Камерън готви нова технологична революция с втория “Аватар”?

jakey sully

Джеймс Камерън готви нова технологична революция за втория филм от поредицата “Аватар” и това е истинската причина работата по продукцията да се бави толкова. Тази информация гръмна в Интернет и бе уловена от нашия фен Петър Кандов, което от своя страна ме стимулира да напиша новина. Според запознати Камерън разработва уникална технология, която ще позволи на хората да гледат 3D филма без очила, като за целта се подготвят нови прожектори. Ако това наистина се случи, то ще е поредното доказателство за амбицията на големия режисьор, чиято кариера започва повече от скромно с филма “Пирани 2”, но после литва и го прави един от най-големите в цялата история на седмото изкуство с продукции като “Терминатор”, “Пришълците”, “Терминатор 2: Денят на Страшния съд”, “Титаник” и, разбира се, първия “Аватар”. Последните два филма все още са първите места във вечната ранглиста на глобалния бокс-офис, въпреки масирания щурм от страна на “Дисни” с “Междузвездни войни”, а оригиналните терминатори според повечето критици и фенове са най-добрите фантастични екшъни на всички времена.

По принцип рано или късно всеки режисьор започва да търпи критики, независимо от успехите си – за Джордж Лукас този момент настъпи с трилогията прелюдия за “Междузвездни войни”, за Питър Джаксън с амбициозната адаптация по “Хобит”, Майкъл Бей е посрещан дори по-люто от нормалното заради петия “Трансформърс” и дори Крис Нолан се сблъска с критики за “Черният рицар – Възраждане” и “Интерстелар”. Според мен всички споменати филми са добри и не заслужават лошото отношение от някои фенове (за разлика от “Прометей” на Ридли Скот например – съжалявам, ала не можах да се сдържа), но Камерън засега избягва масова негативна реакция, независимо, че винаги прави високорискови проекти. Причината за това според мен е в това, че той винаги се стреми да промени правилата на играта, по които се прави кино и внася нещо революционно, като в същото време, макар да залага на познати архетипи в сюжетите си, успява да създаде силна емоционална връзка на зрителите с историята, която предлага. Дали и “Аватар 2” ще се радва на радушен прием ни предстои да разберем, когато филмът най-после, някога, излезе по кината, но дори във форумите на “Междузвездни войни”, където феновете са меко казано пристрастни, има поговорка – никога не залагай срещу Камерън!

А за безпристрастните зрители, разбира се, надеждата остава просто да видим един невероятен фантастичен филм, каквито са и останалите продукции на този наистина гениален режисьор.

Тагове:  

Оставете отговор