И “Доктор Сън” пропадна в бокс-офиса

doctor sleep

“Доктор Сън”, който бе наричан дългоочаквано продължение на класиката “Сиянието”, се оказа, че не е чакан от никого. Екранизацията по роман на Стивън Кинг, в който порасналия Дани от първата част се изправя срещу призраците от миналото и се среща с млада жена, чиято дарба е дори по-силна от неговото (задължителен елемент за съвременната американска поп култура) спечели 14 милиона долара по кината в Северна Америка и общо 19 за целия свят. Това не е гот, защото филмът е струвал 50 милиона долара, но според специалисти времетраенето му от два часа и половина е отчаяло много зрители, предпочели да го чакат за домашно кино, отколкото да седят до безкрай в киносалона, за да се “наслаждават” на цялата творческа визия от страна на режисьора. Всъщност, филмът дори не печели уикенда на излизането си, оставяйки зад военният екшън Midway на Роланд Емерих. Грубо.

В това време “Терминатор 6”, който отиде full retard с идеята да заснеме филм за силни жени в една изцяло мъжка поредица, рухна на 10 милиона долара във втория си уикенд и има общи приходи от 48 милиона долара в Щатите. Зрителите от останалата част на света, може би недочули изявленията на Тим Милър, който подобно на Райън Джонсън след “Епизод 8” обвини всичките си критици в сексизъм, закърпват нещата и с техните пари явно не толкова силните жени добутват до общи глобални приходи от 199 милиона долара. Звучи яко, но бюджетът е горе-долу и той такава цифра, което означава, че филмът трябва да удвои резултата си, за да излезе на 0 (половината приходи остават в кината), една на този етап може би прекомерно амбициозна задача за продукцията, която малко преди излизането си изгуби и подкрепата на Джеймс Камерън, признал, че не е могъл да наложи визията си на Милър.

Съмнително е дали от това завладения от либерални екстремисти Холивуд ще извлече някакви уроци – според клюки на запознати, тестовите зрители от предварителни прожекции на новия “Епизод 9” на “Междузвездни войни” останали толкова втрещени от силите на Рей във финалния филм, че избухнали в подигравателен смях при кулминацията. Сега Айгър събирал съвети от предадения по собствените му думи Лукас да мъчат поправки преди излизането на филма, но Катлийн Кенеди си настоява на пропагандната линия и едва ли може да се очакват кой знае какви промени. Факт е обаче, че шефът на “Дисни” е заявил, че след раздялата със сценаристите от “Игра на тронове” и проектът на Райън Джонсън е замразен и ще минат “няколко” години без нови филми за “Междузвездни войни”. Явно и там феновете са на път да се отчаят и да зарежат всичко, както стана с новия “Терминатор”.

Другата седмица по кината излиза “Форд срещу Ферари”, който е филм за великото състезание 24-часа на Льо Ман и поради това се надяваме да е глътка въздух сред морето от простотии.

Тагове:  

Оставете отговор