Избери или умри

MV5BNWZhYzk2NjktYTQ0OS00YjA2LTg0ODItN2E4OWIyNzczZDRkXkEyXkFqcGdeQXVyMTEzMjQ4NzEw._V1_

Скъпи приятели, днес правим кратка почивка от рубриката Азиатско каре и се отправяме към САЩ за да ви представя ревюто на един филм, който излезе преди няколко месеца, но бързо набра популярност в Нетфликс. С тази продукция продължаваме традицията в жанра на т.нар. киберхоръри, в които действието се развива частично или изцяло във виртуалната реалност. В този случай е първото, но впечатлението не е по-малко ефектно от предишното ми ревю на Без приятели. Носталгичното в това хорърче е, че ще чуете гласа на легендата Робърт Инглънд, който завинаги ще остане в сърцата на феновете на Фреди Крюгер. Но без да губя повече време – към играта!

choose-or-die-1200

Кайла е едно от децата на 90-те, израснали в Ню Йорк, известен още като градът, който никога не спи. Туристите го наричат така, защото винаги има огромно количество хора по улиците, а жителите му – тъй като в него се работи денонощно. Когато Кайла завършва гимназията, тя преживява ужасна трагедия – брат й Рики се удавя в басейна, а баща й напуска семейството й, защото не може да издържа болната й майка. Старата жена боледува от тежко заболяване и за набавянето на лекарства са необходими огромни суми, с които съпругът й не разполага. И така Кайла е принудена да работи през нощта за да издържа майка си и единственото хубаво нещо в живота й е приятелят и Айзък, който се занимава с програмиране. Един ден, докато двамата разчистват офиса му намират малка дискета със зелен надпис „Курзор“. Оказва се, че става въпрос за много стара компютърна игра, излязла в далечната 1980 година. Една нощ, докато Кайла хапва в близката закусвалня тя решава да подкара играта и става свидетел на истински кошмар – компютърът започва да чете мислите й. След кратка консултация с Айзък се оказва, че скриптът на играта е написан на много стар, непознат език, който има свойството да изкривява реалността, а решенията на играча отнемат човешки животи. Но най-зловещото е наградата – че който успее да оцелее след правилата ще получи контрол върху самата игра.

960x0

Филмчето е класически хорър, който много ще се хареса на тези, които обичат сюжети без особени жестокости в тях. Умишлено избрах да направя такова ревю, тъй като този жанр филми стават много популярни. Донякъде те имат и оздравителен ефект предвид огромната популярност на социалните мрежи в наши дни. Филмът обаче няма да се хареса на големите милионери, които притежават акциите във въпросните компании тъй като посочва, че пътят към всички правила водят към един човек. Но най-интересно е как младият режисьор Тоби Мейкинс е успял да намери смелост за да каже тези неща и още повече – да ги обвърже по някакъв начин със свръхестествени без да навлиза в глупави конспиративни теории. И най-сетне – Избери или умри показва по прекрасен начин как в края на XX век САЩ в действителност се превръща в първата и най-мощна икономика, в която обаче хората все повече изнемогват, защото не могат да се погрижат за здравето и нуждите си. В този смисъл да вечеряш в два през нощта и да играеш игра, която може да те убие изглежда ефектно.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор