История на Япония

history of japan

Редовните читатели на сайта няма как да не са забелязали, че през последните години Цитаделата се обръща все повече към изкуството на Япония за сметка на това от САЩ. Светоусещането и типовете характери в аниме произведенията ми допадат много повече от това, което е модерно напоследък на Запад, а желанието да разбера защо това е така ме накараха да си потърся книга, която да разказва историята на Япония. Оказа се, че такава книга има, а неин автор е Братислав Иванов, получил множество награди за произведенията си, запознаващи родния читател с културата, оформила Страната на изгравящото слънце.

“История на Япония”, издание на ИК “Изток-Запад”, излиза на книжния пазар още през 2016-та година. Нейното съдържание отговаря на заглавието. Братислав Иванов разказва за събитията, случвали се на архипелага, където е днешна Япония още от времената на неолита, минава през първите опити за изграждане на държава там, описва появата на страната от 7-ми век, минава през средните векове и стига до наши дни. Изключително ценно качество на книгата е, че тя се стреми да обясни културата на японците, като представи факторите, направили я такава каквато е, а именно срещата на шинтоизма с будизма и конфуцианството, комбинация, създала уникална цивилизация. Безкрайно интересни са описанията на храмовете, на живота на хората от стари времена, на религиозните спорове, на политическия климат, който е изключително интригуващ и нещата в него рядко са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Споменати са и някои от големите битки на Япония, включително голямото изпитание срещу монголите. Лично аз бих се зарадвал в следващо издание или нова книга авторът да засегне някои от великите воини в историята на държавата, като шинсенгумите например, които ми липсваха в този том. Накрая Братислав Иванов се спира на злощастния за Япония резултат от Втората Световна Война, както и начинът, по който страната успява да се съвземе след него, за да се превърне в уважаваната световна сила, която е днес. Спомената е и масовата култура, като авторът признава, че много млади хора днес започват да учат езика, за да разбират любимите си анимета.

“История на Япония” е чудесна книга, а Братислав Иванов заслужава уважение за добросъвестната и старателна работа, която е свършил, за да кондензира разказа за тази държава-цивилизация в малко над 300 страници. За мен книгата увеличи и без това топлите чувства, които изпитвам към Страната на изгряващото слънце и запали интереса ми към творчеството на автора, който има и други научно-популярни книги, като по-нататък бих прочел с удоволствие още някоя от тях. Ако и вие искате да научите нещо повече за Япония, тази книга е едно добро начало затова.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор