Изпращаме трудна, но успешна за клуба година

Citadelata-collage

Пожеланията за по-лека 2021-ва от началото на годината не се сбъднаха, като проблемите с коронавируса останаха, от една страна облекчени от ваксините, но от друга усложнени заради варианта Делта, дошъл от Индия като протичащ по-тежко и разпространяващ се по-лесно. Въпреки това фентъзи клуб “Цитаделата” може да погледне назад с удовлетворение към изминалите 12 месеца, тъй като направихме една повече от успешна година.

Най-важното е, че успяхме да подновим клубните сбирки, които бяха почти прекъснали през 2020-та заради пандемията. Особено успешен беше образно казано есенният семестър на клуба, където проведохме редица срещи и обсъдихме различни любими произведения, най-вече от света на японската анимация, но не само. За съжаление 20-тият рожден ден не привлече толкова много хора, на колкото се надявах, но и малкото, които се събрахме изкарахме страхотно. След като сме подновили сбирките, за следващата година ще трябва да опитаме отново да ги направим по-масови, въпреки новото предизвикателство на варианта Омикрон, идващ този път от ЮАР.

grif

В сайта нещата вървят по мед и масло. След като по-рано през годината се съсредоточихме върху аниметата за спорт и музика, в края на лятото успяхме да се спрем на може би най-епичните произведения на този формат, поредиците “Евангелион” на Хидеаки Ано и “Берзерк” на Кентаро Миура, зашеметяващи като мащаб и теми. Д-р Искрен Иванов не спря да изследва азиатското кино, като може би перлата в короната на рецензиите му е тази за сериала “Неукротимите“, пленил толкова много фенове по целия свят.

timmy dune

Сред някои наши фенове имаше притеснение, че фокусът ни върху Изтока ще ни накара да обърнем гръб на качествените неща, които излизат на Запад, но това не стана, като Васил Мирчев – младши представи по великолепен начин шедьовъра “Дюн” на Дени Вилньов, а преди броени дни ревюирахме и осмия, най-епичен от всички филми за Спайдър-мен досега. Тук бих споменал и западната анимация за Супермен Injustice, брутална адаптация по любима игра, напомняща силата и на DC.

kenshin jf

Като стана дума за игри, тази рубрика също бе съживена, като през 2020-та успяхме да направим 10 ревюта в нея, а сред тях личат имената на шестия Soul Calibur, отдаващата почит към класическите анимета Jump Force, зомби апокалиптичната The Last of Us, за която ревю подготви Мария Пугьова. Надяваме се тази рубрика догодина да е още по-раздвижена.

French Faerie Tales

Нищо от тези неща не ни накара да забравим книгите, като през есента имахме възможността да почетем приказките, от които тръгва и любимият ни жанр, като се спряхме както на Китайските, от чиято основа са избуяли любимите ни азиатски произведения, така и на Френските, които поне до известна степен са коренът на фентъзито. Що се отнася до ужасите, там включилият се с ревюта за сайта Иван Величков смрази кръвта ни, наливайки всяка седмица по една чаша свежа леймънада, носеща вкуса на артериална кръв.

vega insane

Клубът успешно приключи и турнира на Дуелите за 2021-ва година, като коронова за шампион красивия, но зъл матадор и нинджа Вега от Street Fighter, а след това проведе успешно и 7 от планираните 9 публични гласувания за годишните си награди, като отделно от това събрахме общо над 10 биографии в категориите ни за Актьори и Автори, както и 55 (!) за Герои.

За всичко това трябва да благодарим и на Вас, читателите, останали ни верни и през тази година, въпреки завоя към Азия, който направихме. Надяваме се да продължим да Ви радваме и занапред, а сега просто пожелаваме Весело посрещане на Коледа и Нова година!

Статия на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор