Илиада – Троянската война

iliada red

И друг път съм казвал, че най-сериозният показател за качествата на една история е това доколко тя остава във времето. Вече 2 800 години “Илиада” се доказва като едно от върховите постижения на световната литература, а в края на 2023-та у нас пристига преработеното за деца издание с илюстрации от Марая и адаптация на текста от Стелио Мартели.

Вече девет години гръцките воини стоят пред стените на непревземаемия град Троя, като нито те могат да прекършат съпротивата му, нито защитниците съумяват да ги изгонят. Сякаш желанието на цар Агамемнон да помогне на брат си Менелай, оскърбен след като Хубавата Елена е била отвлечена от красивия Парис, няма да се сбъдне. Сега ново бедствие се стоварва над гръцките станове – мор, породен от гнева на бог Аполон. За да бъде умилостивено божеството, Агамемнон трябва да пусне при баща й робинята си Хризеида, ала царят на могъщия град Микена – не желае да се разделя с нея, ако не получи компенсация. Великият цар поисква в замяна Бризеида, която е в стана на върховния боец Ахил, комуто са предречени както смърт, така и величие. И от това му искане ще произтече разпра, която ще остави гърците уязвими в битката срещу Троя и нейния най-личен син, страховития воин Хектор…

iliada art

Когато бе обявено новото издание на “Илиада” се чуха гласове, че такава велика поема не бива да излиза в съкратен формат. Но съмненията към новата книга на “Миранда” се оказаха безпочвени. Стелио Мартели е свършил невероятна работа при предаването на текста от поемата, като не изпуска нищо съществено от историята й, нито пък захаросва нещата – “Илиада” е жестока, брутална история, от една страна действително показваща смелост и мъжка сила, но от друга разкриваща и безсмислието на войната, отнемаща живота на младежи, любими, братя, бащи и синове. Илюстрациите на Либико Марайа са съобразени с това и са по-мрачни, по-сурови и по-величави от това, което обикновено сме свикнали да виждаме от него, но това е на мястото си и превръща книгата в същинско библиографско бижу.

За мен “Илиада – Троянската война” бе начин да си припомня една история, която заплени съзнанието ми като дете и продължава да ме вълнува вече много десетилетия след това. Книгата е подходяща и за други читатели като мен, нежелаещи да забравят този най-епичен измежду сюжетите в европейската литература, но и нямащи възможност да се посветят отново на поемата, както и на млади читатели, искащи да се запознаят с легендата, но още не достатъчно опитни, че да потънат в мерена реч. Най-хубавото е, че тя е началото на поредица, в която ще видим още съкровища на световната култура, предадени на достъпен език за новите поколения. Началото обаче заслужено даде “Илиада”.

iliada

Ревю на Александър Драганов

 

Тагове:  ,

Оставете отговор