Кайло Рен

Kylo Ren TLJ

Кайло Рен е герой от филмовата поредица “Междузвездни войни”, чиято роля се изпълнява от актьора Адам Драйвър в “Епизод 7 – Силата се пробужда”, “Епизод 8 – Последните джедаи” и “Епизод 9 – Възходът на Скайуокър”. Той е майстор на тъмната страна и през по-голямата част от историята участва като антагонист в сюжета.

Кайло Рен е син на Хан Соло и принцеса Лея Органа, внук на Анакин Скайуокър. Роден под името Бен, той има талант в Силата и е изпратен на обучение при Люк Скайуокър, но искрено се възхищава на дядо си, преминал на тъмната страна и приел името Дарт Вейдър. Люк усеща мрака в момчето и след кошмарно видение опитва да го убие, но това приключва катастрофално за него, тъй като учениците му биват избити, а Бен Соло избягва при Сноук, върховния лидер на Първия ред и приема името Кайло Рен.

kylo snow

След като бива обучен от Сноук, Кайло бива обявен за първи от Рицарите на Рен, мистериозни майстори на тъмната страна. Той започва да помага на Първия ред, наследниците на старата Империя, в опитите им да завладеят галактиката. За целта той издирва Люк Скайуокър с желанието да си отмъсти. По време на това търсене съдбата го сблъсква с мистериозно момиче на име Рей, което има изключителен талант в Силата. Кайло я отвлича, но тя успява да му се измъкне, а след това се изправя срещу него в сблъсък на Звездоубиеца, планета, превърната в огромна бойна станция. Това обаче се случва след като някогашният Бен бива намерен от баща си, смелия авантюрист Хан Соло. Хан опитва да върне сина си в светлината, но Кайло Рен го убива. Този ход отслабва емоционално младежа и позволява на Рей да го надвие. Рен обаче оцелява и бива спасен от генерал Хъкс, военен от Първия ред, с който иначе са във враждебни отношения.

kylo-645x404

Кайло бива отведен при Сноук, върховния лидер на Първия ред, който му се подиграва затова, че е бил победен от момиче и му нарежда да махне маската, с която ученикът му се мъчи да имитира дядо си Дарт Вейдър. Рен е вбесен и по-късно участва във военно нападение на Първия ред, в което обаче се поколебава да убие и майка си Лея. Той успява да осъществи телепатичен контакт с Рей, в която започва да се влюбва и я примамва, за да я отведе пред върховния лидер. Там младата жена, която междувременно се обучавала за джедай от Люк, опитва да се изправи срещу Сноук, но бива смазана от мощта му в тъмната страна. Кайло обаче се намесва и изненадващо убива учителя си, като приема титлата на върховен лидер. Той обаче не успява да спечели сърцето на Рей, която избягва. Рен решава да опита да унищожи Съпротивата, които са наследници на стария Бунтовнически съюз и това го изправя срещу Люк Скайуокър, изпратил свое астрално тяло, с което да му се противопостави. Люк успява да забави Кайло и дава време на Рей да измъкне оцелелите лидери на Съпротивата, но усилието изчерпва силите му и той умира от опита.

Kylo-2

Скоро властта на върховния лидер Рен бива поставена под въпрос, когато в галактиката се чува смразяващо съобщение към Император Палпатин, истинският майстор на тъмната страна, считан за мъртъв след битката при Ендор. Кайло издирва източника на съобщението и се озовава на Екзогол, планета на тъмната страна, в която Палпатин го очаква. Черният лорд разкрива на младия водач на Първия ред, че стои зад Сноук и гласа на Вейдър, който Кайло е чувал в главата си. Той му предлага флот от мощни звездни разрушители, всеки от които е въоръжен с оръдие, достатъчно силно, че да взриви планета, като в замяна очаква Рен да му доведе Рей. Палпатин разкрива, че загадъчното момиче е негова внучка и това е тайната на силите й.

kylo vs rey

Кайло тръгва по дирите на девойката и отново се изправя срещу нея, като решителната битка е в руините на втората Звезда на Смъртта, където е загинал дядо му. Там той бива смъртно ранен от нея, макар да има надмощие в битката, тъй като му се явява принцеса Лея, която подобно на брат си Люк умира след изпращането на астралното си тяло през междузвездните пространства. Рей е ужасена от това, че е пронизала смъртоносно Кайло и го изцерява със Силата, след което бяга. Момъкът обаче е отвратен от себе си, задето се е изправил срещу момичето, което обича и захвърля меча си в морето. Тогава при него идва и призракът на Хан Соло, който му казва, че не е късно да постъпи правилно. Синът му Бен, отказал се от името на Кайло Рен, решава да послуша баща си и се отправя към планетата Екзогол. За жалост, връзката му с Рей се оказва Диада в Силата, изключително рядка връзка, която обаче бива използвана от Палпатин, за да може Императора да възстанови силите си. Бен опитва да се противопостави на ситския лорд, но бива захвърлен в яма. Рей, която получава сили от най-великите джедаи на миналото, застава срещу дядо си, но и двамата загиват в последвата схватка. Бен се измъква от ямата, където е пропаднал и успява да изцери момичето, но това се оказва фатално за него, тъй като усилието го убива. Въпреки това, младежът си отива с усмивка на лице, щастлив, че най-накрая е постъпил правилно.

landscape-1502299470-kylo1

Кайло Рен според мнозина е най-интересният персонаж в новата трилогия на “Дисни” за “Междузвездни войни”, макар да не липсват и фенове, които не харесват образа му, считан от тях за твърде слаб и емоционален след майстори на тъмната страна като Дарт Мул от “Епизод I – Невидима заплаха” например. Не са доволни и почитатели на Дарт Вейдър, които не харесват образа му като Анакин в прелюдията от началото на века и виждат същите недостатъци в Кайло. Други зрители обаче биват очаровани от по-комплексния и несигурен образ, който сякаш съзнателно търси злото в себе си, но накрая бива победен от любовта към Рей и вродената си доброта. За тях чудесна работа върши и актьорът Адам Драйвър, бивш пехотинец от американската армия, станал един от най-добрите актьори на Холивуд.

Едно е сигурно – след края на новата трилогия може да се каже, че Кайло Рен е един от вече емблематичните образи на сагата, истински наследник на дядо си Анакин и в качествата му, и в недостатъците.

kylo-vs-vader

 

Оставете отговор