Изпреварвания и обрати на “Писта София 2023”

pista sofia

Днес по случай празника на столицата по улиците на Бизнес парка в “Младост” се проведе “Писта София” – най-голямото състезание на затворен маршрут у нас, привлякло автомобили, разделени в четири класа. Те предложиха на хилядите зрители около трасето страхотен екшън, въодушевяващ шум, високи скорости и мъжка битка за всеки метър.

Пилотите бяха на линия още от сутринта за тренировките, но мен ме домързя да стана толкова рано и отидох за състезанията, макар да успях да хвана последните сесии и от квалификацията за място. Първото състезание бе за колите от най-малкия клас. Това са машини в клас “Лада”, доста тунинговани версии на популярния от социализма модел. Може би звучи малко смешно, но в действителност този клас бе най-оспорваният и с най-много участници, а автомобилите предложиха много адреналин с шума, който вдигат. Дончо Дончев изпревари Крум Крумов в последния завой на последната обиколка след като двамата непрекъснато си бяха разменяли лидерството. Толкова двуостър дуел успя да въодушеви дори зрителите, скептични към качествата на ладите и ни подгря страхотно за следващите стартове.

lada cup

Състезанието продължи с машините от клас “Спорт”, където доминираха автомобили “Хонда Сивик”. Това е един от най-успешните модели в този тип състезания и до ден днешен и макар пилотите у нас да използват малко по-стара версия, машините им вървяха като пушки в по-голямата си част, макар точно колата на лидера (мисля, че Искрен Веселинов) да забави ход в течение на състезанието и така победата да остана за Йордан Методиев, каращ яркочервена бегачка, грабваща окото всеки път, щом се появеше пред зрителите.

Третия старт в клас “Туринг” бе може би зареден с най-много страст, тъй като честта ни като домакини бе малко заложена на карта. В квалификациите гости от Унгария, каращи изключително ъпгрейдвани модели на ВАЗ успяха да спечелят първа и втора позиция пред нашите пилоти с модели от по-престижни марки и такова предизвикателство просто не можеше да остане без отговор. За щастие българските самураи Кристиян Христов и Димитър Кондев с още по-мощни модели на “Хонда Сивик” успяха да ги изпреварят в състезанието и да докарат публиката до екстаз. Бодоган Ференч все пак се качи на подиума за трето място, а сънародникът му Пап Арние обра овациите с трещенето на автомобила си.

maxi start

Само четири машини застанаха на старта в кралския клас “Макси”, но затова пък от изключително високо ниво – три автомобила “Мицубиши Лансър” и един “Субару Импреса”, едни от най-култовите модели за състезания на всички времена, популярни и от надпреварите по улиците на китайския град Макау. От първа позиция стартира Пламен Камбуров, който караше със стартов номер #1 и със самочувствието на победител в планинско “Тодор Славов” отпреди седмица, където обаче участва с “Шкода Фабия”. Многократният шампион и легенда на спорта у нас Илия Царски обаче му взе старта и двамата поведоха със своите мицубишита. Царят не искаше да отстъпва първата си позиция и до един момент се бранеше умело, но Камбуров издебна правилния момент да го изпревари и след това дръпна напред, печелейки в доминантен стил. За третото място се разигра истинска битка, като Диман Георгиев със “Субару” се разби в последната обиколка и пресечи финала на три колела зад оформилия пълен триумф за феновете на “Мицубиши” Камен Василев.

tzarski

Последваха щастливи мигове с шампанско за призьорите в отделните класове и кюфтета за автора на тези редове, като трябва да изтъкна и отличната работа на водещия Момчил Манчев. Познат с коментарите си от студията за Формула 1 у нас, той се справи отлично и представяйки нашите пилоти, като създаде истински празник за многобройните фенове. Недоволни в България винаги ще има, а в някои отношения те може би имат и право предвид това, че състезанията щяха да спечелят повече, ако имаха по-голям брой участници. Въпреки това истината е, че “Писта София 2023” предложи страхотни надпревари и чудесни емоции за зрителите. Нито едно състезание не беше скучно, всяко едно поднесе борба за първата позиция, решила се с изпреварване на пистата. Дори най-престижните шампионати невинаги могат да се похвалят с това. “Писта София 2023” обаче можа и затова организаторите от Автомобилната Федерация на България и участниците в четирите класа заслужават похвала и поздравления. Каквито поне ние от Цитаделата им поднасяме ^_^

Kamburov

Статия и снимки на Александър Драганов

 

Един коментар за Изпреварвания и обрати на “Писта София 2023”

Оставете отговор