Йошиуки Томино

Yoshiyuki-tomino-6

Йошиуки Томино е японски аниме режисьор, известен най-вече като създателя на великата поредица за гигантски роботи “Мобилни костюми Гъндам”.

Томино е роден на 5-ти ноември 1941-ва година в град Одавара, префектура Канагава. Следва в университета “Нихон”, където завършва изкуства. През 1963-та започва да работи в компанията на легендарния Осаму Тедзука, като част от екипа, стоящ зад поредицата Astro Boy. 1972-ра е годината, когато прави режисьорски дебют със сериала Triton of the Sea. В него е разказана историята за последното момче от Атлантида, чиито сънародници са погубени от зла раса.

През 1975-та Томино започва да работи по поредици за супер роботи. Първият му подобен проект е анимето Brave Raideen, от което заснема първите 26 епизода. Две години по-късно той е в екипа на култовата сага Voltes V, през същата година е режисьор и на поредицата Zambot 3. Последната му създава имиджа на автор, който обича да избива главните си герои.

През 1978-ма година Йошиуки Томино представя сериала Daitan 3, който печели зрителите с микса от шпионски приключения и научна фантастика. Главният герой Харан Банджо се превръща във всеобщ любимец, пилотирайки гигантски супер робот. По това време обаче Томино подготвя нещо по-специално.

“Исках да създам по-реалистична серия за роботи… идеята за мобилен костюм дойде от концепцията за роботи работници, които напредват технологично до степен, че да се превърнат в оръжие”.

gundam volume 1

Резултатът от тази идея е оригиналният “Мобилни костюми Гъндам”, който излиза през 1979-та година. Първоначално популярността не е особено висока, но постепенно сагата се превръща в култова и дава началото на огромна мултимедийна поредица, която бълва сериали и играчки. С нея Томино се превръща в легенда за “Сънрайз”, компанията, за която работи по робопроектите си.

В началото на 80-те години Томино представя няколко нови анимета, от които най-успешно е Space Runaway Ideon, но след това се завръща към “Гъндам” и режисира продължението “Зета Гъндам”. Следва историята “ZZ Гъндам”, в която той опитва да разведри мрачния тон на поредицата, а през 1988-ма идва и оригиналният й завършек в пълнометражния хит Char’s Counterattack, излязъл на кино. Той е кръстен на Шар Азнабъл, харизматичният и красив антагонист в сюжета и може би най-любимият образ на феновете.

char1

Томино дава нов старт на сагата с още един пълнометражен филм, “Гъндам F91”, преди да се завърне към сериалите с Gundam Victory и Turn A Gundam. В началото на новия век създава и последната си нова история, The Wings of Rean, а през 2014-та се завръща отново към култовата си поредица с Gundam Reconguista in G, филм, който излиза за 35 годишнината от премиерата на оригиналния сериал.

През 2021-ва година Йошиуки Томино получава награда за принос към културата на Япония. Той е знаменит творец, пред чиято забележителна кариера можем само да се поклоним.

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор