Гъндам е модел боен робот от елитния отряд Superior Defender Gundam Force и един от главните герои в анимето, което носи същото име. Той е създаден в Неотопия, идиличен свят, в който хора и роботи живеят в хармония, но му е разрешено да използва оръжия, за да се бори с нарушители на реда. Капитан Гъндам достига пика на силите си в употребата на така наречения Soul Drive, който се синхронизира с емоциите на човешкото момче Шут, станало негов най-добър приятел.

Captain_Gundam_Option_V_

Капитан Гъндам първоначално е резервиран и твърди, че само изпълнява заповеди, но истината е, че е способен на чувства и бързо се привързва към Шут, който го спасява след първата му среща с бойните роботи Заку от империята на Черната ос, които идват от друго измерение. Макар за пред обикновените граждани в Неотопия той да се представя понякога като един от многото цивилни роботи или дори за актьор в научнофантастичен филм, истината е, че капитанът е много могъща машина и един от водачите на защитата, организирана срещу Черната ос. Той успява да победи в епичен дуел водача на нашествениците, командир Сазаби.

По-късно Капитан Гъндам пътува в други измерения, поробени от Черната ос, заедно със своите приятели, Шут и гъндамите Рицар Зеро и Бакунецумару. По време на пътешествията си той се изправя срещу свой двойник, който твърди, че идва от бъдещето, където Капитан Гъндам го е предал. Именно това е предизвикало възхода на Черната ос, управлявана от чудовищния генерал Жионг, който иска да унищожи цялата мултивселена с паралелни светове, населявани от гъндами и има теоретичната огнева мощ, за да го направи. Капитанът гарантира, че няма да предаде никога близнака си, но не успява да убеди модела, направен по негово подобие, в своята искреност. Така генерал Жионг бива събуден и пленява Шут в дистопичен свят на илюзиите, за да не може да помогне на Капитан Гъндам да задейства своя Soul Drive. Роботът обаче успява да се справи и така вдъхва кураж на момчето, с което помага суперзлодеят да бъде победен. След успешния завършек на мисията, Капитан Гъндам и приятелите му стават част от отряд, който бди над различните светове, така че да не се появяват подобни заплахи.

Captain_Gundam_a

 

Макар да е машина, Капитан Гъндам е храбър герой, искрен приятел на младия Шут и изключителен боец, способен да се бори дори когато шасито му е почти напълно унищожено. Също така, той става по-силен с прогреса на историята, като получава различни ъпгрейди и допълнителни оръжия, с които да се бори срещу силите на злото.

Капитан Гъндам изпитва проблеми да изразява емоциите си, което понякога води до комични ситуации, като например опитите му да си инсталира допълнителни поведенчески реакции. Капитанът понякога има и чувство за хумор – когато Шут казва, че един облак му напомня по форма на него, той отвръща:
– Толкова ли дебел изглеждам?

Приятелството му с момчето обаче е истинско – което го прави и един от най-трогателните герои в поредицата “Гъндам”, на които съм попадал и ме накара да включа биографията му в рубриката “Герои”.

Captain_Option_FCaptain_Gundam_b

Captain_Gundam_Civilian_Mode

 

 

Тагове:  

Оставете отговор