Избраникът

izbranikut
“Избраникът” е първият сборник с разкази на русенския писател Явор Цанев. Наскоро той претърпя второ издание, а авторът го качи и в сайта Goodreads за свободно четене в електронен формат. В предговорът към книгата Явор споменава, че тя съдържа първите му издадени творби, поради което аз очаквах те да не са така добри като това, което прочетох в по-късните му антологии като “Вино за мъртвите“, “Home, Sweet Home” или “Слънчогледите“. Оказа се, че съм бъркал, а талантът на Цанев е бил очевиден от самото начало. Защо това е така ще опитам да дам отговор в края на ревюто, а сега ще се спра върху отделните разкази.
“Избраникът” е разказ за глобалната сатанистка конспирация и надбягването на нейния водач със Светата инквизиция, в която злото е същото, а само Богът различен. Дали порталът към Луцифер ще бъде отворен и какво очаква неговият избраник след това? Силна и въздействаща история с подчертана хорър атмосфера и страхотен финал.
“Разпукването на пашкула” според мен е най-страшният разказ в сборника. Младо момче се бори с отвратително същество, което иска да се освободи от собственото му тяло. История, която ще допадне на онези от вас, които харесват филми като “Пришълецът”, “Нещото” и “Мухата”.
“Войните на изкуството”. Ужасяваща антиутопия. За да бъдеш публикуван в бъдещето, трябва да минеш през гладиаторски битки. Разказът представя гледната точка на единият от участниците.
“Часът на мъртвата неподвижност” е много тъжен разказ за две бездомни момчета. Напомня ми на вечната приказка на Андерсен за Малката кибритопродавачка и на по-късните творби на автора от сборника “Вино за мъртвите”. Направи ми впечатление едно сравнение – “Студени като хора камъни”. Заради такива малки неща обожавам да чета разказите на Явор.
“Спомен от детството” е уникален разказ за човек от мрачно бъдеще, когато, за да се спасят от пренаселването, хората са станали двуизмерни. Това обаче му е докарало депресия и той дава последните си пари, за да се върне към обичан детски спомен. Весело тъжна история.
“Когато боговете поискат”. Страховит разказ за племе, чиито жрец се гърчи от религиозен екстаз и изрича пред останалите все по-големите, ужасни и кървави жертвоприношения, които боговете изискват. Докато…
Ще видите като го прочетете.
“Ловецът на бисерите”. Любимият ми разказ от сборника и може би любимият ми от Явор въобще. Красива история за гмуркач, който е открил красотата в дълбините на морето и преследва една мечта – да намери голяма бисерна мида, в която… Това, което ми направи впечатление в този разказ е, че на моменти прозата достига звученето на качествена поезия. Финалът е разкошен.
“Погледни към страха” е хорър. Баща иска да убеди сина си, че няма защо да се плаши от тъмното. Детето обаче не се бои от тъмното, а от привидението, което ги очаква на тавана… Една история, която показва колко безполезно понякога е да опиташ да рационализираш ужаса.
“Блъскай ме” е на моменти страшна, на моменти пропита от черен хумор история за това какво се случва с душата на мъж след автомобилна катастрофа.
“Снежинки в мрака” е разказ, доколкото разбирам писан години преди “Гравитация”. Разказва се за мъж и жена, които искат да се сгодят в открития космос. Всичко обаче се обърква и те остават да се реят там като снежинки в мрака…
“Мълнията” е любовна история за млада жена, която е решила да се прави на недостъпна. Влюбеният Род успява обаче да й предаде бележка, че вечерта ще я чака в сянката на едно дърво. Тогава обаче се извива страховита гръмотевична буря…
“Тъкачът на мечти” е още един разказ, който ми стана любим. Историята е за създание, което може би е Господ, а въпросът, който се поставя е каква би била мечтата му и как би могло тя да бъде постигната. Но не това е силата на текста, а по-скоро начинът, по който е поднесена прозата. Още по-силно се долавя усещането, че четеш поезия в немерена реч.
И точно затова мисля, че сборникът на Явор от съвсем рано е показал таланта му. Знайно е, че по правило писателите стават добри с опита, а поетите се раждат такива. В случая обаче текстовете на Цанев не фокусират толкова върху сюжета, колкото върху усещанията и внушенията, които разказите носят, от сух хумор през плашещ ужас и до най-върховната емоция в “Тъкачът на мечти” и “Ловецът на бисери”, която източните философии наричат нирвана. Поне такъв е моят прочит на “Избраникът” – една книга, която може да си закупите от автора, а може и да свалите безплатно, така че нямате извинение да не я прочетете.

Един коментар за Избраникът

  • Цитаделата  :

    […] от разкази, част от които са включени в класиката “Избраникът“, а по-рано тази година видяхме ново разширено […]

Оставете отговор