Истинската история зад “Нощна смяна във Фреди”

Chuck_E_Cheese's_Pizza_(crop)

Преди 10 години Five Nights at Freddy’s (“Нощна смяна във Фреди”) – една малка независима игра – привлече вниманието на малките геймъри и се превърна в световен феномен, вдъхновил редица продължения, поредица от книги и игрален филм – и това е без да броим имитациите, направени без права! Сравнително по-малко хора извън САЩ обаче знаят, че пицарията “Фреди”, в която се развива действието в поредицата е вдъхновена от реално съществуваща и действаща до ден днешен верига – Chuck E. Cheese.

Chuck E. Cheese е основана през 1977-ма година от основателя на “Атари”. Първият й обект се намира в Сан Хосе, Калифорния, макар щабквартирата на компанията да е в Тексас. Скоро се появява цяла верига от пицарии, която привлича вниманието на децата с уникална комбинация, която предлага. Във всеки ресторант има столова, където освен пица се сервират още вкуснотии като пилешки крилца, студени сандвичи, салати и десерти. По-интересното обаче е, че в обектите се намират още зали за аркадни игри, тунели за катерене, яма с топки, в която да се скриеш. Звучи точно като измислената пицария “Фреди”, нали? Но това не е всичко!

chuck_e_cheese_band.0

За дълъг период от историята си големите звезди в заведението са били плъхът Чък И. Чийз и неговата банда изпълнители, раздвижвани от – да, познахте – аниматроника! Съвсем като мечока Фреди, още повече, че и в отбора на Чък има момиче пиле, влюбено в него! За съжаление през последните години е взето решение аниматрониката да бъде заменена от дигитални изпълнители, което удря в сърцето много от старите фенове. По ирония на съдбата обаче “Нощна смяна във Фреди” възстановява интереса към този тип роботи и днес те започват да се връщат по някои от ресторантите.

Сега, въпросът, който измъчва всички Ви със сигурност е имало ли е серия от неразгадани убийства в Chuck E. Cheese, както във “Фреди” и отговорът на това е категорично “Не”. Пицарията има добър имидж и е абсолютно неправилно, че някои от феновете на игрите смесват реалност и измислица, като се настройват срещу нея. Разбира се, може да попаднете на клипове в YouTube, като едно видео на прочутия “Мистър Найтмеър”, в които се разказват спомени за срещи на деца с неблагодаждни люде в залите ротативки, но това са анекдотични спомени и освен това касаят натрапници, а не хора, свързани официално със заведението.

Всъщност Chuck E. Cheese е като пицария “Фреди” преди да се случат нещастията с Уилям Афтън, описани в игрите, книгите и филма, което й позволява да съществува и до ден днешен, за разлика от фиктивния си аналог, който е фалирал. Най-голямата заплаха за Chuck E. Cheese дойде от пандемията на ковид-19, но собствениците успяха да организират доставяне на храни по домовете и това ги спаси. Надяваме се Chuck E. Cheese да продължи да съществува, да върне аниматрониката по обектите си и – защо не? – някой ден да отвори обект и в България 🙂

animatronics band

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор