Интервю с Ronesa Aveela

R Aveela

Представяме на нашите читатели интервю с Ronesa Aveela, авторката на книгите “Mystical Emona” и “The Unborn Hero of Dragon Village”, вдъхновени от българските легенди и предания! Бих искал също да отбележа, че макар да изпратих въпросите на английски, Ронеса Авила ме изненада приятно с това ,че отговори на чист български език!

Здравейте, госпожо Авила и весели празници! Имате сърдечните ни благодарности затова, че се съгласихте да дадете интервю на нашия сайт. Причината, поради която ви пиша е излизането на новата ви книга “The Unborn Hero of Dragon Village”, но блогът Ви ми разкри, че всъщност сте израснала в България. Може ли да ни кажете нещо за себе си? Харесахте ли страната ни?

Аз живея в Америка от 1998 година. Аз съм артист и писател на свободна практика.Четката и перото за мен са инструментите, чрез който артистите могат да разкажат своите истории и сънища. Аз съм завършила дърворезба, а през последните години експериментирам с акрил и златен лист. Картините ми са родени от моето въображение, красотата и силата на жените и българския фолклор.Една от изложбите ми през 2013 г. се казваше „Мистичната Емона“, а последната през 2014 г. – „Светлина, Любов и Ритуали“. За мен писането и рисуването са неразделни.Моето изкуство и писане са вдъхновени от България, от детството ми.

Вече сте написала няколко книги за България. Можете ли да ни кажете какво ви накара да се заинтересувате от нашия фолклор и кои са ви любимите български народни приказки?

Всеки човек има история в себе си, животът е история, но някой истории остават неразказани. Още от дете съм се въодушевявала и впечатлявала от българските митове и легенди. Моята баба знаеше много приказки и поличби. Беше силна жена и вярваше в силата на природата. Използваше билки и бабешки илачи да ни лекува. Когато я посещавах през лятото, за мен беше истинско приключение, което разпалваше моето въображение. След русалките на Ханс Андерсен най-много ме пленяваха образите на чародейките самодиви в нейните приказки.  Любимата ми приказка e Самoдивата и пастирът, също и приказките за Крали Марко, българските приказки притежават много мъдрост, във всякa има скрито послание.

Мистичната Емонае описана като разказ за любов и отмъщение и е вдъхновена от древните митове на траките, но същи и от някои български предания. Може ли да ни разкажете нещо повече за нея? Смятате ли, че между траките и българите има прякавръзка или ги възприемате като два различни народа, споделяли една земя в различно време?

Идеята за книгата се роди, когато посетих ceлo Емона през 1996 година. Винаги съм живяла забързан изпълнен с динамика и технология живот. Когато попаднах в Емона бях запленена от дивата красота на природата, тишината пронизвана само от вятъра и шума на вълните. Развълнувах се много, когато бях под руините на старата църква, където хората са посрещали новия живот и изпращали своите близки през вековете. Вихрушката на преминаващото стадо диви коне ме плени и остави следи в моето съзнание.

Когато пътувах обратно към София се роди идеята за самодивите и Емона беше идеално място за моята история. Първото копие от историята написах през 2009 г. Тогава офиса ми беше в Бостън и пътувах с влак повече от час. Аз работя със системи и най-новите технологии, но обичам да пиша на хартия. Така се роди първото копие, написано на български. Работата над книгата продължи три години и е много променена от оригиналния вариант.

Книгата е на английски и за мен е много трудно понякога да преведа красотата на българския език, но правя компромиси. Както Умберто Еко казва в неговата книга „Мишка или Плъх“ преводът е голям компромис.

Kнигата „Мистичната Емона“ е трилогия, история за любовта между самодива и смъртен, оцеляла през вековете, пътуване в миналото и настоящето. В момента работя над втората книга от цикъла: „Лилавото наметало“. Третата книга ще се казва „Пещерата на нимфите“. Както казах историите са в моята кутия със „идейки“. Във втората книга читателите ще пътуват заедно със Стефан и Калина до Нормандия и ще открият света на „белите дами“ или незнайните сестри на самодивите и красотата на старинния град Роан.

Докато писах „Мистичната Емона“ научих много за българския фолклор, традиции и техния произход. Открих красотата на старите поверия и как те са вплетени, дори и несъзнателно, в ежедневния живот под една или друга форма. Много интересно е как нашите предшественици са свързвали и направили традициите като житейския и годишния цикъл. Започва с раждането на новата година и завършва с нейното завършване. В първия ми дебютен роман „Мистичната Емона“ успях да опишa някой от тези традиции, за да добавя уникалност към историята и да запозная читателите с магията на България. В новата книга „Светлина, Любов и Ритуали“ описвам подробно всяка традиция, нейните корени и легенди.

unborn hero

“The Unborn Hero of the Dragon Village” звучи като вълнуващ фентъзи прочит на нашите вълшебни приказки. Нещо конкретно ли ви вдъхнови за книгата? Може ли да се наречете фентъзи фен? Разкажете ни нещо повече за Тео и сестра му, които изглежда са главните герои в историята!

Обичам да чета фентъзи, да пиша фентъзи, защото фантазията е жизненоважна за човешкия ум и развитие.

Книгата е вдъхновена от богатата българска и славянска митология. В нея читателите ще се запознаят с Тео от Село и Дива, храбрата Самодива, която живее в Змейково и ще пътуват с тях в земята на опасния Дракон. Ще се срещнaт със същества, които се знаят само от митове, легенди и приказките на сладкодумните ни баби. Тази книга ще отвори вратата към неизвестния, но богат фолклор на българите , траките и славяните.

Нека заедно да продължим да съхраняваме и разпространяваме това богатство, сътворено и съхранено от дедите ни от стотици години.

Dragon Village, Драконовото село е известно като Змейково в българския фолклор. Това е мястото, където всички мистични същества живеят през зимата, само за да се върнат в човешкия свят през пролетта. B kнигата “Неродения герой от Змейково” оживяват създанията, които живеят там и дават на читателите поглед към митология и култура, c която западният свят не е запознат. Целта e c книгите ми хората да открият култура, богата на традиции, датиращи от хиляди години.

“The Unborn Hero of the Dragon Village” разказва за ламята, страховития триглав дракон от българските народни приказки. Обичате ли дракони и какво според вас прави българските специални?

Кой не обича дракони? Българският фолклор има свои дракони. Той e изпълнен с приказки за дракони (змейове, мъжки и лами, женски), които живеят в гората и планините в пещери, дупки или пукнатини в скалите. Змиите или шараните биха се превърнали в дракони, ако не са виждани от хората в продължение на четиридесет години. Затова драконите често имат характеристики на различни други същества: змии, риби, птици и дори хора. Светкавици, звезди, големи облаци и дъги бяха начини, по които се проявяват дракони.Ламята е това, което обикновено считаме за дракон: опасен и злобен. Тя не се явява в човешки облик като Змея. Някои истории я описват като “огромен гущер с глава на куче. Устата й е толкова голяма, че може да погълне цял мъж, а тялото й е покрито с жълти люспи. Ламята също има крила, четири крака, остри нокти и дълга опашка. Някои от тях имат три, седем или девет глави. В нашата история тя има три глави и е много опасно същество.Змей е друг дракон, който често е изобразен като човек с крила под мишниците. Често се бори срещу ламята, когато се явявa като буря или градушка. В някои села хората отдават почит на Змея, за да защитaвa реколтата.

Кажете ни кога излиза новата Ви книга?

Нямам определена дата, някъде през пролетта на 2018 година. Свържете се с  мен на Facebook, за да сте сигурни, че получавате последните новини и актуализации.

Планирате ли да преведете „Нероденият герой от Драконовото село“ и „Мистичната Емона“ на български?

Може би, но cега съм много заета с втората книга от поредицата.

Кажете нещо за довиждане на нашите читатели!

С празничния сезон пред нас, искам да предам няколко бележки на всички читатели на този сайт. Първо, бих искала да ви пожелая щастлив и безопасен празник и успешна Нова 2018 година, както и да изразя моята благодарност за вашето внимание, където и да живеете – в България или по света.  Моля свържете се с мен и научете повече за другите ми проекти:
Amazon: https://www.amazon.com/Ronesa-Aveela/e/B00N02ZS20

FB: https://www.facebook.com/RonesaAveela
Blog: www.ronesaaveela.com
If you want to contact the author write to:
contact@mysticalemona.com

dragon village

Един коментар за Интервю с Ronesa Aveela

  • Цитаделата  :

    […] “Нероденият герой от Змейково”, фентъзито на Ронеса Авила, вдъхновено от българските приказки и легенди, ще излезе и у нас до края на 2018-та година. Това съобщи самата авторка във “Фейсбук”, без да разкрива повече подробности. Книгата й дебютира успешно на американския книжен пазар, като стана оглави една от класациите за бестселъри в “Амазон” и бе приета радушно от феновете в Goodreads. Ако си спомняте, от “Цитаделата” успяхме да се свържем с авторката и да й вземем интервю по празниците. Може да си го припомните ТУК! […]

Оставете отговор