Ишмаел Джоунс

ishmael dark side

Ишмаел Джоунс е главен герой в едноименната поредица на британския фентъзи писател Саймън Р. Грийн. Той е извънземен, катастрофирал на Земята и в момента работещ като детектив, разгадаващ паранормални случаи.

Миналото на Ишмаел е неизвестно, но в някакъв етап от живота си той е бил на борда на летяща чиния, която претърпява катастрофа на планетата Земя. Той оцелява след инцидента и дори успява да накара машините на кораба да го модифицират, така че да може да мине за човешко същество. За нещастие обаче при процеса извънземният губи паметта си и така се озовава в непознат свят, без да знае кой е.

Ишмаел Джоунс външно не блести с нищо, което да подскаже, че не е човешко същество, но има един проблем – организмът му по никакъв начин не показва, че старее и не се променя физически, дори да минат десетилетия. Първоначално това означава, че той просто трябва често да се мести, но с навлизането на системите за наблюдения от органите за ред и сигурност по света, задачата му да остане незабелязан се усложнява неимоверно. За да не бъде пленен и подложен на експерименти, той се съгласява да работи за Организацията – структура с неясна йерархия, обещала да се погрижи за безопасността му в замяна на помощта му при разрешаване на случаи, които трудно могат да се обяснят по рационален път.

Ишмаел, което всъщност е човешкото име, дадено на съществото, живеещо на планетата ни, вече има богат опит в Организацията, когато бива извикан на помощ в имението Белкор, останало изолирано от околния свят по време на свирепа зимна буря. Там извънземният се сблъсква с ужасяващ противник, избиващ гостите на имението един по един. В течение на разследването Джоунс осъзнава, че насреща си има вампир, дегизиран като млада жена. Вампирът обаче не подозира, че Ишмаел е извънземен и опитва да го ухапе. Това се оказва фатална грешка, тъй като Джоунс има златиста кръв и тя се оказва отровна за злото същество.

Следващите мисии на Джоунс затвърждават имиджа му на агент, способен да разгадае случаи с убийства в затворени къщи, независимо от това дали извършителят е свръхестествен или за появята му има рационално обяснение. В Йоркшир той попада на къща, уж обитавана от духове, но това се оказва ловък фалшификат на специалист по технологии за наблюдение. В къща близо до Лох Нес обаче Ишмаел се изправя и побеждава убиец, умеещ да изменя външния вид, превръщайки се в чудовище.

night train

Джоунс научава повече за себе си когато бива извикан да се бори срещу древноегипетско проклятие в къща, пълна с артефакти от историята на тази велика африканска държава. За негов потрес се оказва, че срещу него се изправя не мумия, а представител на друг извънземен вид, който е наясно с истинската му същност и ненавистно го мрази. Ишмаел успява да спечели тази битка, но разбира, че в космоса се води война и той е част от нея.

Следващият случай на Джоунс е дори по-злокобен. Той се случва когато приятелката му Пени, с която се запознават по време на сблъсъка им с вампира от имението Белкор, бива поканена на откриването на старо заведение, чиято слава е на прокълнато място. Скоро гостите започват да изчезват един по един и Ишмаел трябва да намери причината за това. Оказва се, че паранормалните явления имат рационално обяснение, ако не броим мотивите на убийците, за които е цитирано влиянието на безплътни гласове.

Следващите случаи на Ишмаел Джоунс го срещат с дупка, появило се към нищото и сватба, заплашвана от древно проклятие. Извънземният детектив успява да ги разреши, но не и преди да се срещне с представител на своя вид. Става ясно, че Джоунс принадлежи на раса от изключително могъщи извънземни същества, представата за които трудно може се вмести в човешкото съзнание. Ишмаел получава шанс да се върне към тази си природа и да живее във величие сред космическите пространства. По това време обаче той е влюбен в Пени Белкор и не желае да се отказва от човешката си природа, като по този начин остава на Земята.

В следващия си случай Ишмаел Джоунс разрешава случай на убийство във влак, а след това бива извикан в къща, обитавана от духове. Там той се среща с феномени, които не може да приеме. Като извънземен той няма проблем да приеме паранормална дейност, свързана със същества от космоса, но се затруднява да допусне, че има живот след смъртта, а още по-малко, че мъртвите се връщат сред живите.

Последните случаи на Ишмаел Джоунс са свързани с градове и имения с много лоша история на различни парапсихични феномени, в някои той вижда останки от извънземна дейност, в други здравословният му скептицизъм към манифестациите на духовете му помага да разреши случаи с най-обикновени убийци. Той е интересен персонаж, който продължава да търси истината за себе си, но не е готов да я приеме, ако това го раздели от любовта на живота му и новоспечелената човешка същност. Ишмаел Джоунс е един от най-колоритните и сполучливи образи, създавани в кариерата на Саймън Р. Грийн  и беше крайно време да се сдобие с биография в Цитаделата.

ishmael jones

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор