Изкривените (Нощна смяна във “Фреди”)

TwistedOnes_CV1718853528.7473.jpg

Издателство “Егмонт” обявиха, че “Изкривените”, книга втора от трилогията Нощна смяна във “Фреди” на Скот Коутън и Кира Брийд-Райсли, ще излезе на книжния пазар на 6 юли. Дотогава има още време, но като преводач на романа ще се възползвам от възможността да разкажа малко повече за него и така да Ви подгрея предварително за това какво може да очаквате.

Изминала е година, откакто Чарли Емили е съумяла да задейства пружинните закопчалки в костюма на жълтия заек, носен от убиеца Уилям Афтън. Сега младата жена опитва да продължи с живота си, като следва роботика в колежа “Сейнт Джордж” край град Хърикейн, живее като съквартирантка на старата си приятелка Джесика, която напразно се опитва да я изкуши в света на хубавите дрехи и започва отново да се среща с Джон, момчето, с което се харесват от малки и вече сякаш са готови официално да станат гаджета. Ала Клей Бърк, полицаят на града, идва в “Сейнт Джордж” със странна молба. Той иска Чарли да потвърди или отхвърли опасенията му за намерено тяло. Още щом вижда трупа, девойката разбира, че нищо не е свършило, че кошмарът от “Пицарията на Фреди Фазбеър” не е отминал, тъй като раните по него са такива, каквито може да нанесе само един от страховитите аниматронни костюми. Само че по-голям, по-мощен и с умения, които дори тя, дъщерята на откривателя на роботите Хенри Емили, никога не е виждала…

twisted ones banner

Ако “Сребърните очи” напомняха на старите романи от Стивън Кинг с напоителния си, вкусен наратив и дълбок психологизъм при изграждането на героите, то “Изкривените” са опитът на Скот Коутън и Кира Брийд-Райсли да разговарят с класика на научната фантастика Филип К. Дик. Втората книга от поредицата извежда на едно ново ниво темата с роботиката и засяга мотива за това колко несигурно е възприятието на реалността, как външни стимуланти, които дори не забелязваме могат да ни накарат да видим нещо тъкмо по един, а не по друг начин. Това се въплъщава идеално от Изкривените, нова порция кукли-убийци, които хем напомнят, хем са много различни от оригиналните Фреди, Бони, Чика и Фокси, но също се загатва и в образа на Чарли, зад чието минало Коутън и Брийд-Райсли внимателно започват да повдигат завесата. Драматургично, “Сребърните очи” е за Нощна смяна във “Фреди” това, което е “Империята отвръща на удара” за “Междузвездни войни”, така че очаквайте съкрушителен финал, който да постеле килимчето за арената на финалния сблъсък в книга трета – “Четвъртият гардероб”. И сама по себе си обаче книгата ще достави истинско наслаждение не само за новото поколение фенове на жанра, запалило се покрай компютърните игри, но и за старите фенове на фантастика и хорър, търсещи нещо ново и качествено, което да разпали наново емоциите, изпитвани при четенето на любимо произведение.

TwistedOnes_CV_back1718853528.7473.jpg

Ревю на д-р Александър Драганов

Оставете отговор