Йеспер Кюд

jesper kyd

Йеспер Кюд Якобсон е датски композитор, известен с това, че е направил саундтрака на редица видеоигри, сред които поредицата Warhammer: Vermintide, както и на някои филми, като може би най-известен от тях е индийският хорър Tumbbad.

Кюд е роден на 3-ти февруари 1972-ра година в Хьорлсхом, Дания. От малък започва да свири на пиано, няколко години се обучава на китара, но интересното е, че като цяло е самоук. Започва да използва компютри като тийнейджър и затова не е изненада, че решава да стане композитор на музика за игри. Сред първите му проекти е хитът за “Сега” The Adventures of Batman and Robin, направен по комиксите на DC.

Кариерата на Кюд потръгва, когато емигрира за Ню Йорк и прави саундтрака на Hitman: Codename 47. Играта пожънва голям успех и Йеспер прави музиката и на Hitman 2, Hitman: Contracts и Hitman: Blood Money. Паралелно записва саундтрака на приключенската Freedom Fighters, а критиката го нарича “Вангелис на анаболи”.

Йеспер Кюд прави нов пробив, когато започва да прави музиката на поредицата Assassin’s Creed, като работата му по частите от нея се превръща в може би най-значимото му произведение. Други заглавия, които ползват услугите му са Borderlands, Transformers Prime – The Game, Soul Calibur V.

През 2015-та година Йеспер записва саундтрака за превърналата се в култова игра от мрачния фентъзи свят на WarhammerVermintide. Темата й е страхотна, а по-късно Кюд се завръща за продължението, както и версията за научнофантастичната алтернативна вселена Darktide.

Макар и по-рядко, Йеспер Кюд прави музиката и на филми. Може би най-добрият му саундтрак обаче е направен именно по това направление, като става дума за шедьовъра на индийското кино Tumbbad. Докато записва музиката за този филм Кюд използва и хор от български народни песни, а ефектът, който постига е забележителен.

Йеспер Кюд е изключително талантлив композитор, като вярваме, че ще слушаме произведенията му още дълги години!

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор