Какво да очакваме през 2016-та

emperor expects

2015-та година беше поредица, в която видяхме три от най-големите фантастични поредици в киното да се завръщат на голям екран – “Джурасик Парк”, “Терминатор” и “Междузвездни войни”. В света на литературата станахме свидетели на ново начало за поредицата Warhammer и разширяване на митологичния свят на Рик Риърдън, който вече включва легендите и на викингите с поредицата Magnus Chase and the Gods of Asgard. Какво обаче ни очаква през 2016-та година? Кратък преглед през заглавията от предстоящи книги, филми и сериали ни подсказва, че може би ще имаме възможност за още по-вълнуващи 12 месеца. Преди всичко е важното е да сме живи, здрави и късметлии. Ако това е така, ще имаме на какво да се насладим. Ето най-интересното от предстоящите 12 месеца според нас…

ДЕСЕТТЕ НАЙ-ОЧАКВАНИ КНИГИ НА 2016-та ГОДИНА

Мечове в космоса
Новата антология на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър беше замислена да излезе през 2015-та, но вместо това ще излезе първата половина от 2016-та година. Колекцията отново е редактирана от Весислава Савова, която подготви антологията “Мечове в града” и ще включва следните разкази:
~ Крали Марко и три синджира роби от Димитър Цолов
~ Тримата пазители и тайната на луната от Александър Драганов
~ Неподвластен на времето от Явор Цанев
~ Да бъде спасението от Флориан Пекаж
~ Холограмата на Титан от Донко Найденов
~ Среща в “Храмът” от Иван Димитров
~ Еван Гуру и космическият обир от Петър Атанасов
~ Новооткрита раса от Делиян Маринов
~ Галактон 3000 от Станьо Желев
~ Острие в мъглата от Васил Мирчев
~ Кръвта на Мораи от Силвия Петрова
Макар 2015-та да ми бе изключително тежка и неприятна в личен план, аз поне не си спомням някога да съм бил толкова уверен за наша антология. Всички разкази в сборника са на много високо ниво, заслуга както на авторите, така и на редактора Весислава Савова. Моят разказ продължава историите за Тримата пазители от предните два сборника, като този път Мракомет, Звездин и Алкивиад се изправят срещу злонамерна извънземна раса. Ако всичко е по план, книжката ще бъде издадена от “Гаяна Букс”, които имат най-силната колекция в родната фантастика – “Дракус”. Освен “Мечове в космоса” в тяхната програма влизат поне още три книги, като се надявам и аз да се класирам с авторски сборник “Сказания за ледената планина”, събиращ най-добрите неща за вампира Римиел и черния елф Алтиарин, които съм писал през годините в сайта. Очаквал силни предложения и от други наши автори, тъй като колегата Бранимир Събев ми сподели, че има предчувствие за “много силна година за нашите автори”, Сибин Майналовски под сурдинка ми каза, че има материал за още три сборника, а очакваме и продължения на поредиците “Последното измерение” на Делиян Маринов и “Зеницата на смъртта” на Силвия Петрова. От читателите зависи дали мечтите на всички нас, българските автори, ще станат реалност.

throneworld
Warhammer: The Beast Arises

През новата година авторите от Black Library започват ново лудешко приключение в космическата вселена на Warhammer. The Beast Arises ще е поредица от 12 книги, действието в която се развива 1 500 години след Ереста на Хорус. Империумът на човечеството е стабилизиран и в галактиката цари мир. Тогава обаче се надига враг, който може да е прекалено силен дори за легендарната космическа пехота – орките, които са се събрали в огромна и помитаща всичко по пътя си орда…
Заглавията на първите пет книги вече са ясни, а авторите им карат феновете да тръпнат от нетърпение. Това са:
~ I am Slaughter от Dan Abnett
~ Predator, Prey от Rob Sanders
~ The Emperor Expects от Gav Thorpe
~ The Last Wall от David Anandale
~ Throneworld от Guy Haley

Очаква се всички те да излезнат в първата половина от 2016-та година. Въпреки започналата нова поредица, в която за петата част са обещани и любимите ми елдари, от Black Library обещават нови романи и за Ереста на Хорус, а по всяка вероятност ще станем свидетели и на нови приключения както от Ерата на Сигмар във фентъзи света, така и от 41-вото хилядолетие, като аз лично се точа за евентуалното продължение на Asurman. Warhammer имат най-яките и откачени фентъзи поредици в света /заедно с тези на Саймън Р. Грийн/ и не виждам никаква причина тази да не е такава.

 

lady midnight
Lady Midnight
от Касандра Клеър

Lady Midnight отбелязва завръщането на Касандра Клеър в света на Ловците на сенки, арена на действието в поредиците “Реликвите на смъртните” и “Адски устройства”. Пет години са минали от събитията в “Град на небесен огън”, а Ема Карстърс е пораснала. Сега тя разследва серия демонични убийства на феи заедно със своя парабатай Джулиан Блекторн. Феите нямат право да се защитават заради подкрепата си за убиеца Себастиян и сега последната им надежда е в Ема. Нещата обаче се объркват, когато тя се влюбва в Джулиан и нарушава едно от най-старите правила на нефилимите, което забранява романтични отношения между двама парабатаи.
Книгата обещава да е в типичния стил на Клеър, който смесва историята за невъзможната любов с паранормални сюжети. Досега “Ибис” винаги са издавали книгите й навреме, няма причина това да не е така и този път. На английски романът излиза на 8-ми март.

 

 

talon
Talon: Warrior
от Джули Кагава

Warrior е третата книга от поредицата Talon на Джули Кагава, която очакваме и на български език през следващата година, благодарение на PRO Book. В книгите става дума за дракони, които умеят да се превъплъщават в хора и езотеричния орден на Свети Георги, чиито воини са се заклели да ги унищожат. Когато млад дракон и ветеран от ордена се сприятеляват, това ще има тежки последици и за двете страни.
Джули Кагава е автор, който има вкус при подбора на същества, за които да пише – елфи в Iron Fey, вампири в “Кръв от рая”, сега дракони. Новата й книга излиза на трети април.

 

 

 

Trials-of-Apollo-Final-cover-for-reveal
The Hidden Oracle
от Рик Риърдън

Риърдън изстрая само година преди да се върне към любимата си поредица по гръцките герои и митове, като този път обаче обещава нещо по-оригинално. The Hidden Oracle е първата книга от поредицата Trials of Apollo, главен герой в която, както сами може да се досетите, е самият бог Аполон. За наказание задето е подлудил Октавиан с предсказанията си, той е превърнат в смъртен и изпратен в Ню Йорк, където всичките му безсмъртни врагове го гонят по петите. За да оцелее, Аполон ще трябва да потърси помощ от Пърси Джаксън и останалите Герои на Олимп…
Новата книжка на Риърдън обещава ударна доза хумор и се очаква на български дни след премиерата си в Щатите на трети май. Ако всичко е наред, аз трябва да съм преводачът й 🙂

 

 

 

Adobe Photoshop PDF

The Sorcerer’s Daughter от Тери Брукс
The Sorcerer’s Daughter трябва да сложи край на поредицата Defenders of Shannara, най-новият цикъл приключения във вълшебния свят на Четирите земи, който очакваме да оживее на малкия екран след броени дни, когато е премиерата на сериала от MTV. Все още няма подробности за сюжета, но самото заглавие издава, че става дума за дъщерята на Арканен, основния антагонист в предишните две книги The High Druid’s Blade и The Darkling Child. Засега тези книги са доста мрачни дори по стандартите на Тери Брукс, затова ще е много интересно да видим как той ще завърши историята, тъй като следващата трилогия ще е последна за епоса “Шанара”, започнал през далечната 1977-ма година.
Книгата излиза на 24-ти юли.

                                             

 


aftermath 2Aftermath: Life Debt от Чък Уендиг

“Последици” на Чък Уендиг е книга, която предизвика полярни оценки сред феновете на “Междузвездни войни”. Замислена като заместник на трилогията за адмирал Траун от Тимъти Зан и написана от автор, който, поне ако съдим по социалните мрежи, изглежда войнстващ хипстър, тя си спечели много критики, а оценката й в сайтове като “Амазон” и Goodreads се движи между две и три звезди. Въпреки това нейното продължение Life’s Debt, междинен том от планирана трилогия, се очаква да излезе на 19-ти юли в САЩ и по всяка вероятност ще бъде преведено и у нас. Освен него, за догодина е планирана и New Republic: Bloodline, нова книга от Клаудия Грей, нашумяла с “Изгубени звезди”. Надяваме се да видим и нея на българския книжен пазар, но добрата новина е, че преди тях родните читатели ще се насладят на страхотния роман The Dark Disciple на Кристи Голдън, разказващ за последните дни от Войните на Клонираните.

 

Dr. Doa от Саймън Р. Грийн
Dr. Doa е десетата книга от поредицата Secret Histories, която уверено върви към титлата за най-дълга и епична сага от Саймън Р. Грийн.
В скрития свят има човек, който се е специализирал в убийствата. Никой не знае кой е, тъй като той се движи в най-дълбоките сенки, но е известно, че може да премахне проблемите на всеки, като ликвидира човека, причинител на тези проблеми. Единственото име, под което го познават е неговият професионален псевдоним, д-р До.
Някога, някакси, някъде докторът е успял да отрови самия Еди Друуд, многократен спасител на човечеството в мисии като Войната с Гладните богове и Голямата сатанистка конспирация. Няма нито лек, нито магия, които могат да спрат отровата, която тече във вените на Еди. Но пък той е решен да намери добрия доктор и човекът, който го е наел – и да им даде доза от собственото им лекарство…
Както и предишните романи в поредицата, тази също е намигване към класическите истории за Джеймс Бонд. Dr. Doa излиза на седми юни.

The Bronze Key от Холи Блек и Касандра Клеър
The Bronze Key е работното заглавие на третата книга от поредицата “Магистериум” на Холи Блек и Калъм Хънт, написана в духа на класическата поредица “Хари Потър” на Дж. К. Роулинг. Приятелите на Калъм Хънт, Тамара и Аарън, вече знаят за неговата истинска природа – че той всъщност е злия магьосник Константин Мадън, прехвърлил душата си в тяло на невинно момче. Ще останат ли Калъм и Аарън, двамата носители на Хаоса, приятели след това разкритие? И какъв е следващият ход на коварния майстор Джоузеф?
Книжката се очаква да излезе през септември, като я очакваме някъде тогава и на български език.

The Hammer of Thor от Рик Риърдън
Втората книга от поредицата “Магнус Чейс и боговете на Асгард”, в която писателят Рик Риърдън преразказва митовете и легендите на древните викинги.
Магнус Чейс и неговите приятели Харт, Блиц и Самира са успели да предотвратят края на света, настъпващ с освобождаването на звяра Фенрир, но сега пред тях има ново предизвикателство – да намерят изгубения Мьолнир, митичния чук на Тор. Това е единственото оръжие, от което великаните се страхуват. Ако в Йотунхейм узнаят, че богът на гръмотевиците е изгубил чука си, те ще нападнат нашата земя и ще сложат край на цивилизацията ни…
Книгата излиза на 4-ти октомври в Щатите и, ако всичко е наред, седмица по-късно и у нас, като преводът се очаква да е мой 🙂

ДЕСЕТТЕ НАЙ-ОЧАКВАНИ ФИЛМА НА 2016-та ГОДИНА

~ DEADPOOL
След успеха на филмите за Върколака, “Фокс” ще опитят да разработят и други култови за феновете на Х-Мен герои. Наесен ще видим филм за Гамбит, а преди това, още на 12-ти февруари очакваме на голям екран историята за Дедпул. Това е един от най-популярните образи от комиксите на Х-Мен, хлевоуст убиец, обезобразен след животоспасяваща операция. Той бе окепазен в първия самостоятелен филм за Върколака и сега “Фокс” се реваншират както на феновете, така и на актьора Райън Рейнолдс, който, ако съдим поне по трейлърите, изглежда е овладял ролята до съвършенство. Филмът изглежда ще миксира хардкор насилие с много смешки и малко напомня на комиксов Тарантино.

~ GODS OF EGYPT
“Боговете на Египет” на Алекс Прояс /режисьорът на “Гарвана”/ си привлече гнева на знайни и незнайни политкоректни активисти в Twitter, тъй като преразказва египетската митология с бели актьори. На мен обаче от цялата истерия филмът ми стана по-симпатичен, а и без това ми бе хванал окото с изключителните си ефекти в трейлъра. Звезда в актьорския състав е Джералд Бътлър, известен на феновете покрай “300”, където изигра спартанския цар Леонид. Излиза у нас на 26-ти февруари.

~ BATMAN vs SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE
След години спекулации Warner Bros и DC най-сетне решиха да сбъднат мечтата на милиони фенове по цял свят и да изправят един срещу друг най-известните си персонажи – Батман и Супермен. Това ще стане в продължението на “Човек от стомана”, което очакваме да излезе на 25-ти март. Първите трейлъри подсказаха, че ще има сериозен сблъсък между двамата супергерои, изиграни от Хенри Кавил и Бен Афлек, а негов архитект изглежда мегазлодея Лекс Лутър, в чиято роля ще влезе Джеси Айзенберг. Последните рекламни материали обаче разкриха, че и чудовището Дуумсдей ще се включи в суматохата, а на страната на добрите се появява и Жената Чудо. Очакваме малки роли и на други супергерои от вселената на DC. Няма да излъжа ако кажа, че въпреки някои резерви, това е най-очакваният от мен филм за 2016-та година.

~ CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR
Капитан Америка е герой, който дълго време беше синоним на тъпота, благодарение както на бутафорния филм от 90-те, така и на ребуута си като част от киновселената на “Марвел”, където час и половина гледахме гърчавите му напъни да стане герой. През 2014-та година обаче братята Русо показаха, че има хляб в историята с великолепния Winter Soldier, а сега ни готвят трети филм от поредицата, в който, за да спаси някогашния асасин и свой приятел Бъки, Стив Роджър се изправя срещу Тони Старк – Железният човек, който не пропуска да ни напомни в трейлъра, че и той е бил негов приятел. За разлика от конкурентния проект “Батман срещу Супермен”, който изглежда залага на епиката, “Войната на героите” сякаш ще разчита и на емоционалния ефект върху зрителите. Какво се е получило ще разберем на 6-ти април, но видяното досега изглежда повече от обещаващо.

~ X-MEN: APOCALYPSE
Признавам си, че аз съм един от малкото хора, които пропуснаха “Дни на изминалото бъдеще” – просто хайпът ми дойде в повече и пасувах филма, воден за събития във вселената на Х-Мен. Неговото продължение “Апокалипс” обаче определено хваща окото, като основна причина за това е епичния злодей, който помня като непобедим от старите анимации, които въртяха по “Фокс Кидс” /и то, ако ме не лъже паметта, на руски/. Актьорският състав включва Дженифър Лорънс и Джеймс Макавой, актьори, доказали класата си в последните години. Апокалипсисът настава на 27-ми май.

~ TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: OUT OF THE SHADOWS
Като стана дума за класически анимации, едва ли има човек, израснал през 90-те, който да не си спомня с умиление за костенурките нинджа. Игралните филми по тях като цяло не са толкова сполучливи, но проектът на Майкъл Бей от 2014-та не бе толкова лош и сега се очаква да видим продължението му, където ще участват и любимите на всички зли мутанти, Рокстеди и Бибоп.
Приключенията на костенурковците ни очакват на 3-ти юни.

~ WARCRAFT
Нека бъдем сериозни – Warcraft за последно беше сериозна история с третата част от оригиналната игра, преди да бъде превърнат в масовка, която да играят куцо, кьораво и сакато, а дори и тогава светът никога не е бил нещо по-различно от ехо на Dungeons & Dragons и Warhammer. В това обаче няма нищо лошо, тъй като всеки, зачитал книгите на Ричард Кнаак и Кристи Голдън знаят, че историята може много. След дълги години спекулации филмовата адаптация на режисьора Дънкан Джоунс най-после е факт и я очакваме на 10-ти юни. Историята изглежда опростена до ниво Warcraft II, но пък визията е като от Средната земя на Питър Джаксън, така че има основания за известен оптимизъм.

~ SUICIDE SQUAD
Решението на DC тепърва да развиват киновселена по модела на “Марвел” ми се видя малко странно, тъй като според мен интересът към супергероите започна полека лека да спада. За добро или зло обаче плановете на “Уорнър” вече дадоха плод, а в “Самоубийственият отряд” ще видим история, в която Батман не е главен герой, което си е новина за тази вселена. За сметка на това обаче трейлърът ни обещава Джаред Лето като Жокера, който е почти толкова атрактивен за феновете, колкото и Черният рицар, ако не и повече. Сред другите актьори са Уил Смит и Джоуел Кинаман, а историята изглежда малко в стила на “Дедпул”, което не е лошо – комиксовият жанр имаше нужда от освежаване.
Битката на самоубийците с Жокера ще се развихри на 5-ти август.

~ FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM
Макар прелюдията да донесоха много негативни емоции на режисьори като Джордж Лукас и Питър Джаксън, Дж.К. Роулинг реши да влезе в компанията им, като даде благословия и сценарий за нова история в света на Хари Потър. “Фантастичните зверове и къде да ги намерим” разказва историята за магьосника Нют Скамандър, автор на някои от учебниците, по които Хари /не/ учи. Нют, в чиято роля влиза носителят на Оскар Еди Редмейн, отива в Щатите заедно с куфар, пълен с въпросните фантастични зверове /както може би си спомняте от палатката на Уизли в четвъртия филм, в света на магьосниците понякога нещата са по-големи отвътре, отколкото отвън/. За нещастие обаче няколко от тях избягват – и Нют ще трябва да ги намери, преди и без това настръхналото срещу магьосници американско общество да разбере…
Историята звучи различно от тази на Хари, което е плюс. Премиерата е на 18-ти ноември.

~ STAR WARS: ROGUE ONE
Още преди да потрошат бокс-офис рекордите със “Силата се пробужда”, “Дисни” бяха решили да издоят “Междузвездни войни” доколкото могат и затова на 16-ти декември ще видим първия филм от поредицата “Антология”, която събира различни истории от далечната галактика, преди много, много години принадлежала на Джордж Лукас. В случая продуцентите отново са събрали максимално политкоректен състав от латинос, мацка и китаец, които ще крадат плановете за Звездата на смъртта от злите бели мъже, управляващи Империята. Прощавайте, ако не звуча много развълнуван, но нямаше как да не включа филма в списъка – макар и само заради бранда.
star-wars-anthology-rogue-one-teaser-trailer-logo

 

СЕРИАЛИ
По принцип не гледам сериали. Нито турски, нито никакви. Като малък съм гледал “Капитан Пауър и войниците на бъдещето” и “Шотландски боец”, но с това май се изчерпват любимците ми. Пробвал съм “Свръхестествено” – не се зарибих. “Флаш” – тръгна добре, но после се разочаровах страшно. “Игра на тронове” не съм го и почвал, защото не съм фен на книгите.
За следващата година обаче има две произведения, които определено хващат окото…

~ THE SHANNARA CHRONICLES
shannara first photo
След дълги години ходене по мъките, Тери Брукс най-после се сдоби с адаптация. MTV се навиха да адаптират най-успешната му книга, “Камъните на елфите”, на сериал. Първоначално изтръпнах, като чух, защото свързвам сериалите с нискобюджетни ефекти. От видяното обаче виждам, че “Хрониките на Шанара” е направен с голям мерак. Визията е пипната, атмосферата от книгите на Брукс е хваната. Вече подборът на актьорите и представянето на героите будят някои въпроси – мистичния в романите друид Аланон прилича на квартална батка, когато го изграе стригания Маню Бенет, а макар Джон Рис Дейвис да е страхотен актьор ми е много трудно да си представя Гимли като краля на елфите Ивънтайн. Попадение е Остин Бътлър, който е като нарисувания Уил Омсфорд от оригиналната корица на романа. Оттам нататък остава да видим как ще са представени момичетата Амбърли и Еритрия и демоните Дагда Мор, Косача и Неузнаваемия. От това ще зависи дали сериалът ще се получи като добра екранизация по Брукс или резлива тийн бозица. Вижте трейлъра:

 

 

~ SHADOWHUNTERS
alec magnus
През 2013-та Касандра Клеър получи адаптация за голям екран по своя първи роман “Град от кости”, но макар според мен филмът да бе приятен, той не постигна бокс-офис, който да оправдае екранизацията и на останалите книги от поредицата “Реликвите на смъртните”. Затова пък сега ще има сериал по книгите, кръстен на техните герои – Ловците на сенки. Кастингът на героите е сменен, като Доминик Шерууд влиза в ролята на всеобщия любимец Джейс. Книгите на Клеър комбинират тийнейджърски истории с реален епичен сюжет и за сериала ще е предизвикателство да улучи същия баланс, за да не бъде упрекнат нито, че е прекалено лигав, нито, че е безмозъчен екшън. Стискаме палци да се получи.

 

И двата сериала започват излъчването си още през месец януари – “Шанара” на 5-ти /у нас на 6-ти по бТВ/, “Ловците на сенки” на 12-ти.

АНИМАЦИЯ
Мога да ви изглеждам малко голям да гледам анимации, но истината е, че рисуваните приключения често пъти ми харесват повече от игралните филми. Действието в тях обикновено е по-бързо, а историята – по-мащабна и интересна, тъй като по не се съобразява с бюджетни ограничения.
И през следващата година възнамерявам да следя анимираната вселена на DC, която ще предложи три различни приключения. Batman: Bad Blood излиза на 2-ри февруари, а в нея Дик Грейсън трябва да смени костюма на Найтуинг с този на Черния рицар, тъй като Брус Уейн е изчезнал. Малкият Деймиън му помага с нежелание, но тогава в историята се включват още герои, вдъхновени от Батман.

Отделно от този филм следващата година очаквам още две анимационни приключения – адаптация по култовия комикс Killing Joke и многообещаващият със заглавието си Justice League vs Teen Titans.

 

fixit bee
Не възнамерявам да се спирам и с Transformers. Макар вторият сезон на Robots in Disguise да изглежда драстично орязан от към брой епизоди – от 26 на 19, аз очаквам още по-епични истории за екипа на Бъмбълбий, още повече, че от Hasbro обещават и завръщане на любими герои от предходната класика Transformers Prime. Финалът на сериалчето ще е пълнометражен анимационен филм, за който бас ловя, че ще е по-добър от версиите на Майкъл Бей, така, както по-добри са и анимационните филми от 1986-та и Predacons Rising от 2013-та. Освен това с интерес очаквам и новата серия Transformers: Combiner Wars, която ще е направена за по-пораснали фенове, а вариант остава и да се върна назад в историята с японските продължения на оригиналния сериал G1.

 

 

gundam seed
Като казах японски, любовта към гигантските роботи ме срещна с друга култова поредица – “Мобилни костюми Гъндам”. Вече гледах първите 11 епизода от новото аниме Iron Blooded Orphans и смятам догодина да го догледам до края /цялото нещо трябва да е 25 епизода/. Отделно от това почти съм привършил с класиката SEED, която може и да сколасам да ревюирам до края на тази година, а после ме чака продължението SEED Destiny. Аз досега стоях встрани от аниме манията, но това е лесно поправимо, тъй като вече получих препоръки да сериалчета като Fate Stay/Zero и Full Metal Alchemist: Brotherhood. Не гарантирам, че ще гледам всички тях, тъй като някои са доста обемни, но със сигурност от опит глава не боли.

ТЕАТЪР
potter 8

Като цяло театърът е едно от изкуствата, в които за съжаление не можах да вникна, но прегледът на предстоящата година би бил непълен, ако не включа Harry Potter and the Cursed Child, пиеса, която продължава историята от поредицата книги на Дж.К. Роулинг. Пиесата излиза на 16-ти юли във Великобритания, а резюмето на историята гласи:

“Винаги е било трудно да си Хари Потър, особено, когато си затрупан от работа в Министерството на магията и трябва да си съпруг и баща на трима ученици. Докато Хари се бори с миналото, което не иска да остане в историята му, синът му Албус е натоварен с наследство, което не желае. Скоро и баща, и син ще научат, че мракът може да идва от най-неочаквани места”…
Можем само да се надяваме, че от Албус няма да излезе магьосническа версия на Кайло Рен!

 

 

Това, разбира се, са само част от нещата, които ще представим в “Цитаделата”, тъй като се случва често човек да открие нещо ново и неочаквано, което да привлече интересна му, а така е и най-симпатично. Както казах и в началото на статията, важното  е да сме живи и здрави – оттам нататък фентъзи за гледане, четене и ревюиране съвсем не липва 🙂

gilgamesh

Тагове:  ,

Един коментар за Какво да очакваме през 2016-та

  • Iskren  :

    Много хубав преглед на автора! Действително, 2016 година обещава да е много богата и пъстра откъм събития и продукции. Очакваме я :).

Оставете отговор