Интервю с Владимир Стоичков

Интервю с Владимир Стоичков – представителят на Wizards of the Coast и картите Magic: The Gathering за Бългaрия

 

Интервюто взе Дамян “Yann Gamgee” Христов

(yann@rpgbg.net)

 

         Ако светът на Magic: The Gathering е една вселена, то нейният владетел се казва Владимир Стоичков, който е официален представител на Wizards of the Coast за България. За всички фенове на известната игра на карти и колекциониране Владимир даде това хитово интервю за нашия форум и сайт. За тези, които не знаят, г-н Стоичков държи правата не само за Magic: The Gathering, но продава и картите върху филма “Властелинът на пръстените”, както и книгите от системата на Dungeons & Dragons. Много работа, но той знае как да я върши…

 

Ян: Здравей, Влади! Добре дошъл на нашият сайт! Може би повечето хора не те познават, кажи нещо за себе си…

 

Владимир: Ами аз тази година ще навърша 33 години, Христовата възраст, така да се каже. Тези които не знаят, от Сливен съм. Дълги години се занимавам с реклама и компютри и от скоро работя по внос и разпространение на тъй наречените карти за игра и колекциониране (Trading Card Games). Освен това, паралелно с тях, разпространявам и всички изделия на Wizards of the Coast – това са Dungeons & Dragons, Action Figures, различни стратегически игри с миниатюри и др. Иначе съм женен с едно дете…

 

Ян: Детето ти фен ли е на игрите?

 

Владимир: Е, той е малък, на три години и половина, но ще стане. Иначе е фен на филма “Властелинът на пръстените” и много се кефи на лошия чичко там… (Сигурно Саруман – бележка на Ян.)

 

Ян: А ти самият фен ли си на филма и книгата?

 

Владимир: Естествено! Аз съм много голям фен и това може да звучи странно, но за мен книгата на Дж. Р.Р. Толкин е истинска библия. Библията на живота ми, бих казал и няма да е пресилено.

 

         Ян: Кога за първи път се докосна до магията на Magic: The Gathering?

 

Владимир: Значи историята започна през 1993 година, когато един приятел донесе от Унгария Dungeons & Dragons и по-точно Advanced Dungeons & Dragons, което е второто издание на ролевата система. И ние започнахме да играем. Играхме може би към 4 години най-активно, като се събирахме всеки ден. И тогава се заинтересувах какви други изделия предлага фирмата Wizards of the Coast. Научих, че има карти Magic: The Gathering, които позволяват фентъзи двубой между двама души. Тогава ми възникна и самата идея тези карти да ги разпространя в България. За целта помолих един приятел в САЩ да ми изпрати един стартов пакет заедно с още 4 колоди за игра на ниво Експерт. Годината тогава беше 1998 и аз пръв път видях и се докоснах до картите на Magic: The Gathering. Първоначално доста странно ми изглеждаха и никой около мен в Сливен не беше виждал такива карти, макар че знам, че в София по това време някой вече ги беше виждал и дори играл на тях, но това е друга история…

 

         Ян: А сега май си по-голям фен на картите по филма “Lord of the rings”? 

 

Владимир: Значи в момента, да, основно играя “Lord of the rings” повече от Magic: The Gathering, но това не значи, че давам предпочитания на едното пред другото – просто аз не мога да определя коя е по-добрата игра, защото и двете са много добри. Картите от филма са доста по-различни от света на Magic, но може би фактът, че самият свят на Толкин е доста по-атрактивен и любим за мен, оказва влияние.

 

Ян: А добър играч ли си?

 

Владимир: Значи специално за Magic: The Gathering мога да кажа, че доста добре ги играя, макар че не съм като едно време, когато с всеки можех да премеря сили. Сега вече е друго, липсва ми необходимата рутината, разбираш ли? Тя се наваксва доста бързо, трябва ми просто към седмица игра, за да вляза във форма и да бия всеки. Просто не практикувам толкова често като преди на Magic, иначе на “Lord of the rings” ще смажа всички.

 

         Ян: Кой ти помага във фирмата? Отворен ли си да работиш с нови хора?

 

Владимир: За момента във фирмата сме двама души – аз и Илиян Илиев (Wisper от сп. Gamer’s Workshop –бележка на Ян.) Заедно с него в общи линии сме основният движещ механизъм в идеята за популяризирането на тия карти в България. Към фирмата работят обаче още доста млади хора, които сътрудничат по един или друг начин. Един от тях е Коста (Barlog), който замина да работи за Хемимонт като level-дизайнер (фирмата за компютърни игри, в която работят още Иван Атанасов, Bave и Calader – бележка на Ян). Всички останали момчета и момичета, които ни поддържат са ядрото на най-добрите и запалени играчи в България. Тяхната нелека задача е, бих казал, да въвеждат новите играчи в правилата и когато трябва –  да обясняват на новака кое как става в света на Magic. Както знаете, нашите кубове за отворени за всеки и в тях може да се играе  напълно безплатно. Когато не знаеш играта, можеш да се обърнеш към момчето или момичето, което е на работа, да седнете, да поиграете с нашите карти, да ти обяснят правилата. Да се накефиш максимално!

 

Ян: Какви хора по-точно търсиш?

 

Владимир: Тези, които работят за нас, винаги държа да са комуникативни, атрактивни, изобщо да могат да общуват с други хора. Да имат някакво ъъъ… персонално излъчване, разбира се, което предразполага всички. Абе да са готини!

 

Ян: А плащаш ли на демонстраторите си?

 

Владимир: Всичко е платено, разбира се. По часово се плаща, за тези които се интересуват. Задачата на демонстраторите е, когато организираме промоции, а ние правим доста демонстрации в училищата… Тук е моментът да вметна, че сме правили и ще правим демонстрации на Magic в почти всички частни училища в София, което не е никак малко. Даже манията се разрасна дотолкова, че самите ученици си направиха клубчета по играта с карти в училищата, което беше доста забавно наистина. Правили сме големи промоции по премиери на филми, сега по “Властелинът на пръстените” направихме в Арената – имаше томбола, демонстрации и игра с награди. Много добре се получи и много хора дойдоха…

 

Ян: А сега като излезе третият филм за Хари Потър (“Хари Потър и Затворникът от Азкабан” – бележка на Ян) ще направите ли пак промоция?

 

Владимир: Разбира се, имаме добър опит от “Властелинът” в Арена и смятаме да се развихрим. Все пак Хари Потър е по-детски ориентиран и по този начин по-достъпен и смятаме, че с него ще привлечем по-младата публика, за разлика от “Lord of the rings”, чиито правила са по-сложни и някак по за големи.

 

Ян: В какви отношение си с Wizards of the Coast?

 

Владимир: Ами всичко, което правим с тях, е напълно легално. Имаме си договор за дистрибуция и си го изпълняваме. Значи те по принцип на техния сайт (http://www.wizards.com/ – бележка на Ян) обявяват най-редовно за нашите турнири и игри и всеки, който иска, може да го провери. Има телефони за контакти с нас и адресите на нашите клубове. От Wizards следят какви турнири провеждаме, как ги провеждаме, колко редовно и т.н. Въобще държим връзка по между си.

 

         Ян: Един болен въпрос – кой ще вкара Dungeons & Dragons на български?

 

Владимир: Ами трябва някой първо да ги преведе!

 

Ян: Кой е способен да стори това? Wisper?

 

Владимир: Илиян едва ли ще се справи с тази задача. Значи по принцип нямаме планове за превеждане на Драконите на български, но имаме добри връзки с издателство “Инфодар” (това е издателската къща, която вкара у нас книгите за Forgotten Realms – бележка на Ян).

 

Ян: Защо не се преведе някое по-старо издание на системата? Например Advanced Dungeons & Dragons?

 

Владимир: За съжаление от Wizards не предлагат правата на по-старите издания, но не това е проблемът. Аз не знам първо дали е нужно изобщо да се превеждат основните книги на български. По-добре да си остане на английски, за да не се опорочи играта….

 

Ян: Все пак езикът е една голяма граница, а повечето фенове са още малки, за да знаят толкова добре английски?

 

Владимир: Как може целият свят да играе на английски, а ние да не можем? В Русия могат да играят на английски, макар да ги имат и на руски, но пък и техният пазар е много по-голям от нашият. Ние нямаме такъв пазар като техният и не може да си позволим лукса да превеждаме на български. Това е.

 

Ян: Значи няма надежда?

 

Владимир: Е, може някои ентусиаст да ги преведе, но едва ли ще се намери издател в България, който да ги издаде. Може да питате “ИнфоДар”, те издадоха изключително популярни на запад книги и при последния си разговор с тях, те ми казаха, че не вървят… Та за какво си говорим, какво остава за дебелите наръчници на Dungeons & Dragons?

 

Ян: Кажи нещо повече за клубовете и турнирите по Magic, които организирате с Илиян?

 

Владимир: Клубове в момента имаме в София (кв. Стрелбище, бл. 19 – бележка на Ян) и във Варна. Смятаме да открием още един клуб в София, който ще бъде или в кв. Изток или Гео Милев, но дотогава има още време. Имаме планове да открием клубове още в Бургас и Русе, но първата задача е софийският и варненският да стъпят на краката си и да заработят както трябва. Колкото до турнирите, те се провеждат всяка седмица и всеки, който иска да се включи, може да заповяда при нас. Вратите ни са отворени за всички.

 

Ян: Могат ли да се закупят карти, ако си от провинцията и не живееш в по-големите градове?

 

Владимир: Да, карти могат да се закупят без проблеми. Просто отидете на нашият сайт и поръчайте от там, дори и единична бройка (http://www.paladium-games.com/). Те пристигат с куриер с наложен платеж, като се плаща още 3 лева за такса. Имаме много клиенти от Габрово, Стара Загора, Козлодуй и още други по-малки градове. Отделно в по-големите градове, в които нямаме клубове, продаваме чрез книжарници “Пингвините”. Изобщо, ако някой от провинцията иска да си закупи нашите карти, винаги може да го стори.

 

Ян: А къде можем да научим повече неща за вас?

 

Владимир: Във всеки брой на списания Gamer’s Workshop има наша реклама, както и статии, посветени на играта с карти. Много информация има също и на нашият сайт (виж по-горе – бележка на Ян). Отделно по разни медии имаме публикации, например сп. Екран, в-к 24 часа и др. Разбира се, говорили сме за картите и по разни телевизии – в ММ сме били, както и в Канал 3. Имам си ги записани на касета предаванията и който ги е пропуснал, може да му ги дам да си ги гледа с най-голямо удоволствие.

 

Ян: И последният въпрос е за теб – какво ще пожелаеш на читателите на нашия сайт?

 

Владимир: Към всички запалени играчи се обръщам в момента – хора, повярвайте ми, нашата фирма не си е поставила за цел да ви вземе парите и да избяга! Ние искаме да наложим нашите игри като начин на живот и го правим по възможно най-добрия начин! Това е наистина една добра западна култура, която ви предлагаме. Даваме ви възможност по нашите клубове и чрез нашите игри да общувате с други хора и да си намирате приятели, които да са запалени като вас. Научаваме ви да мислите логично, както и да разбирате английски. Повярвайте ни, ние винаги се стараем да направим най-доброто за вас! Колкото и странно да звучи, това е самата истина! Елате в нашите клубове, за да се уверите сами (аз бях там и го видях наистина! – бележка на Ян)!

Оставете отговор